Ο κύκλος απ’ ευθείας επαφών της ΑΜΚΕ “Κόμβος” με τους Έλληνες του εξωτερικού ξεκίνησε με την εκδήλωση με θέμα “Ο Οικουμενικός Έλληνας: Επιρροή των Ελλήνων του εξωτερικού στο εθνικό και το παγκόσμιο γίγνεσθαι”. Η εκδήλωση του οργανισμού φιλοξενήθηκε στην πρεσβεία της Ελλάδας στο Παρίσι και οργανώθηκε σε συνεργασία με το Ινστιτούτο ARISTEiA των ΗΠΑ, το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού στο Παρίσι και το World Human Forum.
Η εκδήλωση συντονίστηκε από τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του οργανισμού, Δρ. Αθηνά Κουστένη και Δρ. Κωνσταντίνο Δροσάτο. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Γιώργος Πρεβελάκης (ομότιμος Καθηγητής Γεωπολιτικής στη Σορβόννη (Paris 1) και ερευνητής στο CNRS – UMR Géographie-cités και ιδρυτικό μέλος του Κόμβου).
Η εκδήλωση
Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμούς από τον πρέσβη της Ελλάδας κ. Ζεβελάκη, την πρόεδρο του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού, κα. Κατερίνα Ξυλά και τον Γενικό Γραμματέα του Κόμβου και Πρόεδρο του Ινστιτούτου ARISTEiA, Κωνσταντίνο Δροσάτο, ο οποίος ενημέρωσε το κοινό για τους άξονες δράσης των δύο οργανισμών.
Στη συζήτηση που ακολούθησε, ο Γιώργος Πρεβελάκης διερεύνησε με την Αθηνά Κουστένη και τον Κωνσταντίνο Δροσάτο τα χαρακτηριστικά του σύγχρονου Οικουμενικού Έλληνα και τον βαθμό στον οποίο αυτά αντικατροπτρίζουν τη σύγχρονη Ελλάδα. Κατά τη συζήτηση διαπιστώθηκε η σημασία της ελληνικής γλώσσας ως συνεκτικό στοιχείο των απανταχού Ελλήνων και ως προϋπόθεση συνέχειας της εθνικής συνείδησης και της σύνδεσής τους με της Ελλάδα. Τονίστηκε, επίσης, η αξία της προβολής των επιτευγμάτων των Ελλήνων του εξωτερικού στο πλαίσιο δημιουργίας μιας θετικής ατμόσφαιρας σχετικά με την εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό και τα οφέλη που αυτό θα έχει για τη διπλωματία και την προβολή της χώρας σε παγκόσμια κλίμακα.
Το Word Human Forum
Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης, το οποίο συντονίστηκε από την κα. Αλεξάνδρα Μητσοτάκη, πρόεδρο του World Human Forum, έγινε ανοιχτή συζήτηση με τους περίπου 70 Έλληνες ομογενείς που παρέστησαν στην εκδήλωση. Η Αλεξάνδρα Μητσοτάκη μίλησε για τις δράσεις του World Human Forum και έδωσε παραδείγματα όπως το διαστημικό πρόγραμμα “Άρτεμις” που έστω και με τη χρήση του ονόματος μιας αρχαίας θεάς, φέρνει την Ελλάδα στο προσκήνιο του σύγχρονου παγκόσμιου πολιτισμού. Στη συζήτηση συμμετείχαν με τοποθετήσεις ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΟΣΑ, κ Γεώργιος Παγουλάτος και ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στην UNESCO, κ. Γεώργιος Κουμουτσάκος.
Ο κ. Παγουλάτος τόνισε τη σημασία της διατήρησης της εθνικής ταυτότητας των Ελλήνων του εξωτερικού αλλά και της ταυτότητας κάθε έθνους για την ομαλή ενσωμάτωση και την ουσιαστική συνεισφορά τους στον παγκόσμιο πολιτισμό χωρίς τον κίνδυνο ομογενοποίησης. Ο κ. Κουμουτσάκος εστίασε στην αξία επιστροφής στις ανθρωπιστικές επιστήμες ως αντίρροπης κίνησης των κοινωνιών έναντι της σαρωτικής ομογενοποίησης των πολιτισμών που φέρνει η ραγδαία πρόοδος της τεχνολογίας. Οι τοποθετήσεις του κοινού επεσήμαναν την ανάγκη σαφούς προσδιορισμού του οράματος της σύγχρονης Ελλάδας και την αξία της ανάπτυξης συγκεκριμένων δράσεων που θα λειτουργήσουν ως πλατφόρμα για την ενεργη συνεισφορά των Ελλήνων του εξωτερικού σε αυτό το όραμα.
Η Αθηνά Κουστένη τόνισε την αξία της συνέργειας 4 οργανισμών, καθένας εκ των οποίων προσεγγίζει το ελληνικό στοιχείο από τη δική του σκοπιά και τις δικές του θεματικές προτεραιότητες, αλλά που όλοι μαζί διαμορφώνουν μια συνισταμένη που λειτουργεί σαν πλατφόρμα δραστηριοποίησης των Ελλήνων για το καλό του παγκόσμιου ελληνικού κόσμου.
Ευχαριστίες
Η βραδιά ολοκληρώθηκε με δεξίωση στον χώρο της πρεσβείας, στην οποία συνεχίστηκαν οι συζητήσεις μεταξύ των παρευρισκομένων. Ο Κόμβος εκφράζει θερμές ευχαριστίες στον πρέσβη κ. Ζεβελάκη για τη φιλοξενία και στο Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού και το World Human Forum για την υποστήριξη κατά τις προετοιμασίες διοργάνωσης.