Το πάνελ του Κόμβου με θέμα την επιστήμη και την βιομηχανία του διαστήματος, με την ενεργή συμμετοχή επιστημόνων και φορέων του διαστημικού προγράμματος στην Ελλάδα, ανέδειξε την ανάγκη αλλά και την δυνατότητα μιας νέας δράσης του Κόμβου. Η δράση αυτή θα έχει σαν στόχο της την δημιουργία μιας διαδικτυακής πλατφόρμας η οποία θα περιλαμβάνει το σύνολο των φορέων που σχετίζονται με το διαστημικό πρόγραμμα. Επιπλέον, θα παρέχει την δυνατότητα να διασυνδέσει τους Έλληνες επιστήμονες της Ελλάδας με τους Έλληνες του εξωτερικού.
![Άννα γριμάνη για τους φορείς διαστημικού προγράμματος](https://i0.wp.com/komvos-node.org/wp-content/uploads/2024/12/%CE%86%CE%BD%CE%BD%CE%B1-%CE%93%CF%81%CE%B9%CE%BC%CE%AC%CE%BD%CE%B7-%CE%94%CE%B7%CE%BC%CE%BF%CF%83%CE%B9%CE%BF%CE%B3%CF%81%CE%AC%CF%86%CE%BF%CF%82-%CE%A3%CF%85%CE%B3%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%86%CE%AD%CE%B1%CF%82-%CE%9C%CE%AD%CE%BB%CE%BF%CF%82-%CE%94%CE%A3-%CE%9A%CF%8C%CE%BC%CE%B2%CE%BF%CF%85-0071.jpg?resize=720%2C480&ssl=1)
Βασικά συμπεράσματα
-
- Τεχνολογική Εξέλιξη: Ο τομέας του διαστήματος έχει εξελιχθεί με ταχύτητα παγκοσμίως, και έχει κεντρικό ρόλο στις προηγμένες οικονομίες. Οι επιστήμονες του πάνελ επικεντρώθηκαν στη συμβολή των διαστημικών τεχνολογιών σε εφαρμογές που υπερβαίνουν κάθε φαντασία.
-
- Ρομποτική Εξερεύνηση: Εξετάστηκε η σημασία της ρομποτικής εξερεύνησης με παραδείγματα από τις αποστολές των Voyager 1 και 2 και η συνεισφορά τους στην κατανόηση του διαστημικού περιβάλλοντος πέρα από την Ηλιόσφαιρα.
-
- Ανθρωποκεντρική Εξερεύνηση: Συζητήθηκε η σημασία της επανδρωμένης διαστημικής εξερεύνησης, επικεντρώνοντας στην ικανότητα των αστροναυτών να πραγματοποιούν διαγνώσεις και αξιολογήσεις σε πραγματικό χρόνο, τις οποίες δεν μπορούν να εκτελέσουν οι ρομποτικές αποστολές.
-
- Επιδράσεις στην Καθημερινή Ζωή: Εξετάστηκαν οι εφαρμογές των διαστημικών τεχνολογιών στην καθημερινή ζωή, όπως στις φωτογραφικές μηχανές και τα κινητά τηλέφωνα, και πως αυτές οι τεχνολογίες προέρχονται από τη διαστημική έρευνα και ανάπτυξη.
-
- Γεωπολιτικές και Οικονομικές Διαστάσεις: Η συζήτηση επεκτάθηκε επίσης στην γεωπολιτική σημασία της διαστημικής εξερεύνησης και την επίδρασή της στην οικονομία, με το διάστημα να προβλέπεται ως ένας τομέας με τεράστια οικονομική αξία στο μέλλον.
Η Δράση του Κόμβου
![](https://i0.wp.com/komvos-node.org/wp-content/uploads/2024/12/%CE%A3%CF%84%CE%B1%CE%BC%CE%AC%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%9A%CF%81%CE%B9%CE%BC%CE%B9%CE%B6%CE%AE%CF%82-%CE%86%CE%BD%CE%BD%CE%B1-%CE%93%CF%81%CE%B9%CE%BC%CE%AC%CE%BD%CE%B7-%CE%91%CE%B4%CF%81%CE%B9%CE%B1%CE%BD%CF%8C%CF%82-%CE%93%CE%BA%CE%BF%CE%BB%CE%AD%CE%BC%CE%B7%CF%82-%CE%91%CE%BD%CE%B5%CE%B6%CE%AF%CE%BD%CE%B1-%CE%A3%CE%BF%CE%BB%CF%89%CE%BC%CE%BF%CE%BD%CE%AF%CE%B4%CE%BF%CF%85-%CE%99%CF%89%CE%AC%CE%BD%CE%BD%CE%B7%CF%82-%CE%93%CE%BA%CE%AD%CE%BA%CE%B1%CF%82-0277.jpg?resize=720%2C480&ssl=1)
Την δράση αυτή του Κόμβου συντονίζουν ο Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών Σταμάτης Κριμιζής, επίτιμος επικεφαλής του Τομέα Εξερεύνησης Διαστήματος στο εργαστήριο εφαρμοσμένης φυσικής του πανεπιστημίου Johns Hopkins, Ομότιμος Διευθυντής διαστημικών προγραμμάτων της NASA και ιδρυτικό μέλος του Κόμβου, και η Αθηνά Κουστένη, Aστροφυσικός, Διευθύντρια Έρευνας στο Εθνικό Κέντρο Επιστημονικής Έρευνας (CNRS), στο LESIA (Laboratoire d’études spatiales et d’instrumentation en astrophysique.
Την συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 2ου Συνεδρίου Εργασίας του Κόμβου, συντόνισε η δημοσιογράφος και συγγραφέας Άννα Γριμάνη, ιδρυτικό μέλος του Κόμβου και μέλος του ΔΣ.
Το συνέδριο οργάνωσε ο Αντιπρόεδρος ΔΣ του Κόμβου, καθ. Μιχάλης Χαλιάσος.
Συμμετείχαν (με σειρά ομιλίας):
- Σταμάτης Κριμιζής, Πρόεδρος Ακαδημίας Αθηνών επίτιμος επικεφαλής του Τομέα Εξερεύνησης Διαστήματος, Εργαστήριο
Εφαρμοσμένης Φυσικής Johns Hopkins και Ομότιμος Δ/ντής διαστημικών προγραμμάτων NASΑ, ιδρυτικό μέλος του Κόμβου - Αδριανός Γολέμης, Ιατρός και 1ος Έλληνας επιτυχών στην επιλογή αστροναυτών της ESA
- Ανεζίνα Σολωμονίδου, Ελληνικό Κέντρο Διαστήματος και Πρόεδρος τμήματος Πλανητικών Επιστημών για την Ευρωπαϊκή Ένωση Γεωεπιστημών, μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Κόμβου.
- Ιωάννης Γκέκας, Head of Space and Analytics at Accenture Greece
Παρακολουθήστε εδώ το σχετικό video της συζήτησης μέσα από το κανάλι του Κόμβου στο YouTube.
Μπορείτε επίσης να δείτε εδώ το video με τις εισαγωγικές ομιλίες και τον απολογισμό των τριών πρώτων δράσεων που έκαναν ο Πρόεδρος του Κόμβου καθ. Άγγελος Χανιώτης, ο καθ. Μιχάλης Χαλιάσος και ο καθ. Κωνσταντίνος Δροσάτος.
Εδώ μπορείτε να παρακολουθήσετε την συζήτηση που έγινε -πάντα στο πλαίσιο του 2ου Συνεδρίου εργασίας – σχετικά με την νέα δράση του Κόμβου για την Ναυτιλία σε σχέση με το ESG.
Μείνετε συντονισμένοι για να ενημερωθείτε σχετικά με την δράση του Κόμβου για τον Βιώσιμο Τουρισμό. Σύντομα θα είναι στη διάθεση σας το πλήρες video του πάνελ.
Ευχαριστίες
Μέγας Χορηγός του Κόμβου είναι η Τράπεζα Πειραιώς, συμβάλλοντας καθοριστικά στην πραγματοποίηση του οράματος του.
Η Εθνική Τράπεζα είναι ο μεγάλος χορηγός της δράσης ΕΝΝΟΙΑ και χορηγός του συνεδρίου του Κόμβου. Ο Κόμβος ευχαριστεί επίσης την λογιστική εταιρεία Ecovis-Onetax, την διαφημιστική εταιρεία Informal Advertising και την εταιρεία τραπεζικών λύσεων πληροφορικής Natech.