Η συζήτηση για το θέμα Ναυτιλία και ESG έχει ανοίξει. Η παγκόσμια ναυτιλία είναι αντιμέτωπη με μια σειρά από προκλήσεις. Οι προκλήσεις αυτές σχετίζονται με την εφαρμογή του πλαισίου ESG και – κυρίως- την ανάγκη για απανθρακοποίηση της. Η αντιμετώπιση των προκλήσεων αυτών απαιτεί εκατοντάδες δισεκατομμύρια επενδύσεων και καινοτόμες ιδέες. Ο Κόμβος έχει οραματιστεί μια πρωτοβουλία με σκοπό την επιτάχυνση της Ναυτιλιακής Καινοτομίας στην Ελλάδα και την Ανατολική Μεσόγειο χρησιμοποιώντας ως μοχλό ώθησης το ESG και τις εξελίξεις στην τεχνητή νοημοσύνη, την τεχνολογία και την διακυβέρνηση.
Περιγραφή της δράσης Ναυτιλία και ESG
O Κόμβος Ναυτιλιακής Καινοτομίας, η νέα δράση του Κόμβου για την Ναυτιλία σε σχέση με το ESG, στοχεύει στη δημιουργία ενός καινοτομικού cluster για τη ναυτιλία, προωθώντας την ανάπτυξη και διατηρώντας την ανταγωνιστικότητα της Ελληνικής ναυτιλίας έως και μετά το 2050. Η πρωτοβουλία αυτή επικεντρώνεται σε ζητήματα βιωσιμότητας και τεχνολογίας, αξιοποιώντας τη ναυτική παράδοση και τη γεωγραφική θέση της Ελλάδας.
Η πρωτοβουλία φιλοδοξεί να καταστήσει την Ελλάδα διεθνές κέντρο καινοτομίας για τη ναυτιλία, με τη συνεργασία μεταξύ της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, της Ελληνικής Κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μέσω της πράσινης χρηματοδότησης, θα δημιουργηθούν νέες ευκαιρίες για πλοιοκτήτες, ναυπηγούς και νεοφυείς επιχειρήσεις, συμβάλλοντας στη μείωση των εκπομπών και στην επίτευξη των στόχων του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού.
Η επίσημη ανακοίνωση της έναρξης της δράσης αυτής πρόκειται να γίνει στο 2ο ετήσιο Συνέδριο του Κόμβου που θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Καρατζά της Εθνικής Τράπεζας στην Αθήνα, στις 29 Νοεμβρίου 2024.
Στη συνέχεια, θα πραγματοποιηθεί συζήτηση πάνω στο θέμα με την συμμετοχή του CEO της τράπεζας Πειραιώς, κ. Μεγάλου, της κας Πολυχρονοπούλου, προέδρου της HEMEXPO και του ERMA FIRST GROUP, του εφοπλιστή κ Γεωργίου Προκοπίου και του καθ. Ηρακλή Χαραλαμπίδη, καθ. Maritime Economics and Logistics.
Δείτε εδώ το αναλυτικό πρόγραμμα της εκδήλωσης: 20241105 2ο συνέδριο – πρόγραμμα
Κύριοι τομείς δράσης
Ενεργειακή μετάβαση του ναυτιλιακού στόλου
Δεδομένου ότι η παγκόσμια ναυτιλιακή βιομηχανία αντιμετωπίζει την πρόκληση της απανθρακοποίησης, η δράση του Κόμβου δίνει προτεραιότητα στην έρευνα και ανάπτυξη τεχνολογιών πρόωσης χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, όπως είναι το πράσινο υδρογόνο, το LNG, ακόμα και ηλεκτροκίνησης.
Η συνεργασία μεταξύ πλοιοκτητών, ναυπηγών και μηχανικών θα έχει ως επίκεντρο την δημιουργία όχι μόνο περιβαλλοντικά αλλά και οικονομικά βιώσιμων λύσεων. Απώτερος στόχος είναι να υπερκαλυφθούν οι στόχοι μείωσης των εκπομπών καυσαερίων που έχει θέσει ο IMO.
Τεχνολογίες Πρόωσης και ενσωμάτωση της ΤΝ
Το cluster υποστηρίζει την ανάπτυξη προηγμένων συστημάτων πρόωσης, υποβοηθούμενων από εφαρμογές ΤΝ, που στόχο τους έχουν την βελτιστοποίηση της κατανάλωσης, την αύξηση της απόδοσης του πλοίου και την ενδυνάμωση στρατηγικών προληπτικής συντήρησης.
Η πλοήγηση με βάση την τεχνητή νοημοσύνη, η βελτιστοποίηση διαδρομών και τα συστήματα ορθολογικής διαχείρισης ενέργειας, θα αποτελέσουν βασικούς τομείς διερεύνησης. Οι συνεργασίες με πανεπιστήμια και εταιρείες τεχνολογίας θα διασφαλίσουν ότι οι καινοτομίες αιχμής θα ενσωματωθούν τόσο σε νέες ναυπηγήσεις πλοίων όσο και σε έργα μετασκευής.
Εταιρική διακυβέρνηση και μετασχηματισμός της ναυτιλιακής βιομηχανίας
Η υιοθέτηση των νέων τεχνολογιών απαιτεί ένα ισχυρό πλαίσιο διακυβέρνησης. Το πλαίσιο αυτό θα μπορεί να διασφαλίσει τη συμμόρφωση με τους διεθνείς κανονισμούς και ταυτόχρονα να προωθήσει την καινοτομία. Η δράση του Κόμβου θα προωθήσει τις βέλτιστες πρακτικές εταιρικής διακυβέρνησης στον τομέα της ναυτιλίας, δίνοντας την δυνατότητα στις επιχειρήσεις να προσαρμοστούν στις κανονιστικές αλλαγές που σχετίζονται με τα περιβαλλοντικά πρότυπα, τα κριτήρια ESG (Environmental, Social, and Governance) και τη χρηματοοικονομική διαφάνεια.
Οι μεταρρυθμίσεις αυτές θα διευκολύνουν την πρόσβαση σε πράσινη χρηματοδότηση, ενώ θα προσελκύσουν επενδύσεις από τράπεζες και χρηματοπιστωτικοί φορείς.
Η συνέργεια μεταξύ της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, των επιχειρηματιών, του τραπεζικού συστήματος, της κυβέρνησης και των χρηματοδοτικών εργαλείων της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορούν να δημιουργήσουν νέες ευκαιρίες για το Ελληνικό Ναυτιλιακό Οικοσύστημα που θα αυξήσουν την ανταγωνιστικότητα του τις επόμενες κρίσιμες δεκαετίες και θα τοποθετήσουν την Ελλάδα στο χάρτη ως παγκόσμιο κόμβο καινοτομίας και οικονομικής ανάπτυξης.
Εγγραφή για παρακολούθηση του Συνεδρίου εδώ!
Κεντρική φωτογραφία: Kelly : https://www.pexels.com/el-gr/photo/26859633/