Κατά την διαδικτυακή συζήτηση του Κόμβου, την 20η Νοεμβρίου 2021, λίγο πριν την τυπική του ίδρυση, ο κ. Προκόπιος Παυλόπουλος απηύθυνε χαιρετισμό στα μέλη του φορέα. Παρατίθεται αυτούσιος ο χαιρετισμός του τέως προέδρου της Δημοκρατίας.
Χαιρετισμός στην Διαδικτυακή Συζήτηση του «Κόμβου» του Προκοπίου Παυλοπούλου, τέως Προέδρου της Δημοκρατίας, Επίτιμου Καθηγητή της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Αθήνα, 20 Νοεμβρίου 2021
Κυρίες και Κύριοι,
Φίλοι και Συνάδελφοι,
Με αισθήματα τιμής απευθύνομαι σ’ εσάς, κατ’ αυτή την Διαδικτυακή Συζήτηση του «Κόμβου», λίγο πριν την ίδρυσή του και τυπικώς. Έτσι φθάνει σε αίσιο πέρας μια μακρά πορεία «κυοφορίας», την αρχική ιδέα της οποίας είχε ο κ. Γιάννης Παπανικολάου και την οποία είχαμε στηρίξει, ευθύς εξ αρχής, τόσον ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας όσο και εγώ, κατά την διάρκεια της θητείας μου ως Προέδρου της Δημοκρατίας. Είμαι βέβαιος ότι η τρέχουσα, κρίσιμη, συγκυρία για τον Τόπο μας δικαιολογεί πλήρως την ίδρυση του «Κόμβου», με αρχικά μέλη προσωπικότητες όπως εσείς, οι οποίοι – καθένας στο δικό του επιστημονικό, και όχι μόνο, πεδίο – διαθέτετε ένα πολυπρισματικό κύρος «αισθητό» και πέραν των συνόρων της Χώρας μας. Πολλώ μάλλον όταν είμαι βέβαιος πως αυτός ο αρχικός «πυρήνας» διεθνούς εμβέλειας προσωπικοτήτων θ’ αποτελέσει «πόλο έλξης» και για πολλούς άλλους στο μέλλον, άμεσο και απώτερο. Διότι το «απόθεμα» τέτοιων προσωπικοτήτων στην Ελλάδα – και στα μεγάλα Πνευματικά Ιδρύματα του εσωτερικού και του εξωτερικού – είναι μεγάλο, η δε δική σας κρίση και επιλογή για την περαιτέρω διεύρυνση του «Κόμβου» συνιστά πραγματική εγγύηση αδιαμφισβήτητης αξιοκρατίας.
Η αποστολή του «Κόμβου», η οποία υπερβαίνει κατά πολύ – και, έτσι, γίνεται παντελώς ανεξάρτητη οιωνδήποτε πολιτικών σκοπιμοτήτων και βλέψεων – τις πολιτικές ή άλλες προσωπικές θέσεις καθενός μας, είναι προορισμένη να ταχθεί, με συνέπεια και ανιδιοτέλεια, στην υπηρεσία της Πατρίδας μας. Ιδίως δε σε μια περίοδο κατά την οποία η Ελλάδα, πέραν των διεθνών προκλήσεων, αντιμετωπίζει, ιδίως εξ ανατολών – και κυρίως εκ μέρους της Τουρκίας – πολλαπλές απειλές και, συνακόλουθα, πολλαπλούς κινδύνους. Και για να γίνω σαφέστερος:
Σε ό,τι αφορά το εσωτερικό της Χώρας μας, προσωπικότητες όπως εσείς μπορείτε να συμβάλλετε τα μέγιστα ώστε να δώσουμε, όλοι μαζί, το παράδειγμα πως εμείς, οι Έλληνες, οφείλουμε να στηρίζουμε την Πατρίδα μας υπό όρους αρραγούς ενότητας, σε ό,τι αφορά κατ’ εξοχήν τα Εθνικά μας Θέματα και τα Εθνικά μας Δίκαια αλλά και, πέραν αυτών, την χάραξη μιας σταθερής πορείας ουσιαστικής και βιώσιμης κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης.
Όμως ο «Κόμβος» μπορεί να συμβάλλει και στην «ακτινοβολία» της Χώρας μας πέραν των συνόρων της, αποδεικνύοντας ότι το κύρος της Ελλάδας την καθιστά πολύ μεγαλύτερη και πολύ πιο σημαντική απ’ όσο κάποιοι, intra και extra muros, θεωρούν.
Πραγματικά, σε ό,τι αφορά το ευρύτερο διεθνές γίγνεσθαι ο «Κόμβος» μπορεί να συμβάλλει ώστε η Ελλάδα να δείξει τι μπορεί να προσφέρει στην Διεθνή Κοινότητα ως προς την εμπέδωση των θεμελιωδών, για την Ανθρωπότητα στο σύνολό της, αρχών και αξιών του Ανθρωπισμού, της Ειρήνης, της Δημοκρατίας, των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, της Δικαιοσύνης και, κυρίως, της Κοινωνικής Δικαιοσύνης. Στους στόχους αυτούς, πρέπει να προστεθεί και εκείνος που αφορά το εξαιρετικά «κρίσιμο μέγεθος» της αντιμετώπισης της Κλιματικής Αλλαγής, κυριολεκτικώς «υπαρξιακό» για το μέλλον του Πλανήτη. Και στην βάση όλων των ανωτέρω η Ελλάδα μπορεί να διεκδικήσει πρωταγωνιστικό ρόλο και στο πλαίσιο του Διαλόγου των Πολιτισμών, σύμφωνα με την Ιστορία της και τον Πολιτισμό της. Ας μην ξεχνάμε ότι η Ελλάδα, που μετά τους Μηδικούς Πολέμους βρίσκεται διαρκώς στο «όριο» μεταξύ Δύσης και Ανατολής, είναι, οιονεί «εκ φύσεως», προορισμένη να καταδείξει ότι δεν υπάρχει σύγκρουση Πολιτισμών. Υπάρχει έλλειψη επικοινωνίας μεταξύ των Πολιτισμών, την οποία μπορούμε και πρέπει να υπερβούμε μέσω του Διαλόγου των Πολιτισμών, προκειμένου, σε πλανητικό επίπεδο, να υπερασπισθούμε τον Άνθρωπο, την Ειρήνη, την Δημοκρατία και τα Θεμελιώδη Δικαιώματα του Ανθρώπου.
Εντός δε της Ευρωπαϊκής Ένωσης η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην Ευρωπαϊκή Ενοποίηση και στην Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση, έτσι ώστε το Ευρωπαϊκό Οικοδόμημα να προχωρήσει πάνω στις βάσεις μιας ομοσπονδιακού τύπου Αντιπροσωπευτικής Δημοκρατίας. Και με τον τρόπο αυτό η Ευρωπαϊκή Ένωση να «ορθώσει», «στιβαρούς» και αποτελεσματικούς, όλους τους κατά τις Συνθήκες θεσμικούς και πολιτικούς πυλώνες της, ιδίως δε τον πυλώνα της Εξωτερικής Πολιτικής και της Πολιτικής Ασφάλειας. Τούτο δε θα επιτρέψει στην Ευρωπαϊκή μας Οικογένεια να κάνει πράξη το «όραμα» των Ιδρυτών της, σύμφωνα με το οποίο η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί και οφείλει να διαδραματίσει στο ακέραιο τον δικό της ρόλο, που υπερβαίνει τους Λαούς της. Ρόλο ο οποίος έχει πλανητικές διαστάσεις, αν αναλογισθούμε ότι ανταποκρίνεται στην εν γένει αποστολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά την Ιστορία της και τον Πολιτισμό της.
Για μια φορά ακόμη σας ευχαριστώ θερμώς για την «συμπόρευση» και συνεργασία στο πλαίσιο του «Κόμβου», όντας πεπεισμένος ότι όλοι μας θα γίνουμε και ιδρυτικά μέλη του. Και είμαι βέβαιος ότι, όπως ήδη τόνισα, το αδιαμφισβήτητο διεθνές κύρος σας είναι η μεγάλη εγγύηση για την επίτευξη των καταστατικών στόχων του, όπως προσπάθησα, εντελώς συνοπτικά, να τους καταγράψω μέσω της σύντομης αυτής – και μοιραίως, ελλειπτικής και ελλιπούς – παρέμβασής μου.