Βιοτεχνολογία και επιστήμες υγείας είναι ένας κλάδος που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της εποχής μας. Μαζί με την Τεχνητή Νοημοσύνη και το Διαδίκτυο διαμορφώνουν τον 21ο αιώνα. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που ο κλάδος της βιοτεχνολογίας έχει μια εντυπωσιακή τροχιά ανάπτυξης με ρυθμό της τάξης του 12,8% το χρόνο. Προβλέπεται ότι η συγκεκριμένη αγορά θα φτάσει έως το 2027 τα 713,3 δις δολάρια.

Διόρθωση γονιδίων, θεραπείες πρωτεϊνών και κυττάρων, αύξηση χρόνιων ασθενειών, τάσεις προς την εξατομικευμένη ιατρική είναι μερικές από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα και που η βιοτεχνολογία της υγείας καλείται να αντιμετωπίσει.

Ο ρόλος των Ελλήνων του εξωτερικού

Σημαντικοί Έλληνες βρίσκονται σε καίριες θέσεις παγκόσμιας εμβέλειας στην Έρευνα, τις Επιστήμες Υγείας και στη Βιοτεχνολογία. Αντίστοιχα, το ανθρώπινο δυναμικό της Ελλάδας είναι πλούσιο σε ταλέντο και γνώση, με υψηλού επιπέδου εκπαίδευση. Αυτά σε συνδυασμό με σειρά πλεονεκτημάτων που διαθέτει η χώρα σε επίπεδο ποιότητας ζωής, κλίματος κλπ, επιτρέπουν στην Ελλάδα να διεκδικήσει έναν ηγετικό ρόλο σε διεθνές επίπεδο στον κλάδο της Βιοτεχνολογίας και των επιστημών Υγείας γενικότερα.

Ο Κόμβος, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο ARISTEiA των ΗΠΑ, έχουν αναλάβει την πρωτοβουλία για την δημιουργία ενός Πάρκου Βιομηχανίας, Έρευνας και Εκπαίδευσης Βιοτεχνολογίας και Επιστημών Υγείας και Ζωής.

Οι Ημερίδες

Στο πλαίσιο αυτό, έχει ήδη υλοποιηθεί το 2023 η 1η ημερίδα με θέμα τις δομές συνέργειας Υγείας-Βιοτεχνολογίας-Οικονομίας που σκοπό της είχε να διερευνήσει την δυναμική της Ελλάδας στον τομέα αυτόν και τις δυνατότητες που έχει ως χώρα να διεκδικήσει ένα σημαντικό ρόλο σε διεθνές επίπεδο.

Τα συμπεράσματα ήταν θετικά, μια που διαπιστώθηκε οτι η Ελλάδα έχει το ταλέντο και μια σειρά από άλλα προτερήματα που της επιτρέπουν να διεκδικήσει αυτόν τον ρόλο. Αυτό οδήγησε τον Κόμβο και το Ινστιτούτο ARISTEiA να διοργανώσει – σε συνεργασία με την Bioinnovation και το διεθνές συνέδριο BIO³ – την 2η ημερίδα με θέμα τις δομές συνέργειας Υγείας-Βιοτεχνολογίας-Οικονομίας. Σκοπός της 2ης ημερίδας είναι πλέον να διερευνήσει τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν ώστε να επιτευχθεί ο στόχος. Δεν είναι τυχαίος άλλωστε ο υπότιτλος της 2ης Ημερίδας: Επόμενα Βήματα!

Μελέτη σκοπιμότητας

Η συνεργασία του Κόμβου με το Ινστιτούτο ARISTEIA οδηγεί και στην διεξαγωγή μιας μελέτης σκοπιμότητας για τις απαιτήσεις και τις προϋποθέσεις για την επιτυχή υλοποίηση ενός Πάρκου Βιομηχανίας, Έρευνας και Εκπαίδευσης Επιστημών Υγείας και Ζωής και τον αντίκτυπο που θα έχει η δημιουργία μιας τέτοιας δομής στην Ελλάδα.

Στόχοι της μελέτης – μεταξύ άλλων είναι:

  • Να εντοπιστούν οι θεματικές υγείας και επιστημών ζωής στις οποίες η Ελλάδας διαθέτει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.
  • Να προσδιοριστεί η βέλτιστη πορεία υλοποίησης και ανάπτυξης.
  • Να μελετηθούν οι βέλτιστες πρακτικές παρόμοιων πρωτοβουλιών σε άλλες χώρες.
  • Να διερευνηθούν περιοχές στην Ελλάδα που προσφέρουν ευκαιρίες για την ανάπτυξη ενός τέτοιου πάρκου που θα περιλαμβάνει εργοστάσια βιοτεχνολογίας, μονάδες υγειονομικής περίθαλψης, ερευνητικά κέντρα και οργανισμούς τεχνικής εκπαίδευσης στη βιοτεχνολογία.
  • Να εκτιμηθεί ο αντίκτυπος της πρωτοβουλίας στην οικονομία σε τοπικό και εθνικό επίπεδο.
  • Να ενισχυθεί η ικανότητα της Ελλάδας στην εκπαίδευση, την έρευνα και την καινοτομία στη βιομηχανία ιατρικής και βιοϊατρικής
  • Να αυξηθεί η απασχόληση στον κλάδο
  • Να παρασχεθούν ευκαιρίες για τους νέους της Ελλάδας και
  • Να δημιουργηθούν νέες επενδυτικές ευκαιρίες

Δείτε εδώ τα συμπεράσματα της 1ης Ημερίδας.

Σχετικά με την εισαγωγική παρουσίαση της 2ης ημερίδας (2024), δείτε εδώ!

Το πρώτο πάνελ με τίτλο Σχεδιασμός Κερδοφόρων Δομών Βιοτεχνολογίας συντόνισε ο Δ/ντής Γενετικής του Ανθρώπου, στο ΙΤΕ. Διαβάστε περισσότερα εδώ.

Το δεύτερο πάνελ με θέμα την Προσέλκυση επενδύσεων στον κλάδο της Βιοτεχνολογίας συντόνησε ο Δρ. Σωτήριος Στεργιόπουλος, Πρόεδρος και Δ/νων Σύμβουλος της εταιρείας A2A Pharmaceuticals. Διαβάστε εδω σχετικά!

Επισκεφθείτε το κανάλι του Κόμβου στο YouTube για να παρακολουθήσετε τις συζητήσεις της 1ης και της 2ης Ημερίδας:

α. ημερίδα (2023)

Εισαγωγή και πρώτος κύκλος συζήτησης

Δεύτερος κύκλος συζήτησης και συμπεράσματα

β. ημερίδα (2024)

Σύνοψη 1ης ημερίδας -video

Επενδύοντας στην Έρευνα

Exploiting Biosience Innovation

Σχεδιασμός κερδοφόρων δομών Βιοτεχνολογίας

Προσέλκυση επενδύσεων

Χρηματοδοτικά εργαλεία ανάπτυξης