Κατά πόσο είναι οικονομικά ανθεκτικά τα Ελληνικά νοικοκυριά και πόσο τα επηρεάζει το χρηματοοικονομικό άγχος της Ελληνικής οικονομίας; Για αυτό το θέμα όπως και για την ανάγκη αλφαβητισμού των Ελληνικών νοικοκυρών, μιλάει ο καθηγητής Γιώργος Πάνος στην εκδήλωση που διοργάνωσε ο Κόμβος με την χορηγία της Accenture.
Την εκδήλωση οργάνωσε ο καθηγητής Μιχάλης Χαλιάσος που είναι αντιπρόεδρος ΔΣ του Κόμβου. Την παρουσίαση έκανε η δημοσιογράφος Άννα Γριμάνη.
Ο χώρος της εκδήλωσης ήταν η αίθουσα Ερμής του ΕΒΕΑ στο κέντρο της ΑΘήνας.
Δείτε την ομιλία από το κανάλι του Κόμβου στο YouTube:
Ο Γεώργιος Πάνος (42 ετών) είναι Καθηγητής Χρηματοοικονομικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και Επίτιμος Καθηγητής Χρηματοοικονομικής στη Σχολή Διοίκησης Άνταμ Σμιθ στο Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης, όπου εργαζόταν τα προηγούμενα 10 χρόνια.
Έχει εργαστεί σε προηγούμενες θέσεις στα Πανεπιστήμια του Στέρλιγκ και του Έσσεξ. Είναι κάτοχος διδακτορικού τίτλου στα Οικονομικά από το Πανεπιστήμιο του Αμπερντήν (2010), μεταπτυχιακού τίτλου στα Οικονικά από το Πανεπιστήμιο του Γουώρικ (2004) και πτυχίου στα οικονομικά, με αριστεία, από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων (2002). Έχει εργαστεί σαν σύμβουλος στην Παγκόσμια Τράπεζα για ένα σύνολο επτά ετών, σε θέματα χρηματοοικονικής και ανάπτυξης του ιδιωτικού τομέα, επιχειρηματικότητας, καθώς και καταπολέμησης της φτώχειας.
Έχει συνεργαστεί σε προγράμματα ενίσχυσης του χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού της Παγκόσμιας Τράπεζας για της αναπτυσσόμενες χώρες. Η ερευνητική δραστηριότητά του περί χρηματοοικονομικής διοίκησης, επιμόρφωσης των νοικοκυριών και ανάπτυξης νέων δεξιοτήτων οδήγησαν στην επίτευξη μεγάλων ερευνητικών προγραμμάτων, επιχορηγούμενων από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως το πρόγραμμα PROFIT (2016-2019: €1,6 εκατομμύρια) και το πρόγραμμα TRAILS (2024-2027: €3 εκατομμύρια). Ε
ίναι αναπληρωτής εκδότης του διεθνούς επιστημονικού περιοδικού European Journal of Finance, καθώς και μέλος της εκδοτικής ομάδας των διεθνών περιοδικών Small Business Economics: An Entrepreneurship Journal και Journal of General Management. Τον Απρίλιο του 2020 αναδείχτηκε σαν ένας από τους καλύτερους 40 καθηγητές MBA κάτω των 40 ετών παγκόσμια από τον αμερικανικό οργανισμό Poets & Quants που κατατάσσει τα μεταπτυχιακά προγράμματα στη Διοίκηση Επιχειρήσεων παγκόσμια.
Οι τωρινές και υπό εξέλιξη αδημοσίευτες μελέτες του περί την προσωπική χρηματοοικονομική, τη χρηματοοικονομική διοίκηση, τη χρηματοοικονομική τεχνολογία, το χρηματοοικονομικό αλφαβητισμό και τη διασύνδεσή του με μία νέα οικιακή οικονομία, καθώς και το χρηματοοικονομικό και κοινωνικό αποκλεισμό επιδρούν κομβικά σε αυτές τις ύψιστης σημασίας ατζέντες πολιτικής, επιμόρφωσης και πρακτικής.