You are currently viewing Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου

Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου

Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΑΜΚΕ “ε Κόμβος – ε Node: Δίκτυα του Παγκόσμιου Ελληνισμού” με τα αντίστοιχα σύντομα βιογραφικά σημειώματα είναι τα εξής:

Γιάννης Παπανικολάου, Πρόεδρος  

μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου γιάννης παπανικολαου

O Γιάννης Παπανικολάου είναι οικονομολόγος. Από το 2004 έως την ανάληψη της Προεδρίας του Κόμβου, πολύ πρόσφατα, εργαζόταν ως οικονομικός σύμβουλος στην Ελλάδα και στο εξωτερικό με εξειδίκευση στον στρατηγικό σχεδιασμό (ανάπτυξη και εφαρμογή στρατηγικής) ενώ έχει συμμετάσχει σε πολλά Δ.Σ. μεγάλων εταιρειών και τράπεζων. Για όσο χρόνο θα ασκεί αυτά τα καθήκοντα, θα αναστείλει κάθε κομματική ή κυβερνητική δραστηριότητα που μπορεί να οδηγήσει έστω και σε δυνητική σύγκρουση συμφερόντων.

Έχει διατελέσει Γενικός Διευθυντής του Διεθνούς Κέντρου Μελετών του Εύξεινου Πόντου, Αναπληρωτής Διοικητής της Ελλάδας στην Τράπεζα Εμπορίου και Ανάπτυξης του Εύξεινου Πόντου και μέλος της πρώτης Διοικούσας Επιτροπής του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας. Προηγουμένως απασχολήθηκε στον κυβερνητικό τομέα ως Οικονομικός Σύμβουλος του Πρωθυπουργού της Ελλάδας Ανδρέα Παπανδρέου, Πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Ειδικός Σύμβουλος του Υπουργού Εξωτερικών. Ξεκίνησε την επαγγελματική του καριέρα ως Lecturer in Economics στο London School of Economics και στο Queen Mary College (London University).

Αποφοίτησε από το Οικονομικό Τμήμα της Νομικής Σχολής του Πανεπιστήμιου Αθηνών, πρώτος από πλευράς βαθμολογίας με Άριστα (9&3/6). Στη συνέχεια μετεκπαιδεύτηκε στο London School of Economics (M.Sc.Econ with Distinction) και στο London Graduate School for Business Studies (Senior Executive Program). Είναι επίσης Επίτιμος Καθηγητής (Honorary Professor) του Κρατικού Πανεπιστημίου του Κουμπάν (Κuban) στο Κρασνοντάρ της Ρωσίας και Eπίτιμος Διδάκτωρ (Honoris Causa) του Κρατικού Τεχνικού πανεπιστημίου της Μολδαβίας.

Έχει τιμηθεί με ανώτατα παράσημα από τις Κυβερνήσεις της Αυστρίας, της Βουλγαρίας, της Αιγύπτου, της Γερμανίας, του Μεξικού, της Ρουμανίας, της Συρίας και της Γιουγκοσλαβίας για τη συνεισφορά του στην ανάπτυξη των σχέσεων τους με την Ελληνική Δημοκρατία. Έχει επίσης τιμηθεί (1976) με το Βραβείο ELY DEVONS που απονέμει κάθε χρόνο το London School of Economics στον απόφοιτο της χρονιάς με την υψηλότερη βαθμολογία, για το πτυχίο Master of Science in Economics. Eίναι ο μόνος Έλληνας που έχει βραβευτεί μέχρι σήμερα με αυτό το βραβείο.

Άγγελος Χανιώτης, Αντιπρόεδρος

άγγελος χανιώτης από τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του κόμβου

Ο Άγγελος Χανιώτης είναι καθηγητής Αρχαίας Ιστορίας και Κλασικών Σπουδών στο Institute for Advanced Study του Princeton. Η έρευνά του είναι αφιερωμένη στην κοινωνία, την ιστορική μνήμη, τη θρησκεία, τη θεατρικότητα στη δημόσια ζωή και το συναίσθημα στον ελληνιστικό κόσμο και τη ρωμαϊκή Ανατολή.

Διετέλεσε καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης (1993-1998(, και στα Πανεπιστήμια της Χαϊδελβέργης (1998-2006) και της Οξφόρδης (2006-2010) και σήμερα είναι επισκέπτης καθηγητής στο Northeastern Normal University της Κίνας. Διετέλεσε αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης (2001-2006) και μέλος πολλών συμβουλίων, μεταξύ των οποίων τοu Comitato Nazionale dei Garanti per la Ricerca στην Ιταλία και τοu Συμβούλιο Έρευνας της Αυστριακής Ακαδημίας Επιστημών. Σήμερα είναι μέλος της Εθνικής Αρχής για την Ανώτατη Εκπαίδευση στην Ελλάδα. Είναι μέλος και αντεπιστέλλον μέλος πολλών Ακαδημιών και επίτιμος διδάκτωρ τεσσάρων πανεπιστημίων.

Έχει τιμηθεί για την έρευνά του με πολλά βραβεία (Κρατικό Βραβείο Έρευνας της Βάδης-Βυρτεμβέργης, Κρατικό Βραβείο Δοκιμίου, Βραβείο Έρευνας του Ιδρύματος Alexander von Humboldt κ.ά.) και με το παράσημο του Ταξιάρχη του Φοίνικα της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Νικηφόρος Διαμαντούρος, Γενικός Γραμματέας

Νικηφόρος Διαμαντούορος, ενότητα τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου

Ο Νικηφόρος Διαμαντούρος (Ph.D. Πανεπιστήμιο Columbia, 1972) είναι Ομότιμος Καθηγητής της Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Τακτικό Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών από το 2014. Έχει διατελέσει Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής (European Ombudsman, [2003-2013]), πρώτος Συνήγορος του Πολίτη στην Ελλάδα (1998-2003) και Διευθυντής και Πρόεδρος του ΔΣ στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών (1998-2003). Από το 2012 έως το 2022 υπηρέτησε ως επισκέπτης Καθηγητής στο Κολλέγιο της Ευρώπης (Bruges).

Είναι επίτιμος διδάκτωρ του Παντείου Πανεπιστημίου (2015) και του American College of Greece (2011). Έχει παρασημοφορηθεί από τους Προέδρους της Γαλλίας (Λεγεώνα της Τιμής-2014), Πολωνίας (Χρυσούς Σταυρός Αξίας-2010) και Ελλάδας (Τάγμα του Φοίνικος-2004). Οι δημοσιεύσεις του εστιάζονται στη δημοκρατία, το κράτος δικαίου, το θεσμό του ombudsman, τη δημόσια διοίκηση, καθώς και τη σχέση πολιτικής και πολιτισμού.

Χριστόφορος Σαρδελής, Ταμίας

χριστόφορος σαρδελής μέλη Διοικητικού Συμβουλίου

Ο Χριστόφορος Σαρδελής είναι Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εθνικής Ασφαλιστικής από το 2016.

Σπούδασε οικονομικά στο Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης, όπου επίσης δίδαξε για πάνω από μια δεκαετία. Στη συνέχεια ανέλαβε θέση στην Κεντρική Τράπεζα της Σουηδίας (Riksbanken), αρχικά ως επικεφαλής του Τμήματος Έρευνας και αργότερα ως Ανώτερος Σύμβουλος Νομισματικής Πολιτικής. Μεταξύ 1992 και 1994 διετέλεσε σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε θέματα νομισματικής ολοκλήρωσης. Παράλληλα εκπροσώπησε τη Σουηδική Κεντρική Τράπεζα στη Νομισματική Επιτροπή της ΕΕ και στην Επιτροπή Οικονομικής Πολιτικής του ΟΟΣΑ.

Τα τελευταία χρόνια κατείχε εκτελεστικές θέσεις σε διάφορες επενδυτικές τράπεζες (Handelsbanken, Bank of America και Banca IMI). Μεταξύ 1999 και 2004 διετέλεσε Γενικός Διευθυντής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους.

Τακτικά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου:

Χρύσα Κουβελιώτου

Χρυσα Κουβελιώτου

Η κα Χρύσα Κουβελιώτου είναι Ελληνίδα αστροφυσικός. Είναι καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο George Washington και oμότιμη ερευνήτρια στην αστροφυσική υψηλής ενέργειας στο Διαστημικό Κέντρο Πτήσης Marshall της NASA στο Huntsville της Αλαμπάμα.

Για το έργο της έχει λάβει κατά καιρούς πολλά διεθνή βραβεία, όπως: το Bruno Rossi Prize το 2003 για την έρευνά της σε αστέρες νετρονίων με ιδιαίτερα υψηλό μαγνητικό πεδίο (τα magnetars), το 2012 το «Βραβείο Αστροφυσικής Ντάνι Χάινεμαν» από την Αμερικανική Αστρονομική Εταιρεία, και το ίδιο έτος το Μετάλλιο Διακεκριμένης Υπηρεσίας της NASA. Επίσης, είναι μέλος της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής από το 2013. Έχει χαρακτηριστεί από το περιοδικό Time ως ένα από τα πρόσωπα με τη μεγαλύτερη επιρροή διεθνώς στο πεδίο έρευνας του διαστήματος. Το 2021 τιμήθηκε με το διεθνές βραβείο αστρονομίας Shaw.

Το 2016 εκλέχθηκε αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, ενώ στις 13 Απριλίου 2020 επιλέχθηκε ως μέλος στο Ανώτατο Συμβούλιο της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Βασίλης Ντζιαχρήστος

Βασίλης Ντζιαχρήστος, ένα από τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου

 

Ο Βασίλης Ντζιαχρήστος είναι Βιοχαρτικός μηχανικός, γνωστός για την ανάπτυξη βασικών και μεταφραστικών ερευνητικών εργαλείων για την απεικόνιση ιστών με βάση τον φθορισμό και την οπτικοακουστική. Είναι καθηγητής των Τμημάτων Ιατρικής και Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και κατέχει την έδρα της Βιολογικής Απεικόνισης στο Πολυτεχνείο του Μονάχου. Είναι επίσης Διευθυντής του Ινστιτούτου Βιολογικών και Ιατρικών Απεικονίσεων στο Helmholtz Zentrum München και Διευθυντής Εμβιομηχανικής στο Helmholtz Pioneer Campus.

Είναι ιδρυτικό μέλος και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ογκολογικού κέντρου TranslaTUM και ηγήθηκε των εξελίξεων που οδήγησαν στην ίδρυση της Σχολής Εμβιομηχανικής του Μονάχου, όπου υπηρετεί ως Πρόεδρος του Προγράμματος Σπουδών.

Σπύρος Παππάς

Σπύρος Παππάς, ένα από τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Κομβου

Ο Σπύρος Παππάς είναι Δικηγόρος, Μέλος των Δικηγορικών Συλλόγων της Αθήνας και των Βρυξελλών, Ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της Νομικής Εταιρείας Pappas & Associates στις Βρυξέλλες, Πρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Ευθύνης στην Ψηφιακή Εποχή και Πρόεδρος του Ελληνικού Δικτύου ΑΡΓΩ στις Βρυξέλλες.

Ήταν Γενικός Διευθυντής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος για την Πολιτική των Καταναλωτών, για την Πολιτική Πληροφόρησης, Επικοινωνίας, Πολιτισμού και Οπτικοακουστικών Θεμάτων και για την Εκπαίδευση και τον Πολιτισμό. Διετέλεσε Γενικός Διευθυντής και καθηγητής του Ευρωπαϊκού Δικαίου στο Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Δημόσιας Διοίκησης (Μάαστριχτ), Γενικός Γραμματέας του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Δικαστής στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Γιώργος Προβόπουλος

προβόπουλος γιώργος

Ο Γιώργος Προβόπουλος ήταν Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος από το 2008 έως το 2014 και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Πριν από το διορισμό του ως επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας, ήταν καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Νωρίς στην καριέρα του, διετέλεσε πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Emporiki Bank, όπου επέβλεψε την εξαγορά της τράπεζας από την Credit Agricole το 2006. Αργότερα διετέλεσε Διευθύνων Σύμβουλος στην Τράπεζα Πειραιώς.

Vicky Pryce

Η κα Βασιλική Vicky Pryce είναι Ελληνο-Βρεττανή οικονομολόγος και πρώην επικεφαλής του Οικονομικού Οργανισμού της Κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου. Υπηρέτησε ως επικεφαλής οικονομολόγος στην Williams & Glyn’s Bank (τώρα μέρος της Royal Bank of Scotland), εταιρικός οικονομολόγος για την Exxon Europe και ως επικεφαλής οικονομολόγος στην Peat Marwick McLintock και την KPMG. Εργάστηκε για τη Συμβουλευτική Επιτροπή του London School of Economics και σήμερα είναι σύμβουλος της OMFIF για θέματα σχετικά με το χρηματοπιστωτικό και νομισματικό σύστημα.

Μιχάλης Χαλιάσος

μιχάλης χαλιάσος, ένα από τα μέλη διοικητικού συμβουλίου

Ο Μιχάλης Χαλιάσος κατέχει την έδρα Μακροοικονομικής και Χρηματοοικονομικών στο Πανεπιστήμιο Goethe Φρανκφούρτης. Είναι ερευνητικός εταίρος του Κέντρου Έρευνας Οικονομικής Πολιτικής (CEPR), ιδρυτικός διευθυντής του πανευρωπαϊκού δικτύου του CEPR για τα Χρηματοοικονομικά των Νοικοκυριών, Καθηγητής Ερευνών και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ινστιτούτου Νομισματικής και Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας, σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τα οικονομικά και την κατανάλωση των νοικοκυριών από την έναρξη της σχετικής έρευνας το 2006 και ερευνητικός εταίρος του δικτύου NETSPAR.

Τα ερευνητικά ενδιαφέροντά του εστιάζουν στη μακροοικονομική και τα χρηματοοικονομικά με έμφαση στην συμπεριφορά των νοικοκυριών ως προς τα περιουσιακά τους στοιχεία και δάνεια. Διετέλεσε Πρόεδρος Τμήματος και Αναπληρωτής Κοσμήτορας των Σχολών Οικονομικών και Διοίκησης Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο Goethe και στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, καθώς και μέλος της Συγκλήτου και του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Κύπρου, του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας της Ελλάδος (ΕΣΕΤ) και της Συμβουλευτικής Ομάδας Εργασίας της ESMA (Βρυξέλλες).

Γεώργιος Χρούσος

Γιώργος χρούσος μ΄λεη διοικητικού συμβουλίου

Ο Γεώργιος Χρούσος είναι παιδίατρος, ενδοκρινολόγος, νευροβιολόγος και ένας από τους σημαντικότερους ιατρικούς κλινικούς ερευνητές παγκοσμίως. Είναι ομότιμος καθηγητής Παιδιατρικής και Ενδοκρινολογίας της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και διευθυντής του Πανεπιστημιακού Ερευνητικού Ινστιτούτου Υγείας Μητέρας και Παιδιού & Ιατρικής Ακριβείας.

Είναι κάτοχος της έδρας της UNESCO για τη φροντίδα της υγείας των εφήβων. Είναι ένας από τους 250 πιο πολυαναφερόμενους επιστήμονες διεθνώς (ISI highly cited), που περιλαμβάνεται όχι μόνο στον κατάλογο της Κλινικής Ιατρικής, αλλά και σε αυτόν της Βιολογίας και Βιοχημείας, και ο πιο πολυαναφερόμενος κλινικός παιδίατρος ή ενδοκρινολόγος στον κόσμο. Σήμερα είναι μέλος του Ανωτάτου Συμβουλίου της Εθνικής Αρχής για την Ανώτατη Εκπαίδευση στην Ελλάδα.

Αναπληρωματικά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου

Νίκος Κωνσταντάρας

νίκος κωνσταντάρας

Ο Νίκος Κωνσταντάρας είναι αρθρογράφος της εφημερίδας Η Καθημερινή, της οποίας ήταν Διευθυντής Σύνταξής από το 2004 έως το 2017. Ήταν ο πρώτος διευθυντής της αγγλικής έκδοσης της Καθημερινής, από το 1998 έως το 2017. Υπήρξε τακτικός αρθρογράφος-συνεργάτης των New York Times International Edition και έχει συνεργαστεί με πολλές διεθνείς εφημερίδες. Από το 1989 έως το 1997 ήταν ανταποκριτής του πρακτορείου Associated Press στην Αθήνα, καλύπτοντας σημαντικά γεγονότα στην ευρύτερη περιοχή.

Γεννήθηκε στη Νότιο Αφρική και σπούδασε Αρχαία Ελληνικά και Αγγλική Φιλολογία (Β.Α., Μ.Α.) στο Πανεπιστήμιο του Βιτβάτερσραντ (Γιοχάνεσμπουργκ).

_______________________________________________________

O Οδυσσέας Κυριακόπουλος ήταν και αυτός μέχρι τον θάνατό του  μέλος του Δ.Σ. του Κόμβου.

Ο Οδυσσέας Κυριακόπουλος ήταν μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Οικονομικών & Βιομηχανικών Ερευνών και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Lamda Development S.A., μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ομίλου IMERYS και της ASK Chemicals GmbH.

Διετέλεσε πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων & Βιομηχανιών (ΣΕΒ, 2000-2006), αντιπρόεδρος της Business Europe (πρώην UNICE) και της Hellenic Exchanges Holdings SA, πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (2006-2009), μέλος του Γενικού Συμβουλίου της Τράπεζας της Ελλάδος (2002-2011) και πρόεδρος του Ιδρύματος Οικονομικών & Βιομηχανικών Ερευνών (2011 – 2014).

Ο Οδυσσέας Κυριακόπουλος απεβίωσε την 20η Μαρτίου του 2022, γεμίζοντας με θλίψη την οικογένεια του, τους φίλους του και τα μέλη του Κόμβου και αφήνοντας ένα δυσαναπλήρωτο κενό. Επρόκειτο για έναν ευπατρίδη με ιδιαίτερα ανεπτυγμένη την αίσθηση του χρέους και της προσφοράς στα κοινά και την επιχειρηματικότητα.