You are currently viewing Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου

Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου

Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΑΜΚΕ ε Κόμβος – ε Node: Δίκτυα του Παγκόσμιου Ελληνισμού μετά την Γενική Συνέλευση της 30ης Απριλίου 2023 είναι τα εξής:

 Άγγελος Χανιώτης, Πρόεδρος

πρόεδρος ΔΣ

Ο Άγγελος Χανιώτης είναι καθηγητής Αρχαίας Ιστορίας και Κλασικών Σπουδών στο Institute for Advanced Study του Princeton. Η έρευνά του είναι αφιερωμένη στην κοινωνία, την ιστορική μνήμη, τη θρησκεία, τη θεατρικότητα στη δημόσια ζωή και το συναίσθημα στον ελληνιστικό κόσμο και τη ρωμαϊκή Ανατολή.

Διετέλεσε καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης (1993-1998(, και στα Πανεπιστήμια της Χαϊδελβέργης (1998-2006) και της Οξφόρδης (2006-2010) και σήμερα είναι επισκέπτης καθηγητής στο Northeastern Normal University της Κίνας. Διετέλεσε αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης (2001-2006) και μέλος πολλών συμβουλίων, μεταξύ των οποίων τοu Comitato Nazionale dei Garanti per la Ricerca στην Ιταλία και τοu Συμβούλιο Έρευνας της Αυστριακής Ακαδημίας Επιστημών. Σήμερα είναι μέλος της Εθνικής Αρχής για την Ανώτατη Εκπαίδευση στην Ελλάδα. Είναι μέλος και αντεπιστέλλον μέλος πολλών Ακαδημιών και επίτιμος διδάκτωρ τεσσάρων πανεπιστημίων.

Έχει τιμηθεί για την έρευνά του με πολλά βραβεία (Κρατικό Βραβείο Έρευνας της Βάδης-Βυρτεμβέργης, Κρατικό Βραβείο Δοκιμίου, Βραβείο Έρευνας του Ιδρύματος Alexander von Humboldt κ.ά.) και με το παράσημο του Ταξιάρχη του Φοίνικα της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Μιχάλης Χαλιάσος, Αντιπρόεδρος

Χαλιάσος Μιχάλης, αντιπροεδρος ΔΣ

Ο Μιχάλης Χαλιάσος κατέχει την έδρα Μακροοικονομικής και Χρηματοοικονομικών στο Πανεπιστήμιο Goethe Φρανκφούρτης. Είναι ερευνητικός εταίρος του Κέντρου Έρευνας Οικονομικής Πολιτικής (CEPR), ιδρυτικός διευθυντής του πανευρωπαϊκού δικτύου του CEPR για τα Χρηματοοικονομικά των Νοικοκυριών, Καθηγητής Ερευνών και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ινστιτούτου Νομισματικής και Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας, σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τα οικονομικά και την κατανάλωση των νοικοκυριών από την έναρξη της σχετικής έρευνας το 2006 και ερευνητικός εταίρος του δικτύου NETSPAR.

Τα ερευνητικά ενδιαφέροντά του εστιάζουν στη μακροοικονομική και τα χρηματοοικονομικά με έμφαση στην συμπεριφορά των νοικοκυριών ως προς τα περιουσιακά τους στοιχεία και δάνεια. Διετέλεσε Πρόεδρος Τμήματος και Αναπληρωτής Κοσμήτορας των Σχολών Οικονομικών και Διοίκησης Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο Goethe και στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, καθώς και μέλος της Συγκλήτου και του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Κύπρου, του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας της Ελλάδος (ΕΣΕΤ) και της Συμβουλευτικής Ομάδας Εργασίας της ESMA (Βρυξέλλες).

Κωνσταντίνος Δροσάτος, Γενικός Γραμματέας

Κωνσταντίνος Δροσάτος, γενικός γραμματέας

Ο Κωνσταντίνος Δροσάτος είναι ο κάτοχος της έδρας «Ohio Eminent Scholar» και Kαθηγητής Φαρμακολογίας και Συστημικής Φυσιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Cincinnati.

Είναι επισκέπτης καθηγητής του Κέντρου Συστημικής Βιοϊατρικής του UCLA και επισκέπτης καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης (Ελλάδα). Έχει βραβευτεί με τη διάκριση του εξαίρετου νέου ερευνητή από το Συμβούλιο Βασικών Καρδιαγγειακών Επιστημών της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας (American Heart Association-Basic Cardiovascular Sciences Council). Είναι συνιδρυτής και διετέλεσε πρόεδρος του Παγκοσμίου Ελληνικού Βιοϊατρικού Οργανισμού στις ΗΠΑ και του Συλλόγου Ελλήνων Βιοεπιστημόνων των ΗΠΑ. Είναι Aντιπρόεδρος του Ινστιτούτου για την Προώθηση της Έρευνας και της Εκπαίδευσης στις Τέχνες, τις Επιστήμες και την Τεχνολογία (ARISTEiA).

Έχει ιδρύσει διεθνή εκπαιδευτικά προγράμματα για προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές που εστιάζουν στη διεπιστημονική αντιμετώπιση προβλημάτων που αφορούν σε θέματα υγείας ή στην περιβαλλοντική κρίση.

Χάρης Αντωνίου, Ταμίας

Χάρης Αντωνίου, μέλος ΔΣ

 

Ο Χάρης Αντωνίου είναι ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Neptune Maritime Leasing Ltd, της οποίας βασικός μέτοχος είναι η Costamare Inc και το Latsco Family Office.

Επίσης, μέσω της επενδυτικής εταιρίας συμμετοχών Codrus Capital AG την οποία διευθύνει, επενδύει ενεργά και συμβουλεύει νεοφυείς επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς των ανανεώσιμων πηγών και τεχνολογίας, χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και παγίων περιουσιακών στοιχείων. Είναι επενδυτής και μέλος του ΔΣ της Natech SΑ Financial Software.

Τα τελευταία 25 χρόνια κατείχε διευθυντικές θέσεις σε κορυφαίους οργανισμούς όπως Διευθύνων Σύμβουλος της Amsterdam Trade Bank, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος στον όμιλο AMCI με επενδύσεις σε πρώτες ύλες, αγαθά και ναυτιλία, καθώς και Γενικός Διευθυντής για Ενέργεια, Πρώτες Ύλες και Μεταφορές και μέλος της Ομάδας Διαχείρισης της τράπεζας ABN AMRO Bank N.V.

Πρόσφατα, ως εταίρος και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Advent Technologies Inc. συνέβαλε στην άντληση ιδιωτικών μετοχών και στην εισαγωγή της εταιρείας στον Nasdaq.

Ήταν από τους ιδρυτές των Poseidon Principles, υποστηρικτής των United World Colleges στην Ολλανδία και μέλος του Abundance 360.

Άννα Γριμάνη

αννα γριμάνη, μέλος ΔΣ

Η Άννα Γριμάνη γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι απόφοιτη ανώτατων σπουδών στο κλασσικό μπαλέτο. Σπούδασε δημοσιογραφία στο Παρίσι.

Ξεκίνησε την καριέρα της στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ, και τον Περιοδικό Τύπο, ΕΝΑ, ΕΙΚΟΝΕΣ
και άλλες εκδόσεις του ημερήσιου κι εβδομαδιαίου τύπου. Η στήλη της ΠΑΤΡΙΔΟΓΝΩΣΙΑ & ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΚΤΟΣ στο περιοδικό Κ της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ (2008-2017) ανέδειξε περισσότερους από 450 διακεκριμένους Έλληνες Επιστήμονες που διαπρέπουν σε Ακαδημαϊκά Ιδρύματα κι Ερευνητικά Κέντρα στο εξωτερικό. Όπως και οι κεντρικές συνεντεύξεις της, επιφανών ακαδημαϊκών προσωπικοτήτων στα περιοδικά Κ και GK (Καθημερινή) και Limited Edition (Καθημερινή/ Eurobank).

Αρχισυντάκτρια και παρουσιάστρια της εκπομπής ΩΡΑΙΟΙ ΩΣ ΕΛΛΗΝΕΣ στην κρατική τηλεόραση (ΕΤ1)–ωριαία πορτραίτα κορυφαίων Διεθνών Ελλήνων Επιστημόνων στο εξωτερικό, με γυρίσματα στην Ευρώπη και ΗΠΑ και σε πρώτη παρουσίαση τους στην ελληνική τηλεόραση.

Ως πρόεδρος (2015 -2018) Ανθρωπιστικού Οργανισμού για άπορα παιδιά της Ελλάδας, με συγγενή καρδιοπάθεια, συνεργάστηκε με σημαντικά ονόματα της τέχνης, διοργανώνοντας μεγάλες εκδηλώσεις στο Μέγαρο Μουσικής και το Ωδείο Ηρώδου Αττικού ενώ από την εθελοντική θέση της, και υπό την άμεση διοικητική ευθύνη της, υποστηρίχτηκαν 106 άπορα παιδιά με καρδιοπάθεια.

Έχει συγγράψει την βιογραφία, Ελένη Γλύκατζη – Αρβελέρ, 600 Μολύβια και 10 Ποιήματα (2021, εκδ. ΓΚΟΒΟΣΤΗ).
Έχει εκδώσει τέσσερις ποιητικές συλλογές (εκδ.ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ). Υπογράφει το Επίμετρο στο βιβλίο της Ελένης Αρβελέρ Πόσο Ελληνικό είναι το Βυζάντιο;(2016, εκδ. GUTENBERG).

Μέλος της Τιμητικής Επιτροπής Μεντόρων του μη κερδοσκοπικού Οργανισμού HOPEgenesis, με ιδρυτή τον Δρ. Στέφανο Χανδακά, πρόεδρο του ΜΗΤΕΡΑ.

Γράφει στην ελληνική έκδοση της Huffington Post. Αρχισυνταξία του επίσημου ιστορικού ντοκιμαντέρ «2.500 Έτη Φωτός», της Τιμητικής Κοσμητείας του Επετειακού Έτους ‘Θερμοπύλες- Σαλαμίνα 2020’’, «Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη».

Χρύσα Κουβελιώτου

Χρυσα Κουβελιώτου

Η Χρύσα Κουβελιώτου είναι Ελληνίδα αστροφυσικός. Είναι καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο George Washington και oμότιμη ερευνήτρια στην αστροφυσική υψηλής ενέργειας στο Διαστημικό Κέντρο Πτήσης Marshall της NASA στο Huntsville της Αλαμπάμα.

Για το έργο της έχει λάβει κατά καιρούς πολλά διεθνή βραβεία, όπως: το Bruno Rossi Prize το 2003 για την έρευνά της σε αστέρες νετρονίων με ιδιαίτερα υψηλό μαγνητικό πεδίο (τα magnetars), το 2012 το «Βραβείο Αστροφυσικής Ντάνι Χάινεμαν» από την Αμερικανική Αστρονομική Εταιρεία, και το ίδιο έτος το Μετάλλιο Διακεκριμένης Υπηρεσίας της NASA. Επίσης, είναι μέλος της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής από το 2013. Έχει χαρακτηριστεί από το περιοδικό Time ως ένα από τα πρόσωπα με τη μεγαλύτερη επιρροή διεθνώς στο πεδίο έρευνας του διαστήματος. Το 2021 τιμήθηκε με το διεθνές βραβείο αστρονομίας Shaw.

Το 2016 εκλέχθηκε αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, ενώ στις 13 Απριλίου 2020 επιλέχθηκε ως μέλος στο Ανώτατο Συμβούλιο της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Αθηνά Κουστένη

Αθηνά Κουστένη, μελος δσ

Η Αθηνά Κουστένη είναι Διευθύντρια Έρευνας του Γαλλικού Κέντρου Επιστημονικής Έρευνας (CNRS) στο Αστεροσκοπείο του Παρισιού, με ειδίκευση στην αστροφυσική και την πλανητολογία. Συμβάλλει στην ανάπτυξη διαστημικών αποστολών και αναλύει τα δεδομένα που αποκτώνται για τη διερεύνηση των ατμοσφαιρών και των επιφανειών των πλανητών, των δορυφόρων και των εξωπλανητών.

Έχει μελετήσει εκτενέστερα το μεγάλο φεγγάρι του Κρόνου, τον Τιτάνα και τους δορυφόρους του Δία. Αυτή τη στιγμή είναι πρόεδρος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA-HESAC) για την Επιστήμη και Εξερεύνηση των Επανδρωμένων Διαστημικών Πτήσεων, της ομάδας COSPAR για την Πλανητική Προστασία και της επιτροπής επιστημονικής αξιολόγησης του Εθνικού Κέντρου Διαστημικών Μελετών της Γαλλίας (CNES-CERES). Είναι μέλος πολλών άλλων διεθνών συμβουλευτικών οργάνων (με τη NASA, την ESA, τη NASEM κ.λπ.).

Έχει δημοσιεύσει περίπου 260 επιστημονικά άρθρα, αρκετά βιβλία ή κεφάλαια και έχει παρουσιάσει περισσότερες από 700 ανακοινώσεις. Έχει τιμηθεί με πολλά διεθνή βραβεία και με το παράσημο του Ιππότη της Λεγεώνας της Τιμής στη Γαλλία.

Νικόλαος Κυρπίδης

Νικος κυρπίδης, μέλος ΔΣ

Ο Νίκος Κυρπίδης είναι βιοεπιστήμονας που μελετά την προέλευση της ζωής, την επεξεργασία πληροφοριών, τη βιοπληροφορική, τη μικροβιολογία, τη μεταγονιδιωματική και την επιστήμη μικροβιώματος.

Είναι ερευνητής στο Εθνικό Εργαστήριο του Μπέρκλεϋ, επικεφαλής του Υπερπρογράμματος Προκαρυωτικών Οργανισμών και ηγείται του προγράμματος Επιστήμης Δεδομένων Μικροβιώματος στο Ινστιτούτο Γονιδιώματος του Υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ. Ηγήθηκε της ανάπτυξης πρωτοποριακών συστημάτων διαχείρισης δεδομένων στη μικροβιακή γονιδιωματική και μεταγονιδιωματική. Αυτά περιλαμβάνουν συστήματα διαχείρισης δεδομένων και επιμέλειας έργων που αφορούν στα γονιδιώματα, όπως η βάση δεδομένων Genomes OnLine (GOLD) και συστήματα συγκριτικής γονιδιωματικής όπως το ERGO και τα ολοκληρωμένα μικροβιακά γονιδιώματα (IMG).

Νικόλαος – Ιωάννης Κωνσταντάρας-Κυπριανός

νικος κωνστανταρας, μελος δσ

Ο Νίκος Κωνσταντάρας είναι αρθρογράφος της εφημερίδας Η Καθημερινή, της οποίας ήταν Διευθυντής Σύνταξής από το 2004 έως το 2017. Ήταν ο πρώτος διευθυντής της αγγλικής έκδοσης της Καθημερινής, από το 1998 έως το 2017. Υπήρξε τακτικός αρθρογράφος-συνεργάτης των New York Times International Edition και έχει συνεργαστεί με πολλές διεθνείς εφημερίδες. Από το 1989 έως το 1997 ήταν ανταποκριτής του πρακτορείου Associated Press στην Αθήνα, καλύπτοντας σημαντικά γεγονότα στην ευρύτερη περιοχή.

Γεννήθηκε στη Νότιο Αφρική και σπούδασε Αρχαία Ελληνικά και Αγγλική Φιλολογία (Β.Α., Μ.Α.) στο Πανεπιστήμιο του Βιτβάτερσραντ (Γιοχάνεσμπουργκ).

Μαρία Μαυρουδή

μαρια μαυρουδη, μελος δσ

Η Μαρία Μαυρουδή είναι καθηγήτρια Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Μπέρκλεϊ. Έχει τιμηθεί με το βραβείο MacArthur Fellowship. Η ερευνά της εστιάζει στην πρόσληψη, προσαρμογή, και αντιδανεισμό της αρχαίας παράδοσης μεταξύ Βυζαντίου και Ισλάμ, στη βυζαντινή πνευματική ιστορία, την ιστορία των βυζαντινών επιστημών, και στην επιβίωση και μεταμόρφωση του βυζαντινού πολιτισμού μετά το 1453.

Vicky Pryce

Pryce Vicky, μέλος ΔΣ

 

Η Βασιλική Vicky Pryce είναι Ελληνο-Βρεττανή οικονομολόγος και πρώην επικεφαλής του Οικονομικού Οργανισμού της Κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου. Υπηρέτησε ως επικεφαλής οικονομολόγος στην Williams & Glyn’s Bank (τώρα μέρος της Royal Bank of Scotland), εταιρικός οικονομολόγος για την Exxon Europe και ως επικεφαλής οικονομολόγος στην Peat Marwick McLintock και την KPMG. Εργάστηκε για τη Συμβουλευτική Επιτροπή του London School of Economics και σήμερα είναι σύμβουλος της OMFIF για θέματα σχετικά με το χρηματοπιστωτικό και νομισματικό σύστημα.

Αναπληρωματικά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου

Αλέξανδρος Νεχαμάς

Αλέξανδρος Νεχαμάς, αν. μέλος δσΟ Αλέξανδρος Νεχαμάς είναι φιλόσοφος, ομότιμος καθηγητής Φιλοσοφίας και Συγκριτικής Λογοτεχνίας και ομότιμος καθηγητής Ανθρωπιστικών Επιστημών στην έδρα Edmund N. Carpenter II Class of 1943 του Πανεπιστημίου του Πρίνστον, όπου δίδαξε από το 1990 ως το 2021. Είναι μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών, μέλος της Αμερικανικής Φιλοσοφικής Εταιρείας από το 2016 και της Ακαδημίας Αθηνών από το 2018. Ασχολείται με την αρχαία ελληνική φιλοσοφία, την αισθητική, τον Φρίντριχ Νίτσε, τον Μισέλ Φουκώ και τη θεωρία της λογοτεχνίας.

Γεώργιος Νούνεσης

Γιώργος Νούνεσης, αν. μέλος δσΟ Γιώργος Νούνεσης είναι Διευθυντής και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Εθνικού Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών «Δημόκριτος». Ο Δρ. Νούνεσης σπούδασε Φυσική στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έλαβε το διδακτορικό του δίπλωμα στη Σχολή Φυσικής και Αστρονομίας του Πανεπιστημίου της Μινεσότα. Ολοκλήρωσε τριετή μεταδιδακτορική εκπαίδευση στο Τμήμα Χημείας του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης και το Πρόγραμμα Εκπαίδευσης Στελεχών με θέμα «Καινοτομία για την Οικονομική Ανάπτυξη» στο Harvard Kennedy School of Government. Σήμερα είναι Διευθυντής του Εργαστηρίου Βιομοριακής Φυσικής στον «Δημόκριτο». Πριν επιστρέψει στην Ελλάδα, κατείχε θέσεις ερευνητή στο Κέντρο Επιστήμης και Μηχανικής των Υλικών του ΜΙΤ και στο Εθνικό Εργαστήριο Μαγνήτη Francis Bitter. Έχει επίσης διδάξει ως επισκέπτης καθηγητής στο Centre de Recherche Paul Pascal του CNRS και στο Τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου του Bordeaux I.

Κωνσταντίνος Κωστής

Κωνσταντίνος Κωστής αν. μέλος ΔΣΟ Κώστας Κωστής σπούδασε στο τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών και οικονομική ιστορία στην Ecole des hautes études en sciences sociales στο Παρίσι, όπου το 1985 υποστήριξε τη διδακτορική διατριβή του.

Το 1990 του απονεμήθηκε το βραβείο Νίκου Σβορώνου για νέους ιστορικούς από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας και Έρευνας του Πανεπιστημίου Κρήτης. Από το 2004 είναι καθηγητής οικονομικής και κοινωνικής ιστορίας στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ από το 1999 εργάζεται ως Σύμβουλος Διοίκησης της Alpha Bank. Από το 2006 έως το 2009 κατείχε την Έδρα Σπουδών Νεότερης και Σύγχρονης Ελλάδας στην Ecole des hautes études en sciences socials. Στα δημοσιεύματά του περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, O Πλούτος της Ελλάδας. Η ελληνική οικονομία κατά τον 20 και 21ο αιώνα, Αθήνα 2019, Κράτος και επιχειρήσεις στην Ελλάδα. Η ιστορία του Αλουμινίου της Ελλάδος, Αθήνα 2013, Τα κακομαθημένα παιδιά της ιστορίας. Η διαμόρφωση του ελληνικού κράτους, 18ος -21ος αιώνας, Αθήνα 2013 (αγγλική έκδοση του βιβλίου Λονδίνο- Νέα Υόρκη 2018), Η ιστορία της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος (1914-1940), Αθήνα 2003, Στον καιρό της πανώλης. Εικόνες από τις κοινωνίες της ελληνικής χερσονήσου, 14ος – 19ος αιώνας, Ηράκλειο 1995.

 

_______________________________________________________