Τρεις διεθνείς διακρίσεις το 2026 αναγνωρίζουν το έργο του Νεκτάριου Ταβερναράκη, που φωτίζει τους μηχανισμούς διατήρησης της κυτταρικής λειτουργίας και επιβίωσης.
Τρεις διεθνείς διακρίσεις προστέθηκαν το 2026 στην επιστημονική πορεία του Νεκτάριου Ταβερναράκη, Καθηγητή Μοριακής Βιολογίας Συστημάτων στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης, Διακεκριμένου Μέλους του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας και Εταίρου του Κόμβου.
Ο Έλληνας ερευνητής εξελέγη μέλος της Academy of Geroscience, έλαβε τη διάκριση Datta Medal and Lecture Award της Ομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Βιοχημικών Εταιρειών (FEBS), ενώ αναγορεύθηκε και Επίτιμος Διδάκτορας της Σχολής Θετικών και Εφαρμοσμένων Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου.
Εκλογή στην Academy of Geroscience
Η εκλογή του στην Academy of Geroscience συνδέεται με την ερευνητική του δραστηριότητα στους μηχανισμούς της γήρανσης και της νευροεκφύλισης. Η Ακαδημία συγκεντρώνει ερευνητές και κλινικούς επιστήμονες που μελετούν τη βιολογία της γήρανσης, τη μακροζωία και τις παθήσεις που σχετίζονται με την ηλικία.
Το πεδίο της geroscience εξετάζει τη σχέση ανάμεσα στις βιολογικές διεργασίες της γήρανσης και την εμφάνιση ασθενειών, αναζητώντας δυνατότητες διατήρησης της υγείας σε μεγαλύτερες ηλικίες. Στο πλαίσιο αυτό, η δουλειά του Νεκτάριου Ταβερναράκη εστιάζει στη λειτουργία και την επιβίωση των κυττάρων, καθώς και στις διεργασίες που οδηγούν στη φθορά του νευρικού συστήματος.
Το μετάλλιο Datta της FEBS
Το Datta Medal and Lecture Award απονέμεται από τη FEBS σε καταξιωμένους επιστήμονες για τη συμβολή τους στη Βιοχημεία, τη Μοριακή Βιολογία και συναφή ερευνητικά πεδία. Η διάκριση συνοδεύεται από τιμητική διάλεξη στο ετήσιο συνέδριο της Ομοσπονδίας.
Η βράβευση του Νεκτάριου Ταβερναράκη εντάχθηκε στο 50ό Συνέδριο της FEBS, το οποίο πραγματοποιήθηκε από τις 4 έως τις 8 Ιουλίου 2026 στο Μάαστριχτ της Ολλανδίας. Θέμα της διάλεξής του ήταν οι οδοί αυτοφαγίας στη γήρανση και τη νευροεκφύλιση.
Η αυτοφαγία είναι η διαδικασία μέσω της οποίας τα κύτταρα απομακρύνουν και ανακυκλώνουν συστατικά τους. Η διερεύνηση του ρόλου της στη διατήρηση της κυτταρικής λειτουργίας αποτελεί βασικό άξονα της έρευνάς του και συνδέεται με την κατανόηση παθήσεων του νευρικού συστήματος.
Επίτιμος Διδάκτορας του Πανεπιστημίου Κύπρου
Στις 27 Οκτωβρίου 2026, ο Νεκτάριος Ταβερναράκης αναγορεύθηκε Επίτιμος Διδάκτορας της Σχολής Θετικών και Εφαρμοσμένων Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου.
Η διάκριση ακολουθεί την αναγόρευσή του σε Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Πληροφορικής του Ιονίου Πανεπιστημίου το 2025, για τη συμβολή του στις Βιοεπιστήμες και τη Βιοπληροφορική.
Η ερευνητική δραστηριότητα και η σχέση με τον Κόμβο
Ο Νεκτάριος Ταβερναράκης διευθύνει το Εργαστήριο Νευρογενετικής και Γήρανσης στο Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του ΙΤΕ. Η έρευνά του περιλαμβάνει τους μοριακούς μηχανισμούς της γήρανσης και της νευροεκφύλισης, τη μνήμη και τη μάθηση, καθώς και την ανάπτυξη γενετικών εργαλείων για τη βιοϊατρική έρευνα.
Ως ιδρυτικό μέλος και Εταίρος του Κόμβου, συμμετέχει στο δίκτυο επιστημόνων που συνδέει τον οργανισμό με τη διεθνή ερευνητική κοινότητα. Οι Βιοεπιστήμες αποτελούν πεδίο ενδιαφέροντος του Κόμβου μέσα από τη Δράση Βιοτεχνολογίας, με αντικείμενο τη σύνδεση της έρευνας, της εκπαίδευσης και της παραγωγής.
