You are currently viewing Ανεζίνα Σολωμονίδου: Από τη Μήλο στο Διάστημα

Ανεζίνα Σολωμονίδου: Από τη Μήλο στο Διάστημα

Μια Ελληνίδα στην αιχμή της πλανητικής επιστήμης

Η Δρ. Ανεζίνα Σολωμονίδου, μέλος της Διεθνούς Συμβουλευτικής Επιτροπής του Κόμβου, ανήκει στην ελίτ των Ελλήνων επιστημόνων που διαμορφώνουν το μέλλον της εξερεύνησης του ηλιακού μας συστήματος. Με σημαντική πορεία στη NASA και στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA), συμμετέχει σε κορυφαίες διαστημικές αποστολές, ενώ εκπροσωπεί την Ελλάδα στον τομέα της Ανθρώπινης και Ρομποτικής Εξερεύνησης στον ESA.

Σε πρόσφατη συνέντευξή της στη δημοσιογράφο Άννα Γριμάνη –ιδρυτικό μέλος του Κόμβου– για τον ιστότοπο Women in Business & Science, η Δρ. Σολωμονίδου μιλά για την πορεία της, τις επιστημονικές της αναζητήσεις και τη βαθύτερη ανάγκη κατανόησης του Σύμπαντος. «Δεν μπορούσα ποτέ να αρκεστώ στην επιφάνεια των πραγμάτων. Η απορία με κυνηγούσε· ήθελα πάντα να ξέρω το “γιατί”.»

Η προσωπική της διαδρομή ξεκινά από τη Μήλο, όπου, όπως εξομολογείται, «τα ηφαιστειακά τοπία, οι γκρεμοί, τα ορυκτά και το πέλαγος γεννούσαν ερωτήματα στην παιδική μου φαντασία.» Σήμερα, ως πλανητολόγος, διερευνά τις γεωλογικές δομές και τα υπόγεια ωκεάνια περιβάλλοντα του Τιτάνα, της Ευρώπης και του Γανυμήδη — με στόχο την κατανόηση της κατοικησιμότητας πέρα από τη Γη. Έχει συμμετάσχει σε μείζονες διαστημικές αποστολές, όπως: Cassini-Huygens – μελέτη του Τιτάνα και της δυναμικής του ατμόσφαιρας (NASA/ESA), JUICE – JUpiter ICy moons Explorer – σε τροχιά προς τον Δία για την εξερεύνηση των παγωμένων φεγγαριών του (ESA), Europa Clipper – αποστολή μελέτης της Ευρώπης και των υπόγειων ωκεανών της (NASA).

Παράλληλα, από το 2019 συμβάλλει ενεργά στη διασύνδεση της ελληνικής επιστημονικής κοινότητας με την ευρωπαϊκή διαστημική πολιτική, μέσω του Ελληνικού Κέντρου Διαστήματος. «Πρέπει να καταλάβουμε ότι το Διάστημα δεν είναι πολυτέλεια – είναι στρατηγική επιλογή. Είναι γνώση, συνεργασία, τεχνολογία, και πάνω από όλα, προετοιμασία για το μέλλον.»

Η Δρ. Σολωμονίδου έχει επίσης ενεργό ρόλο στη νέα πρωτοβουλία του Κόμβου με τίτλο «Επιστήμη και Βιομηχανία του Διαστήματος», η οποία στοχεύει στη χαρτογράφηση των ελληνικών δυνατοτήτων στον τομέα της διαστημικής τεχνολογίας και επιστήμης και στην ενίσχυση της διασύνδεσης ανάμεσα στους σχετικούς φορείς. Η δράση, που συντονίζεται από τα μέλη του Κόμβου Σταμάτιο Κριμιζή και Αθηνά Κουστένη, επιδιώκει να αναδείξει τα πεδία στα οποία η Ελλάδα μπορεί να έχει ουσιαστική συνεισφορά στη διεθνή διαστημική κοινότητα.

Η Δρ. Σολωμονίδου υπογραμμίζει και τη σύνδεση της πλανητικής επιστήμης με τη Γη: «Μελετώντας τον Τιτάνα, την Ευρώπη ή τον Άρη, μαθαίνουμε να αναγνωρίζουμε τα σημάδια της κλιματικής κατάρρευσης, της γεωλογικής εξέλιξης, της ζωής. Το βλέμμα στο Διάστημα επιστρέφει πίσω, στον πλανήτη μας.»

Το παράδειγμά της είναι ηχηρό: γυναίκα επιστήμονας σε πεδίο υψηλής εξειδίκευσης και έντονα ανδροκρατούμενο, με πίστη στη διεθνή συνεργασία και τη μακρόπνοη στρατηγική. «Η επιστήμη είναι αγώνας αντοχής. Χρειάζεται τόλμη και αφοσίωση. Δεν είναι για να σε χειροκροτούν· είναι για να προσφέρεις κάτι αληθινό στο συλλογικό ανθρώπινο ερώτημα.»

Η Δρ. Σολωμονίδου τονίζει τη σημασία της διεθνούς συνεργασίας, της επιστημονικής περιέργειας και της έμπνευσης των νέων γενεών για την κατανόηση του Σύμπαντος και την αντιμετώπιση προκλήσεων όπως η κλιματική κρίση. Αποτελεί πολύτιμο μέλος της διεθνούς κοινότητας του Κόμβου και μια φωνή που γεφυρώνει την αιχμή της διαστημικής έρευνας με τις παγκόσμιες προκλήσεις του σήμερα.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη: https://women-in-business.gr/synenteyxi-anezina-solomonidoy-planitologos