Ο Κόμβος ανοίγει μια συζήτηση για την επιστήμη και βιομηχανία του Διαστήματος στην Ελλάδα. Έχει η χώρα στρατηγική για το διάστημα; Και αν η απάντηση είναι ναι, τι χρειάζεται για να επιτύχει; Επίσης, ποια είναι η σημασία και η αξία της παρουσίας της χώρας στον χώρο των διαμορφωμένων προγραμμάτων του Διαστήματος;
Γενικότερα, ο στόχος είναι κατά τη διάρκεια του συνεδρίου να γνωστοποιηθεί ποια είναι η θέση της Ελλάδας στον διαστημικό επιστημονικό και βιομηχανικό κόσμο, είτε από την πλευράς ανθρώπινου δυναμικού είτε από την πλευράς επιστημονικής έρευνας και εξέλιξης όπως και η συνεισφορά της στο παγκόσμιο γίγνεσθαι.
Με βάση αυτή τη θεματική, η συζήτηση οφείλει να επεκταθεί στους τρόπους με τους οποίους η Ελλάδα θα καταφέρει να έχει πιο ενεργή συμμετοχή στα δρώμενα από εδώ και πέρα. Επίσης, ο διάλογος που ανοίγει ο Κόμβος συμβάλει στο να απαντηθούν βασικά ερωτήματα όπως, το πως η έρευνα γύρω από το διάστημα οδηγεί σε εφαρμογές με τεράστιο κοινωνικό και οικονομικό αντίκτυπο, αλλά και ποιες είναι οι προοπτικές ανάπτυξης της διαστημικής βιομηχανίας στην Ελλάδα.
Στη συνέχεια συζητήθηκαν εναλλακτικές ιδέες για τον ρόλο της δράσης του Κόμβου σε αυτό με σκοπό την αναβάθμιση της διεθνούς θέσης της Ελλάδας στον τομέα του διαστήματος:
Α. Καθώς διαπιστώνεται ολοένα και περισσότερο η ανάγκη σύγκλισης των Ελλήνων επιστημόνων της διασποράς με αυτούς της χώρας, ο Κόμβος μπορεί να συμβάλλει στη διασύνδεση τους για την αναβάθμιση της έρευνας και της σχετικής επιχειρηματικότητας.
Διαπιστώνεται επίσης η ανάγκη για ενημέρωση των νέων (από γυμνασιακή ηλικία και πάνω) για τις δυνατότητες, προοπτικές, τρόπους ενασχόλησης με τον τομέα του διαστήματος σε όλες τις κατηγορίες, μέχρι και το πως μπορεί να γίνει αστροναύτης ένας νέος σήμερα, μια που κάτι τέτοιο δεν ανήκει πλέον στην σφαίρα της φαντασίας.
Σκοπός της δράσης
Την δράση του Κόμβου συντονίζουν ο Stamatios Krimigis, Πρόεδρος Ακαδημίας Αθηνών, επίτιμος επικεφαλής του Τομέα Εξερεύνησης Διαστήματος, Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Φυσικής Johns Hopkins και Ομότιμος Δ/ντής διαστημικών προγραμμάτων NASΑ, ιδρυτικό μέλος του Κόμβου και η Athena Coustenis, Aστροφυσικός, Διευθύντρια Έρευνας στο Εθνικό Κέντρο Επιστημονικής Έρευνας (CNRS), στο LESIA (Laboratoire d’études spatiales et d’instrumentation en astrophysique.
Σκοπός της δράσης είναι:
- Να προλάβει η χώρα τις εξελίξεις στον τομέα αυτό και να μπορεί η επιστημονική της κοινότητα να είναι εξίσου ενεργή, συνεργαζόμενη άμεσα με την πηγή των εξελίξεων.
- Να υπάρχει μια ξεκάθαρη και σαφής ενημέρωση εκείνων που αναζητούν τρόπους να γίνουν μέρος της διαστημικής κοινότητας και δεν γνωρίζουν τους τρόπους.
- Να διευκολυνθεί η συνεργασία των ίδιων των φορέων, μέσα από μια κοινή πλατφόρμα όπου θα γίνεται γνωστή η πληροφορία, και κατά συνέπεια οι διαδικασίες θα τρέχουν ταχύτερα.
Η νέα αυτή δράση του Κόμβου θα παρουσιαστεί στο πλαίσο του 2ου ετήσιου συνεδρίου εργασίας του Κόμβου.
Το συνέδριο πραγματοποιείται στην Αθήνα, στο Μέγαρο Καρατζά, Αιόλου 82-84, στις 29 Νοεμβρίου 2024.
Για να παρακολουθήσετε το συνέδριο είτε δια ζώσης είτε μέσω διαδικτύου σε πραγματικό χρόνο (live stream), εγγραφείτε εδώ!
Η είσοδος είναι δωρεάν, αλλά απαιτείται εγγραφή για λόγους κράτησης θέσεων.