You are currently viewing Γκίκας Α. Χαρδούβελης

Γκίκας Α. Χαρδούβελης

Ο Γκίκας Α. Χαρδούβελης είναι ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εθνικής Τράπεζας από τον Ιούλιο 2021, ενώ την αμέσως προηγούμενη διετία κατείχε τη θέση του Senior Independent Director.

Είναι επίσης Καθηγητής στο Τμήμα Τραπεζικής και Χρηματοοικονομικής Διοικητικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς, Α΄ Αντιπρόεδρος του ΔΣ και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΙΟΒΕ, μέλος των Εφόρων (Trustee) του Anatolia College στη Θεσσαλονίκη, και Ερευνητικός Εταίρος στο Centre for Economic Policy Research του Λονδίνου.

Ο κ. Χαρδούβελης είναι κάτοχος Διδακτορικού Διπλώματος στα Οικονομικά από το Πανεπιστήμιο Berkeley της Καλιφόρνιας (1985) και Master of Science και Bachelor of Arts (Magna Cum Laude) στα Εφαρμοσμένα Μαθηματικά από το Πανεπιστήμιο Harvard της Μασαχουσέτης (1978).

Δίδαξε στα πανεπιστήμια Columbia και Rutgers των Η.ΠΑ. και το επιστημονικό του έργο έχει δημοσιευτεί σε διεθνή ακαδημαϊκά περιοδικά κύρους και υψηλότατης ποιοτικής κατάταξης. Ο κ. Χαρδούβελης διετέλεσε επί σειρά ετών (1987-1993) στέλεχος και σύμβουλος στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Νέας Υόρκης (μέλος της Κεντρικής Τράπεζας των Ηνωμένων Πολιτειών), και στη συνέχεια Σύμβουλος στην Τράπεζα της Ελλάδος (1994-1995), όπου υπήρξε και Αναπληρωτής του Διοικητή στο Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ινστιτούτο (EMI) (τον πρόδρομο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας).

Στον ιδιωτικό χρηματοοικονομικό χώρο, υπήρξε στέλεχος του Ομίλου της Εθνικής Τράπεζας (1996 – 2004), καθώς και της Eurobank (2005-2014). Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Χρηματιστηρίου Παραγώγων (1998-2000), ενώ επί σειρά ετών ήταν ο εκπρόσωπος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (EET) στην Επιτροπή Economic and Monetary Affairs της European Banking Federation – καθώς και Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου της ΕΕΤ.

Η μακρόχρονη ακαδημαϊκή και τραπεζική του καριέρα συνοδεύτηκε με διαλείμματα παραμονής σε ανώτερες κυβερνητικές θέσεις, αυτές του Διευθυντή του Οικονομικού Γραφείου του Έλληνα Πρωθυπουργού (πρώτη φορά την τετραετία 2000-2004 και δεύτερη φορά το Νοέμβριο 2011 – Μάϊο 2012), καθώς και του Υπουργού Οικονομικών (Ιούνιος 2014 – Ιανουάριος 2015).