You are currently viewing Καθηγητής Θεόδωρος Κωφίδης: Η Ελληνικότητα πρέπει να επαναπροσδιοριστεί ορθολογικά

Καθηγητής Θεόδωρος Κωφίδης: Η Ελληνικότητα πρέπει να επαναπροσδιοριστεί ορθολογικά

Ο Καθηγητής Θεόδωρος Κωφίδης συμμετείχε πρόσφατα ως επίτιμος πρόεδρος στο 1ο Διεθνές Συνέδριο με θέμα τις Διακαθετηριακές, Ενδοσκοπικές και Υβριδικές Τεχνικές αντιμετώπισης των Παθήσεων των Καρδιακών Βαλβίδων. Το υβριδικό συνέδριο έγεινε στην Θεσσαλονίκη, στο Hyatt Regency Hotel, στις 3 και 4 Ιουνίου 2022 υπό την αιγίδα της Κλινικής «Άγιος Λουκάς»

Ο Καθηγητής Κωφίδης, Διευθυντής της Καρδιο-Θωρακο-Αγγειοχειρουργικής Κλινικής του Εθνικού Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Σιγκαπούρης, είναι επίσης μέλος του Κόμβου. Μεταξύ άλλων, είναι επίσης πρόεδρος του I.R.I.S. (Πρωτοβουλία για την Έρευνα και την Καινοτομία στη Χειρουργική), και έχει εισάγει διάφορες νέες τεχνολογίες σχετικά με την ελάχιστη επεμβατότητα χειρουργικής.

Τα τελευταία δέκα χρόνια έχει δημιουργήσει στη Σιγκαπούρη το πρωτοποριακό πρόγραμμα Minimally Invasive Heart Surgery. Παράλληλα, έχει δημιουργήσει το σύγχρονο ερευνητικό εργαστήριο και Καρδιοχειρουργικό Κέντρο / Simulation Center (Κέντρο Εκπαίδευσης & Προσομοίωσης στην Καρδιο-Θωρακο-Αγγειοχειρουργική) με το όνομα ΑΘΗΝΑΙΟΝ.

Το κέντρο αυτό θεωρείται πρότυπο διεθνώς. Ο Καθηγητής Κωφίδης έχει αναπτύξει μια νέα καρδιακή βαλβίδα, που διαφέρει σημαντικά από τις υπάρχουσες στην αγορά. Πρόκειται για μια βαλβίδα που είναι τελείως διαφορετικά σχεδιασμένη και είναι παρόμοια με την υγιή ανθρώπινη βαλβίδα. Όπως λέει ο ίδιος: «είναι η πρώτη βαλβίδα στην ιστορία που δεν την παίρνουμε από το ράφι όπως οι βιομηχανικές, και ταιριάζει καλύτερα στον ασθενή. Συλλέγουμε τα προεγχειρητικά στοιχεία του ασθενούς, και με ειδικούς αλγόριθμους (πατέντες μου), ετοιμάζουμε τη βαλβίδα που ταιριάζει στον συγκεκριμένο ασθενή. Κόβουμε λοιπόν και ράβουμε τη βαλβίδα στα μέτρα – και τη λειτουργία – της καρδιάς του συγκεκριμένου ασθενούς».

Culture eats Strategy for breakfast everyday

Ο Καθηγητής Θεόδωρος Κωφίδης έχει επίσης μιλήσει εκτενώς για την Ελληνικότητα και τις προοπτικές του Ελληνισμού, που άλλωστε είναι και η κεντρική ιδέα της σύστασης του Κόμβου. Εδώ παραθέτουμε απλά δύο ερωτήσεις που έθεσε η κα Γριμάνη στον Καθηγητή Κωφίδη, στο πλαίσιο συνέντευξης για την εφημερίδα Huffington Post. Οι απαντήσεις του θα μπορούσαν να είναι μέρος από το Q&A του Κόμβου:

Τι θα κάνατε για την Ελλάδα;

“Περισσότερα από ότι έκανε αυτή για μένα. Θα πρόσφερα τις γνώσεις και την εμπειρία μου για την σωστή εφαρμογή του τρίπτυχου Κλινικής πρωτοπορίας – Υβριδικής Καρδιοχειρουργικής εκπαίδευσης – και Έρευνας προς ανάδειξη του τομέα αυτού στη χώρα μας. Πρώτιστα όμως, θα έδινα έμφαση στην καλλιέργεια μιας νέας κουλτούρας και θέασης στην Ιατρική (αμφιτεροβαρώς με την πολιτεία) διότι «Culture eats Strategy for breakfast everyday”. Η κουλτούρα είναι το παν, όχι η στρατηγική”.

Σχετικά με την ελληνικότητα

“Ο καθείς οφείλει να γνωρίσει το «Γιατί» στη ζωή του, και όχι απλά το τι και το πως. Ομοίως και η κοινωνία και η χώρα μας. Η Ελληνικότητα πρέπει να επαναπροσδιοριστεί ορθολογικά, και να μην αφομοιωθεί από την Ελληνικούρα. Οι ασπάλαθοι , το Ιχώρ, οι ενίοτε δοξασίες μας πρέπει να αντισταθμίζονται με ήθος και όραμα και αποστολή. Η Ελλάδα, και το DNA της, αν θέλετε, η Ελληνικότητα προσδιορίζονται από χίλια-μυρια στοιχεία και εξίσου πληθωρικές θεωρίες. Η Ελληνικότητα μας, πιστεύω, χρήζει επαναπροσδιορισμού με θεμέλιο την παιδεία και τον άνθρωπο”.

Μπορείτε να διαβάσετε την πλήρη συνέντευξη που έχει παραχωρήσει ο Καθηγητής Κωφίδης στην κα Άννα Γριμάνη, η οποία δημοσιεύθηκε στην ελληνική έκδοση της Huffington Post.