You are currently viewing Συζήτηση στρογγυλής τράπεζας για τις Δομές συνέργειας Υγείας-Βιοτεχνολογίας και Οικονομίας

Συζήτηση στρογγυλής τράπεζας για τις Δομές συνέργειας Υγείας-Βιοτεχνολογίας και Οικονομίας

Πολλές χώρες έχουν δημιουργήσει δομές συνέργειας Υγείας-Βιοτεχνολογίας και Οικονομίας. Συνδυάζουν δηλαδή την βιοτεχνολογία και τις επιστήμες της ζωής με τις υπηρεσίες υγείας και τη φαρμακευτική βιομηχανία, αξιοποιώντας επιστημονική γνώση υψηλής ποιότητας και δημιουργώντας ευκαιρίες για επενδύσεις στην παραγωγή νέων προϊόντων και στην ανάπτυξη νέων εφαρμογών.

Οι δομές αυτές παρέχουν ειδικά κίνητρα για την ίδρυση δημόσιων και ιδιωτικών ερευνητικών κέντρων, νοσοκομείων, μεγάλων βιομηχανιών βιοτεχνολογίας και νεοφυών επιχειρήσεων συναφούς επιστημονικού προσανατολισμού που διευκολύνουν τη συνέργεια μεταξύ έρευνας και βιομηχανίας.

Η ανάπτυξη τέτοιων δομών είναι πολύ πρωτόγονη αν όχι ακόμα στο στάδιο του σχεδιασμού στην Ελλάδα. Πολλοί Έλληνες επιστήμονες με παγκόσμια αναγνώριση συμμετέχουν σε τέτοιους οργανισμούς εκτός Ελλάδας. Έτσι, παρά την καθυστέρηση στην ανάπτυξη τέτοιων μοντέλων στην Ελλάδα, εξακολουθεί να υπάρχει προοπτική ώστε η χώρα να γίνει πρωτοπόρος κόμβος σε τομείς που γνωρίζουν ραγδαίους ρυθμούς ανάπτυξης τα τελευταία χρόνια.

διάφορες εικόνες από εργαστήρια βιοτεχνολογίας σύνδεσης υγείας-βιοτεχνολογίας

Ποιότητα επιστημονικού δυναμικού

Η υψηλή αναλογία της ποιότητας του επιστημονικού δυναμικού σε σχέση με το κόστος εργασίας στην Ελλάδα πολλαπλασιάζει το περιθώριο απόδοσης μιας τέτοιας επένδυσης. Ταυτόχρονα, στην εποχή μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση (2010-2020) της Ελλάδας, η επένδυση στην επόμενη γενιά Ελλήνων επιστημόνων που θα ανεβάσει το μέσο εισόδημά τους, θα μειώσει την ανάγκη για μετανάστευση και θα δημιουργήσει αμφίδρομη ροή επιστημόνων μεταξύ χωρών του εξωτερικού και της Ελλάδας, αντιστρέφοντας έτσι το «brain drain» σε «brain gain».

Αυτά τα δεδομένα θα συζητηθούν στην Στρογγυλή Τράπεζα που οργανώνεται υπό την αιγίδα της ΑΜΚΕ ΚΟΜΒΟΣ-NODE: Δίκτυα του Παγκόσμιου Ελληνισμού στις 4:00-7:30 μμ της 18ης Σεπτεμβρίου 2023 στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων με τίτλο: Δομές Συνέργειας υγείας-Βιοτεχνολογίας και Οικονομίας: Ερευνητικά Ιδρύματα, Νοσοκομεία, Βιοτεχνολογικά Πάρκα, Βιομηχανία. Το πάνελ ομιλητών αποτελείται από επιστήμονες εγνωσμένου κύρους και παράγοντες της οικονομίας και του τομέα των επενδύσεων.

Χορηγός της εκδήλωσης είναι η βιομηχανία φαρμάκων DEMO ABEE. Η χορηγία αυτή, εκτός του ότι συμβάλει σημαντικά στην επίτευξη των στόχων του Κόμβου, έχει και επι πλέον αξία, μια που η εταιρεία δημιουργεί εκ του μηδενός τον κλάδο της Βιοτεχνολογικής Παραγωγής Φαρμάκων στην Ελλάδα. Πρόκειται άλλωστε για την πρώτη εταιρία του κλάδου στην Ελλάδα που θα δραστηριοποιηθεί στον τομέα της βιοτεχνολογίας, με τη δημιουργία σύγχρονου Ερευνητικού Κέντρου Βιοτεχνολογίας.

Η Συζήτηση θα διεξαχθεί στο Αμφιθέατρο «Μιλτιάδης Έβερτ», στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων – Πειραιώς 100, 11854, Γκάζι, Αθήνα. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας κατά την προσέλευση.

Πρόκειται για εκδήλωση που είναι δορυφορική του Διεθνούς Συνεδρίου ΒΙΟ³, Biomedicine, Bioinformatics & Biotechnology Forum: Fostering Collaboration in Industry & Academia που διεξάγεται επίσης στην Τεχνόπολη των Αθηνών, από την Παρασκευή,  15 έως την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου 2023.

υγείας-βιοτεχνολογίας αμφιθέατρο δήμου αθηναίων - τεχνοπολης

Το νέο αμφιθέατρο «Μιλτιάδης Έβερτ» της Τεχνόπολης του Δήμου Αθηναίων

Οργανωτές είναι ο Κωνσταντίνος Δροσάτος και ο Νίκος Κυρπίδης. Η συζήτηση γίνεται υπό την Αιγίδα του οργανισμού ΚΟΜΒΟΣ-NODE: Δίκτυα του Παγκόσμιου Ελληνισμού.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης έχει ως εξής:

16:00-16:15 Γνωριμία με τον οργανισμό ΚΟΜVΟΣ-NODE: Δίκτυα του Παγκόσμιου Ελληνισμού

  • Κωνσταντίνος Δροσάτος (University of Cincinnati, USA και Γενικός Γραμματέας ΔΣ Κόμβου)

  • Νίκος Κυρπίδης (Berkeley National Laboratory, USA και Μέλος ΔΣ Κόμβου)

  • Γιώργος Νούνεσης (ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος και Μέλος ΔΣ Κόμβου)

16:15-17:30 Οι δομές συνέργειας ως φορείς επιστημονικής ανάπτυξης

Προεδρεύων
Γιώργος Νούνεσης (ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος και Μέλος ΔΣ Κόμβου)

Ομιλητές (αλφαβητικά):

  • Χαριέττα Ελευθεροχωρίνου (IQVIA, Innovation Ventures)

  • Γιάννης Ιωαννίδης (Stanford University)

  • Γεώργιος Ξηρογιάννης (Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών)

  • Κυριακή Μπακιρτζή (Φαρμακοβιομηχανία ELPEN)

17:30-17:45 Διάλειμμα

17:45-19:00 Οι δομές συνέργειας ως πόλος έλξης επενδύσεων

Προεδρεύουσα:

Φαίη Μακαντάση (ΔιαΝΕΟσις Οργανισμός Έρευνας και Ανάλυσης και εταιρικό μέλος Κόμβου)

Ομιλητές (αλφαβητικά):

  • Νίκος Βέττας (Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και εταιρικό μέλος Κόμβου)
  • Αρίστος Δοξιάδης (Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας, Τεχνολογίας, Καινοτομίας και Big Pi Ventures)

  • Παύλος Ευθυμίου (Ελληνική Ένωση Επιχειρηματιών & Ιατρικό Κέντρο Αθηνών)

  • Παναγιώτης Καραμπίνης (Endeavor Greece)

  • Αλεξάνδρα Χολή (Epagon Venture Capital)

19:00-19:30 Τελευταία σχόλια και επόμενα βήματα

Κωνσταντίνος Δροσάτος και Νίκος Κυρπίδης

Ενημερωτικό υλικό και φωτογραφικό υλικό για την εκδήλωση θα βρίσκετε στον σύνδεσμο που ακολουθεί: 

H εισαγωγική φωτογραφία είναι public domain και προέρχεται από τον ιστότοπο pixabay.com