You are currently viewing Τα ιδρυτικά μέλη του Κόμβου
Το εικαστικό του Κόμβου φιλοτέχνησε ο ζωγράφος και ομότιμος καθηγητής της Σχολής Καλών Τεχνών, Γιάννης Ψυχοπαίδης.

Τα ιδρυτικά μέλη του Κόμβου

Τα 108 ιδρυτικά μέλη που συνέστησαν την ανώνυμη μη κερδοσκοπική εταιρεία με την επωνυμία Κόμβος: Δίκτυα του Παγκόσμιου Ελληνισμού, με σκοπό την υποστήριξη δραστηριοτήτων εθνικής σημασίας, αναπτυξιακού και γεωστρατηγικού ενδιαφέροντος, παρουσιάζονται εδώ με συνοπτικά βιογραφικά.

Αριστείδης Αγαθοκλής, Πρέσβης Ε.Τ. πρώην Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδος στην Ε.Ε., πρώην Γενικός Γραμματέας Υπουργείου Εξωτερικών

Αγαθοκλής Αριστείδης

Ο Αριστείδης Αγαθοκλής εντάχθηκε στο διπλωματικό σώμα το 1974. Από το 1980 έως το 1985 διετέλεσε Γραμματέας της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Ελλάδας στην Ε.Ο.Κ. (Βρυξέλλες). Διετέλεσε Γενικός Πρόξενος στο Χονγκ Κονγκ και υπαρχηγός της αποστολής παρατηρητών της Ε.Ο.Κ. στην τέως Γιουγκοσλαβία. Από το 1994 έως το 1998 ήταν μέλος της ελληνικής αντιπροσωπείας στα Ευρωπαϊκά Συμβούλια στο Έσσεν, τις Κάννες, τη Μαδρίτη, τη Φλωρεντία, το Άμστερνταμ, το Λουξεμβούργο, το Κάρντιφ και τη Βιέννη. Το 1999 υπηρέτησε στο Γραφείο Ευρωπαϊκών Υποθέσεων ως Διευθυντής στο διπλωματικό γραφείο του τότε Υπουργού Εξωτερικών. Από το 2000 έως το 2003 διετέλεσε Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Από το 2003 έως το 2005 ήταν Πρέσβης της Ελλάδας στην Ισπανία και πέντε χρόνια αργότερα υπηρέτησε ως Ειδικός Σύμβουλος του Υπουργού Εξωτερικών. Ολοκλήρωσε τη σταδιοδρομία του ως Γενικός Γραμματέας του ΥΠΕΞ την περίοδο 2007-2008.

Αναστασία Αϊλαμάκη, Tακτική Καθηγήτρια στο Τμήμα Πληροφορικής και Επικοινωνιών και διευθύντρια στο Εργαστήριο Συστημάτων και Εφαρμογών Δεδομένων (Data-Intensive Applications and Systems Laboratory) του Ομοσπονδιακού Πολυτεχνείου (EPFL) της Ελβετίας στη Λωζάνη.

Αϊλαμάκη Αναστασία

Η Αναστασία Αϊλαμάκη είναι καθηγήτρια στο τμήμα Επιστημών Υπολογιστών και Επικοινωνιών του Ομοσπονδιακού Πολυτεχνείου της Ελβετίας στη Λωζάννη (EPFL) και συνιδρύτρια και Διευθύνουσα Σύμβουλος της RAW Labs SA, μιας ελβετικής εταιρείας που αναπτύσσει υποδομές ταχείας ανάλυσης ετερογενών δεδομένων. Πήρε διδακτορικό στην Επιστήμη Υπολογιστών από το Πανεπιστήμιο του Wisconsin-Madison το 2000. Έλαβε το ACM SIGMOD Edgar F. CoddInnovations (2019) και το βραβείο VLDB Women in Database Research (2020). Επίσης έλαβε το βραβείο ERC Consolidator (2013), το Finmeccanica Endowed Chair από το Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών στο CarnegieMellon (2007), το Βραβείο Νέων Ερευνητών από το Ευρωπαϊκό Ίδρυμα Επιστημών (2007), την Alfred P. Sloan Research Fellowship (2005), το βραβείο CAREER (2002) του Αμερικανικού Ιδρύματος Επιστημών και δέκα βραβεία καλύτερης εργασίας σε διεθνή επιστημονικά συνέδρια. Της έχει απονεμηθεί το βραβείο Νέμιτσας από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας (2018) και Βραβείο Καινοτομίας ΑΡΓΩ από την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας (2021). Είναι ACM Fellow, IEEE Fellow, μέλος τηςAcademiaEuropaea, και εκλεγμένο μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Ερευνών της Ελλάδας, της Κύπρου, της Ελβετίας και του Βελγίου.

Όθων Αναστασάκης, Πανεπιστημιακός, Διευθυντής Κέντρου Μελετών Ν.Α. Ευρώπης, University of Oxford (Seesox).

Αναστασάκης Όθων

Ο Όθων Αναστασάκης είναι Διευθυντής του Τμήματος Σπουδών Νοτιοανατολικής Ευρώπης στην Οξφόρδη (SEESOX), Ανώτερος Ερευνητικός Εταίρος στο St Antony’s College, Συνεργάτης στο Τμήμα Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων, Μέλος του Κέντρου Διεθνών Σπουδών, Μέλος της Σχολής Παγκόσμιων και Περιφερειακών Σπουδών της Οξφόρδης (OSGA). Έχει διατελέσει διευθυντής του Κέντρου Ευρωπαϊκών Σπουδών του St Antony’s College της Οξφόρδης (Ιούλιος 2012-Οκτώβριος 2015).

Χάρης Αντωνίου, Ιδρυτής και Δ/νων Σύμβουλος της Neptune Maritime Leasing Ltd και Neptune International AG, Μέλος ΔΣ της Natech SA.

Αντωνίου Χαράλαμπος

Ο Χάρης Αντωνίου είναι ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Neptune Maritime Leasing Ltd, της οποίας βασικός μέτοχος είναι το Latsco Family Office. Επίσης, μέσω της επενδυτικής εταιρίας συμμετοχών Neptune International AG την οποία διευθύνει, επενδύει ενεργά και συμβουλεύει νεοφυείς επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς των ανανεώσιμων πηγών και τεχνολογίας, χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και παγίων περιουσιακών στοιχείων. Είναι επενδυτής και μέλος του ΔΣ της Natech SΑ Financial Software. Έχει διατελέσει Διευθύνων Σύμβουλος της Amsterdam Trade Bank, ενώ τα τελευταία 25 χρόνια κατείχε διευθυντικές θέσεις σε κορυφαίους οργανισμούς όπως Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος στον όμιλο AMCI με επενδύσεις σε πρώτες ύλες, αγαθά και ναυτιλία, καθώς και Γενικός Διευθυντής για Ενέργεια, Πρώτες Ύλες και Μεταφορές και μέλος της Ομάδας Διαχείρισης της τράπεζας ABN AMRO Bank N.V. Πρόσφατα, ως εταίρος και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Advent Technologies Inc. συνέβαλε στην άντληση ιδιωτικών μετοχών και στην εισαγωγή της εταιρείας στον Nasdaq. Ήταν από τους ιδρυτές των Poseidon Principles, των United World Colleges στην Ολλανδία και μέλος του Abundance 360.

Δρ. Βασίλειος Αποστολόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος Ομίλου Ιατρικού Αθηνών, Πρόεδρος ΕΕΝΕ

Αποστολόπουλος Βασίλειος

Ο Βασίλης Αποστολόπουλος είναι Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών, κορυφαίου ομίλου υπηρεσιών υγείας στην Ελλάδα και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Είναι πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών (ΕΕΝΕ), μέλος του Γενικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), μέλος του Ελληνικού Συμβουλίου Ιατρικού Τουρισμού (ELITOUR) και μέλος του συμβουλίου του Επιχειρηματικού Συμβουλίου Ελλάδας-Κατάρ. Είναι μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Ελληνικού Παρατηρητήριου στο London School of Economics και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Center for International Business and Management (CIBAM) στο Πανεπιστήμιο του Cambridge.

 

Γιώργος Βέλμαχος, Καθηγητής Χειρουργικής, Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Χάρβαρντ (Harvard), Διευθυντής Κλινικής Τραύματος, Επείγουσας Χειρουργικής και Εντατικής Θεραπείας

Βέλμαχος Γεώργιος

Ο Γιώργος Βέλμαχος είναι Kαθηγητής χειρουργικής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ και επικεφαλής τραύματος, χειρουργικής έκτακτης ανάγκης και χειρουργικής κρίσης στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης. Είναι ηγέτης του προγράμματος Trauma για το Κέντρο Ένταξης Καινοτόμων Τεχνολογιών στην Ιατρική (CIMIT) και είναι ο ιδρυτής του Κέντρου Έρευνας για το Πρόωρο Τραύμα στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης. Είναι επίσης επίτιμος καθηγητής Χειρουργικής στο Πανεπιστήμιο του Witwatersrand (Γιοχάνεσμπουργκ, Νότια Αφρική), στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (Θεσσαλονίκη, Ελλάδα) και στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (Λάρισα, Ελλάδα). Επιπλέον, είναι διευθυντής του Hernia Center στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης.

Νίκος Βέττας,Καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γενικός Διευθυντής Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ).

Βέττας Νικόλαος

Ο Νικόλαος Βέττας είναι Καθηγητής Οικονομικών στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και διετέλεσε Πρόεδρος του Τμήματος Οικονομικών. Διετέλεσε Αναπληρωτής Καθηγητής στη Σχολή Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο Duke των ΗΠΑ και Επισκέπτης Καθηγητής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών στο INSEAD της Γαλλίας. Είναι μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Έρευνα στη Βιομηχανική Οικονομία, Ερευνητής στο Κέντρο Έρευνας για την Οικονομική Πολιτική (CEPR) στο Λονδίνο και μέλος της Οικονομικής Συμβουλευτικής Ομάδας Πολιτικής Ανταγωνισμού της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Έχει διατελέσει Μέλος της Ελληνικής Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Ιωάννης Βράϊλας, Μόμιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδος στην ΕΕ, Πληρεξούσιος Υπουργός Α΄, πρ. Μόνιμος Αντιπρόσωπος της ΕΕ στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη.

Βράϊλας Ιωάννης

Γεννηθείς το 1962. 1984: πρακτική στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Τμήμα της Γενικής Γραμματείας που παρακολουθούσε τις εργασίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου). 1985-86: Διπλωματική Ακαδημία του Υπουργείου Εξωτερικών. 1986-88: Υπηρεσία Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων ΥΠΕΞ, υπεύθυνος για τις σχέσεις Ε.Κ.-Τουρκίας και Ε.Κ.-Κύπρου. 1988-89: για τις ανάγκες της τότε Ελληνικής Προεδρίας (β’ εξάμηνο 1988), Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία στις Βρυξέλλες, ως εθνικός εκπρόσωπος στην Ομάδα Εργασίας Μεσόγειος. 1989-91: Διπλωματικό Γραφείο Υπουργού. 1992-96: Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στον ΟΗΕ, όπου παρακολουθούσε, μεταξύ άλλων, τις εργασίες στο Συμβούλιο Ασφαλείας (και επίσης συντόνισε την επιτόπια Ελληνική Προεδρία το α’ εξάμηνο 1994). 1996-99: Σύμβουλος Πρεσβείας στην Πρεσβεία της Ελλάδας στην Τεχεράνη. 1999-2003: καθήκοντα Ευρωπαίου Ανταποκριτή στην τότε Α11 Διεύθυνση ΚΕΠΠΑ, όντας υπεύθυνος, μεταξύ άλλων, για όλες τις συναφείς λεπτομέρειες της συμμετοχής της Ελλάδας στην Τρόικα (β’ εξάμηνο 2002) και της Ελληνικής Προεδρίας του α’ εξαμήνου 2003. 2004-09: Μόνιμες Ελληνικές Αντιπροσωπείες στη ΔΕΕ και την ΕΕ, πρώτα ως Αναπληρωτής Εκπρόσωπος στην Επιτροπή Πολιτικής και Ασφάλειας και ύστερα ως Συντονιστής Εξωτερικών Σχέσεων στη Μόνιμη Αντιπροσωπείας της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. 2009-11: Πρεσβευτής-Σύμβουλος στην Πρεσβεία της Ελλάδας στην Ουάσινγκτoν. 2011-16: επελέγη από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ) στη θέση του Αναπληρωτή Μόνιμου Αντιπρόσωπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Νέα Υόρκη. 2016-17: αποσπασθείς από την ΕΥΕΔ στη θέση του Διπλωματικού Συμβούλου του Προέδρου της Γενικής Συνέλευσης. 2017-2019: Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη. 10.1.2020: Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι κάτοχος πτυχίου Οικονομικών του Πανεπιστημίου Αθηνών και έκανε μεταπτυχιακό σε Ευρωπαϊκές Σπουδές στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Βρυξελλών. Παντρεμένος, τρία παιδιά.

Απόστολος Γκουτζίνης, Δικηγόρος-Partner της Ομάδος Διεθνών Κεφαλαιαγορών, Milbank LLP

Γκουτζίνης Απόστολος

Ο Απόστολος Γκουτζίνης είναι εταίρος της Milbank, μιας από τις κορυφαίες δικηγορικές εταιρείες διεθνώς. Εδρεύει στο γραφείο του Λονδίνου και διευθύνει τις δραστηριότητες της εταιρείας στον τομέα των κεφαλαιαγορών στην Ευρώπη. Επί σειρά ετών είναι ο επικεφαλής δικηγόρος σε ορισμένες από τις μεγαλύτερες χρηματοδοτικές συναλλαγές στον κόσμο. Είναι επίσης ένας από τους κορυφαίους δικηγόρους διεθνώς με έμφαση στην Ελλάδα, έχοντας συμβουλεύσει όλες τις μεγάλες ελληνικές εταιρείες στις επενδύσεις τους διεθνώς και τους περισσότερους ξένους επενδυτές στις επενδύσεις τους στην Ελλάδα. Γεννήθηκε στην Καβάλα το 1975 και ζει στο Λονδίνο με τη σύζυγό του και τα πέντε παιδιά του.

Κώστας Γραμμένος, Καθηγητής Ναυτιλίας, Εμπορίου & Οικονομικών, Bayes Business School (formerly Cass), City University of London

Γραμμένος Κωνσταντίνος

Πανεπιστημιακός. Από το 1982 είναι επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο City του Λονδίνου, στο οποίο έγινε καθηγητής Ναυτιλίας, Εμπορίου και Χρηματοοικονομικών το 1986, ιδρύοντας και την ομώνυμη σχολή. Το 1984 ίδρυσε το μεταπτυχιακό πρόγραμμα στον τομέα αυτόν και ακολούθησε η ίδρυση αντίστοιχων μεταπτυχιακών στον τομέα Logistics, Εμπορίου και Χρηματοοικονομικών, το 1997, και στον τομέα Ενέργειας, Εμπορίου και Χρηματοοικονομικών, το 2002. Είναι Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου City και επικεφαλής της προπτυχιακής σχολής του Cass Business School του ίδιου πανεπιστημίου. Είναι επίσης επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Αμβέρσας. Από το 1998 έως το 2002 διετέλεσε Πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης των Ναυτιλιακών Οικονομολόγων, ενώ το 2006 διορίστηκε πρόεδρος του νεοσύστατου Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδας με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Το 1994, η βασίλισσα Ελισάβετ του απένειμε τον τίτλο του Officer της Βρετανικής Αυτοκρατορίας για την προσφορά του στη διδασκαλία και την προώθηση των ελληνοβρετανικών σχέσεων. Το 1998 ανακηρύχθηκε Προσωπικότητα του Θαλάσσιου Εμπορίου, ενώ το 1999 τιμήθηκε με τον ανώτατο ακαδημαϊκό τίτλο στη Μεγάλη Βρετανία, αυτόν του Δόκτορα των Επιστημών. Το 2009 του απονεμήθηκε, και πάλι από τη βασίλισσα Ελισάβετ, ο τίτλος του Commander της Βρετανικής Αυτοκρατορίας για τις υπηρεσίες του στη διδασκαλία και την έρευνα. Τον Δεκέμβριο του 2011 συμπεριλήφθηκε στον κατάλογο της βρετανικής ναυτιλιακής εφημερίδας “Lloyds List”, με τις 100 προσωπικότητες που άσκησαν στη διάρκεια του 2011 τη μεγαλύτερη επιρροή στις εξελίξεις της παγκόσμιας ναυτιλιακής βιομηχανίας, κατακτώντας την 65η θέση. Είναι επίσης μέλος του American Bureau of Shipping.

'Αννα Γριμάνη, Δημοσιογράφος-Συγγραφέας

Γριμάνη Άννα

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι απόφοιτη ανώτατων σπουδών στο κλασσικό μπαλέτο. Σπούδασε δημοσιογραφία στο Παρίσι. Ξεκίνησε την καριέρα της στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ, και τον Περιοδικό Τύπο, ΕΝΑ, ΕΙΚΟΝΕΣ
και άλλες εκδόσεις του ημερήσιου κι εβδομαδιαίου τύπου.

Η στήλη της ΠΑΤΡΙΔΟΓΝΩΣΙΑ & ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΚΤΟΣ στο περιοδικό Κ της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ (2008-2017) ανέδειξε περισσότερους από 450 διακεκριμένους Έλληνες Επιστήμονες που διαπρέπουν σε Ακαδημαϊκά Ιδρύματα κι Ερευνητικά Κέντρα στο εξωτερικό. Όπως και οι κεντρικές συνεντεύξεις της, επιφανών ακαδημαϊκών προσωπικοτήτων στα περιοδικά Κ και GK (Καθημερινή) και Limited Edition (Καθημερινή/ Eurobank).

Αρχισυντάκτρια και παρουσιάστρια της εκπομπής ΩΡΑΙΟΙ ΩΣ ΕΛΛΗΝΕΣ στην κρατική τηλεόραση (ΕΤ1)–ωριαία πορτραίτα κορυφαίων Διεθνών Ελλήνων Επιστημόνων στο εξωτερικό, με γυρίσματα στην Ευρώπη και ΗΠΑ και σε πρώτη παρουσίαση τους στην ελληνική τηλεόραση.
Ως πρόεδρος (2015 -2018) Ανθρωπιστικού Οργανισμού για άπορα παιδιά της Ελλάδας, με συγγενή καρδιοπάθεια, συνεργάστηκε με σημαντικά ονόματα της τέχνης, διοργανώνοντας μεγάλες εκδηλώσεις στο Μέγαρο Μουσικής και το Ωδείο Ηρώδου Αττικού ενώ από την εθελοντική θέση της, και υπό την άμεση διοικητική ευθύνη της, υποστηρίχτηκαν 106 άπορα παιδιά με καρδιοπάθεια.
Έχει συγγράψει την βιογραφία, Ελένη Γλύκατζη – Αρβελέρ, 600 Μολύβια και 10 Ποιήματα (2021, εκδ. ΓΚΟΒΟΣΤΗ).

Έχει εκδώσει τέσσερις ποιητικές συλλογές (εκδ.ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ). Τπογράφει το Επίμετρο στο βιβλίο της Ελένης Αρβελέρ Πόσο Ελληνικό είναι το Βυζάντιο;
(2016, εκδ. GUTENBERG).

Μέλος της Τιμητικής Επιτροπής Μεντόρων του μη κερδοσκοπικού Οργανισμού HOPEgenesis, με ιδρυτή τον Δρ. Στέφανο Χανδακά, πρόεδρο του ΜΗΤΕΡΑ.

Γράφει στην ελληνική έκδοση της Huffington Post.

Αρχισυνταξία του επίσημου ιστορικού ντοκιμαντέρ «2.500 Έτη Φωτός», της Τιμητικής Κοσμητείας του Επετειακού Έτους ‘Θερμοπύλες- Σαλαμίνα 2020’’,
«Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη».

 

Δημήτρης Δασκαλόπουλος, Επιχειρηματίας

Δασκαλόπουλος Δημήτριος

Ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος είναι ιδρυτής και πρόεδρος της DAMMA Holdings SA, εταιρείας παροχής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και επενδύσεων. Διετέλεσε Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΕΒ) για 8 συναπτά έτη και σήμερα είναι Επίτιμος Πρόεδρος του ΣΕΒ. Ο κ. Δασκαλόπουλος ήταν ο κύριος ιδιοκτήτης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Delta Holdings/Vivartia SA, του μεγαλύτερου ελληνικού ομίλου τροφίμων. Έχει διατελέσει Αντιπρόεδρος της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Επιχειρήσεων (BUSINESSEUROPE). Είναι ο ιδρυτής της diaNEOsis, ερευνητικής δεξαμενής σκέψης στην Ελλάδα, η οποία αναθέτει μελέτες και διατυπώνει προτάσεις πολιτικής για τα σημαντικότερα κοινωνικά και οικονομικά ζητήματα στην Ελλάδα, και έχει διατελέσει πρόεδρος του οργανισμού από την ίδρυσή του.

 

Μαρία Δεμερτζή, Υποδιευθύντρια Ινστιτούτου Bruegel Βρυξελλών.

Δεμερτζή Μαρία

Η Μαρία Δεμερτζή είναι αναπληρώτρια διευθύντρια στο Bruegel. Στο παρελθόν έχει εργαστεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στο Τμήμα Έρευνας της Κεντρικής Τράπεζας της Ολλανδίας. Στο παρελθόν κατείχε ακαδημαϊκές θέσεις στο Harvard Kennedy School of Government στις ΗΠΑ και στο University of Strathclyde στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου απέκτησε διδακτορικό δίπλωμα στις οικονομικές επιστήμες. Έχει πολλές δημοσιεύσεις σε διεθνή ακαδημαϊκά περιοδικά και συνεισφέρει τακτικά σε θέματα πολιτικής τόσο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και στην Κεντρική Τράπεζα της Ολλανδίας. Δημοσιεύει συχνά στον διεθνή τύπο, όπως στους Financial Times, και γράφει τακτικά σε τρεις ευρωπαϊκές εφημερίδες.

Γεωργία Δεστούνη, Καθηγήτρια Υδρολογίας, Υδρογεωλογίας και Υδάτινων Πόρων, Επικεφαλής Τμήματος Φυσικής Γεωγραφίας, Πανεπιστήμιο Στοκχόλμης.

Δεστούνη Γεωργία

Η Γεωργία (Γία) Δεστούνη είναι καθηγήτρια Υδρολογίας και Υδάτινων Πόρων στο Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης στη Σουηδία. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν το υδροκλίμα, τη διαθεσιμότητα και την ασφάλεια των υδάτινων πόρων, τη διάχυτη ρύπανση του νερού στο περιβάλλον και τις αλληλεπιδράσεις και μεταβολές των υδάτινων πόρων με την κλιματική αλλαγή και διάφορες εξελίξεις στην ανθρώπινη δραστηριότητα. Είναι μέλος της Βασιλικής Σουηδικής Ακαδημίας Επιστημών, της Βασιλικής Σουηδικής Ακαδημίας Μηχανικών Επιστημών και της Αμερικανικής Γεωφυσικής Ένωσης (AGU) και έχει τιμηθεί με το μετάλλιο Henry Darcy της Ευρωπαϊκής Ένωσης Γεωεπιστημών (EGU) και το Μεγάλο Βραβείο Sigge Thernwall της Σουηδίας για την έρευνα στον τομέα της βιωσιμότητας. Οι διάφορες ηγετικές θέσεις και επιτροπές εμπιστοσύνης της περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τις θέσεις της ως Πρόεδρος του Τμήματος Φυσικής Γεωγραφίας στο Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης, αρχισυντάκτρια του περιοδικού Water Resources Research της AGU, μέλος του Συμβουλίου Επιτρόπων του WWF Σουηδίας, Γενική Γραμματέας του Σουηδικού Συμβουλίου Έρευνας Formas και Αντιπρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Υδρολογικών Επιστημών (IAHS).

Σάννας Δημόπουλος, Καθηγητής Φυσικής Στοιχειωδών σωματιδίων -Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ

Δημόπουλος Σάββας

Ο Σάββας Δημόπουλος είναι Καθηγητής Σωματιδιακής Φυσικής στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ. Είναι γνωστός για το έργο του στην κατασκευή θεωριών πέραν του Καθιερωμένου Προτύπου, οι οποίες σήμερα ερευνώνται και δοκιμάζονται σε επιταχυντές σωματιδίων όπως ο LHC στο CERN και σε πειράματα σε όλο τον κόσμο. Πρότεινε την υπερσυμμετρική θεωρία MSSM (Minimal Supersymmetric Standard Model) και μαζί με άλλους φυσικούς τη θεωρία των μεγάλων επιπλέον διαστάσεων (LED) . Είναι μέλος της Εθνικής Ακαδημίας των Επιστημών των ΗΠΑ και έχει τιμηθεί με το βραβείο Sakurai της Αμερικανικής Εταιρείας Φυσικής.

 

Νικηφόρος Διαμαντούρος, Ακαδημαϊκός, τ. Ευρωπαίος Συνήγορος του Πολίτη, Ομότιμος Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης ΕΚΠΑ.

Διαμαντούρος Νικηφόρος

Ο Παρασκευάς Νικηφόρος Διαμαντούρος είναι τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών και ομότιμος καθηγητής Συγκριτικής Πολιτικής Επιστήμης στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Υπήρξε ο πρώτος Εθνικός Διαμεσολαβητής της Ελλάδας από το 1998 έως το 2003 και διετέλεσε Διαμεσολαβητής της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τον Απρίλιο του 2003 έως τον Οκτώβριο του 2013. Είναι ειδικός σε θέματα κρατικής οικοδόμησης, εθνικής οικοδόμησης, εκδημοκρατισμού, σχέσης μεταξύ πολιτισμού και πολιτικής, καθώς και πολιτικής και ιστορίας της Ελλάδας και της Νότιας Ευρώπης. Έχει διατελέσει Διευθυντής Ανάπτυξης στο Κολλέγιο Αθηνών, Διευθυντής Προγράμματος για τη Δυτική Ευρώπη και την Εγγύς και Μέση Ανατολή στο Social Science Research Council της Νέας Υόρκης, Πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών, επισκέπτης καθηγητής στο Juan March Centre for Advanced Studies in the Social Sciences στη Μαδρίτη της Ισπανίας κ.ά. Έχει τιμηθεί μεταξύ άλλων με τον Ανώτερο Ταξιάρχη του Φοίνικα, τον Χρυσό Σταυρό της Αξίας στην Πολωνία, 2010 και τον τίτλο του Ιππότης της Λεγεώνας της Τιμής στη Γαλλία.

Γεώργιος Ι. Δουκίδης, Καθηγητής Ηλεκτρονικού Επιχειρείν, Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας, Σχολή Διοίκησης, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Δουκίδης Γεώργιος

Ο Γεώργιος Ι. Δουκίδης είναι κάτοχος πτυχίου Μαθηματικών απο το ΑΠΘ, μεταπτυχιακού τίτλου στην Επιχειρησιακή Έρευνα και διδακτορικού διπλώματος στην Τεχνητή Νοημοσύνη από το London School of Economics (LSE). Έχει εργαστεί στο LSE ως Βοηθός στην Επιχειρησιακή Έρευνα, Λέκτορας Προγραμματισμού και Ακαδημαϊκός Επισκέπτης στα Πληροφοριακά Συστήματα (1981-1993). Σήμερα είναι καθηγητής ηλεκτρονικού επιχειρείν στο Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΟΠΑ). Ήταν επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστημίου Brunel στο Ηνωμένο Βασίλειο (1996-2004) και έχει διδάξει σε κορυφαία Ευρωπαϊκά Business Schools. Η εξειδίκευση του αφορά στους τομείς του Ψηφιακού Μετασχηματισμού, του Ηλεκτρονικού Εμπορίου, της Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας. Είναι ιδρυτής και διευθυντής του Εργαστηρίου ELTRUN στο ΟΠΑ που με τους 35 ερευνητές του και τα 40 ευρωπαϊκά R&D έργα του είναι εκ των μεγαλύτερων στα Ευρωπαϊκά Business Schools. Έχει συνεργαστεί με περισσότερες από 50 κορυφαίες ερευνητικές ομάδες παγκοσμίως σε έργα R&D, έχει επιβλέψει με επιτυχία 19 διδάκτορες και έχει δημοσιεύσει 20 βιβλία και πάνω από 200 επιστημονικά άρθρα. Τώρα είναι μέλος του ανωτάτου συμβουλίου της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης και ανεξάρτητο μέλος ΔΣ του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Κωνσταντίνος Δροσάτος, Καθηγητής Φαρμακολογίας και Συστημικής Φυσιολογίας, κάτοχος της έδρας “Ohio Eminent Scholar” στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Cincinnati, ΗΠΑ

Δροσάτος Κωνσταντίνος

Ο Κωνσταντίνος Δροσάτος είναι ο κάτοχος της έδρας «OhioEminentScholar» και Kαθηγητής Φαρμακολογίας και Συστημικής Φυσιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Cincinnati. Είναι επισκέπτης καθηγητής του Κέντρου Συστημικής Βιοϊατρικής του UCLA και επισκέπτης καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης (Ελλάδα). Έχει βραβευτεί με τη διάκριση του εξαίρετου νέου ερευνητή από το Συμβούλιο Βασικών Καρδιαγγειακών Επιστημών της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας (AmericanHeartAssociation-BasicCardiovascularSciencesCouncil). Είναι συνιδρυτής και διετέλεσε πρόεδρος του Παγκοσμίου Ελληνικού Βιοϊατρικού Οργανισμού στις ΗΠΑ και του Συλλόγου Ελλήνων Βιοεπιστημόνων των ΗΠΑ. Είναι Aντιπρόεδρος του Ινστιτούτου για την Προώθηση της Έρευνας και της Εκπαίδευσης στις Τέχνες, τις Επιστήμες και την Τεχνολογία (ARISTEiA) και εκλεγμένος πρόεδρος της Επιτροπής Ερευνητών μέσου σταδίου καριέρας του αμερικανικού τμήματος του διεθνούς επιστημονικού οργανισμού για καρδιολογική έρευνα (ISHR-NAS). Έχει ιδρύσει διεθνή εκπαιδευτικά προγράμματα για προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές που εστιάζουν στη διεπιστημονική αντιμετώπιση προβλημάτων που αφορούν σε θέματα υγείας ή στην περιβαλλοντική κρίση.

Ευάγγελος Ελευθερίου, Δρ. Ηλεκτρολόγος Μηχανικός (CTO & Co-Founder Axelera AI)- ΙΒΜ Fellow, Διευθυντής του Cloud and Computing Infrastructure Department, IBM Research, Ζυρίχη

Δρ. Ελευθερίου Ευάγγελος

Ο Δρ. Ευάγγελος Ελευθερίου είναι ηλεκτρολόγος μηχανικός. Είναι IBM Fellow και υπεύθυνος του τμήματος Cloud and Computing Infrastructure στο ερευνητικό εργαστήριο της IBM (IBM Research – Zurich laboratory) στο Rüschlikon της Ελβετίας, ενώ είναι επίσης επικεφαλής της ομάδας Memory and Cognitive Technologies του εν λόγω τμήματος. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν επεξεργασία και κωδικοποίηση σημάτων, μνήμες και αποθήκευση στερεάς κατάστασης και αποθήκευση για μεγάλα δεδομένα. Πιο πρόσφατα έχει επεκτείνει τα ενδιαφέροντά του σε αναδυόμενα υπολογιστικά παραδείγματα, όπως ο νευρομορφικός υπολογισμός και ο υπολογισμός στη μνήμη για εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης. 

Χρήστος Ζερεφός, Γενικός Γραμματέας Ακαδημίας Αθηνών, Ομότιμος Καθηγητής Φυσικής της Ατμόσφαιρας, Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Ζερεφός Χρήστος

Ο Χρήστος Ζερεφός είναι Γενικός Γραμματέας της Ακαδημίας Αθηνών, Εθνικός Εκπρόσωπος για την Κλιματική Αλλαγή, Επόπτης του Κέντρου Ερεύνης Φυσικής της Ατμοσφαίρας και Κλιματολογίας της Ακαδημίας Αθηνών, ομότιμος καθηγητής Φυσικής της Ατμόσφαιρας του Πανεπιστημίου Αθηνών, επίτιμος καθηγητής του Τμήματος Φυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και επισκέπτης καθηγητής στα Πανεπιστήμια της Βοστώνης, της Μινεσότα και του Όσλο. Είναι μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, της Academia Europaea, της Νορβηγικής Ακαδημίας, της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών, της Ρωσικής Ακαδημίας Φυσικών Επιστημών και άλλων διεθνών Ακαδημιών. Έχει τιμηθεί με πολλά διεθνώς αναγνωρισμένα βραβεία μεταξύ των οποίων το Παγκόσμιο Βραβείο Όζοντος, UNEP (1997), το Τάγμα Τιμής από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, τον Ταξιάρχη του Ακαδημαϊκού Φοίνικα από τη Γαλλική Κυβέρνηση, το Μετάλλιο Μπλεζ Πασκάλ της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών και άλλες διεθνείς διακρίσεις και βραβεία

Ιωάννης Ηλιόπουλος, Επίτιμος Καθηγητής, Ecole Normale Superieure-Παρίσι, τ. Διευθυντής Εργαστηρίου Θεωρητικής Φυσικής, τ. Διευθυντής Ερευνών στο Κέντρο Ερευνών της Γαλλίας, CNRS

Ηλιόπουλος Ιωάννης

Ο Ιωάννης Ηλιόπουλος είναι Έλληνας φυσικός. Είναι ο πρώτος που παρουσίασε το πρότυπο μοντέλο της φυσικής των σωματιδίων σε μία μόνο αναφορά. Είναι πιο γνωστός για την πρόβλεψή του για το τέταρτο κουάρκ με τους Sheldon Lee Glashow και Luciano Maiani (ο «μηχανισμός GIM»). Έδειξε την ακύρωση των ανωμαλιών στο Καθιερωμένο Πρότυπο και εισήγαγε τον Fayet-Iliopoulos D-term. Σήμερα είναι επίτιμο μέλος του Εργαστηρίου θεωρητικής φυσικής της École Normale Supérieure στο Παρίσι. Είναι πρωτοπόρος της υπερσυμμετρίας, της υποθετικής συμμετρίας που συνδέει τα φερμιόνια και τα μποζόνια. Μελέτησε επίσης ορισμένες πτυχές της κβαντικής θεωρίας της βαρύτητας, καθώς και τις μαθηματικές ιδιότητες των θεωριών που μένουν αναλλοίωτες σε μετασχηματισμούς βαθμίδας και διατυπώνονται σε έναν χώρο με μη αντιμεταθετική γεωμετρία.

Θεοδώρου Θεόδωρος, Καθηγητής Σχολής Χημικών Μηχανικών ΕΜΠ & Διευθυντής της Ερευνητικής Ομάδας Υπολογιστικής Επιστήμης και Τεχνικής των Υλικών, CoMSE Θεοδώρου,

Θεοδώρου Θεόδωρος

Ο Δώρος Θεοδώρου είναι καθηγητής της Σχολής Χημικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, στον τομέα Επιστήμης και Τεχνικής των Υλικών. Αφού απέκτησε το PhD του από τη Σχολή Χημικών Μηχανικών του ΜΙΤ, δίδαξε στο University of California, Berkeley, και στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας, πριν ενταχθεί στο δυναμικό του ΕΜΠ. Η έρευνά του επικεντρώνεται στην ανάπτυξη και εφαρμογή νέων μεθόδων ιεραρχικής μοντελοποίησης για την κατανόηση και πρόβλεψη των ιδιοτήτων υλικών με βάση τη χημική τους δομή. Εκπροσώπησε την Ελλάδα στο πρόγραμμα κινητικότητας ερευνητών της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο διάστημα 1995-2004. Είναι μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Ερευνας, Τεχνολογίας και Καινοτομίας το 2010-2013 και από το 2020. Εχει αποκτήσει σημαντικά βραβεία και το 2015 εξελέγη στην Εθνική Ακαδημία Μηχανικών των ΗΠΑ.

Δρ. Σωτήριος Θεοφάνης, Καθηγητής Πανεπιστημίου & Διευθυντής του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Διοίκησης Ναυτιλίας και Λιμένων, City College, University of York Europe Campus

Δρ. Θεοφάνης Σωτήριος

Ο Δρ. Σωτήριος Θεοφάνης είναι διεθνώς αναγνωρισμένος Ειδικός στους τομείς των Λιμένων, των Εμπορευματικών Μεταφορών και της Εφοδιαστικής. Η πορεία του χαρακτηρίζεται από ένα μοναδικό συνδυασμό πρακτικής εμπειρίας και ακαδημαϊκής παρουσίας. Έχει διατελέσει Πρόεδρος και Δ/νων Σύμβουλος της Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς ΑΕ (2002-2004) και Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης ΑΕ (1999-2002 & 2018 – 2020) και ηγήθηκε της εισαγωγής τους στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Σήμερα είναι Καθηγητής (Professor of Practice) & Διευθυντής του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Διοίκησης Ναυτιλίας και Λιμένων του City College, University of York Europe Campus, Κύριος Ερευνητικός Εταίρος, SEERC, Θεσσαλονίκη, Ακαδημαϊκός Διευθυντής, Port Senior Management Programme, GIMI, Ισραήλ και Κύριος Ερευνητικός Εταίρος του Κέντρου για Μεταφορές και τις Υποδομές (CAIT) του Πολιτειακού Πανεπιστημίου Rutgers, NJ, ΗΠΑ.
Παναγιώτης Αριστείδης (Τάκης) Θωμόπουλος, Πρόεδρος Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ)

Θωμόπουλος Παναγιώτης Αριστείδης (Τάκης)

Πρόεδρος Δ.Σ. του ΙΟΒΕ. Ο Παναγιώτης Αριστείδης (Τάκης) Θωμόπουλος διαθέτει μακρά εμπειρία στα διεθνή τραπεζικά και οικονομικά θέματα, έχοντας διατελέσει στέλεχος σε ανώτατες διοικητικές θέσεις. Σεπτέμβριος 2019 – σήμερα Πρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου (Δ.Σ.) και Αντιπρόεδρος Δ.Σ. (1996-2019), Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών – ΙΟΒΕ. Νοέμβριος 2016 – 2017 Πρόεδρος Δ.Σ., Εθνική Τράπεζα. 2014 – Ιανουάριος 2015 Πρόεδρος Δ.Σ., Eurobank. 2010 Φεβρουάριος-2013 Πρόεδρος Δ.Σ./Διευθύνων Σύμβουλος, Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ). 1994 – 2009 Υποδιοικητής, Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ). Μεταξύ άλλων επόπτευε την Διεύθυνση Εποπτείας του Τραπεζικού Συστήματος. Μέλος της πολύ μικρής ομάδας που προετοίμασε και διαπραγματεύτηκε την είσοδο της Ελλάδας στην Ευρωζώνη. Συμμετείχε, μετά του Διοικητή (ή και ως Αναπληρωτής του), στο Διοικητικό Συμβούλιο και στο Γενικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Μέλος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της ΕΚΤ και της Επιτροπής Αναπληρωτών. Αναπληρωτής Διοικητής για την Ελλάδα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ). 2002-2009 Μέλος, Οικονομική και Νομισματική Επιτροπής (EFC) της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 1966 – 1994 Senior Economist, ΟΟΣΑ – OECD (Παρίσι), Διεύθυνση Οικονομικής Ανάλυσης. Υπεύθυνος για τις ετήσιες οικονομικές μελέτες και τις προβλέψεις ευρωπαϊκών κρατών (Ηνωμένο Βασίλειο, Ισπανία, Βέλγιο, Ελλάδα, Ιρλανδία, Λουξεμβούργο και Γιουγκοσλαβία). 1996 – 2011 Πρόεδρος Δ.Σ., (Ηλεκτρονικά) Διατραπεζικά Συστήματα Α.Ε. (ΔΙΑΣ). 1998 – 2009 Μέλος Δ.Σ., ΟΔΗΧ (Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους). 1992 – 1996 Μέλος Δ.Σ., (Φιλανθρωπικό) Ίδρυμα Ωνάση. 1995 – 2000 Μέλος Δ.Σ., Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών “Ελευθέριος Βενιζέλος”. 1999 -2000 Πρόεδρος Δ.Σ., Οργανωτική Επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων «Αθήνα 2004 Α.Ε.». Κατέχει πτυχίο (Β.Sc.Econ.) και μεταπτυχιακό (M.Sc.Econ.) στα Οικονομικά από το London School of Economics και έχει παρακολουθήσει το DEA Course Université de Paris-I.

Παναγιώτης Καρβούνης, Ειδικός Σύμβουλος ΕΛΙΑΜΕΠ, πρ. Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, πρ. Πρέσβης ΕΕ.

Καρβούνης Παναγιώτης

Ο Πάνος Καρβούνης, Διδάκτωρ στο δίκαιο του Πανεπιστημίου Panthéon Sorbonne, έχει διατελέσει Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα και Ειδικός Σύμβουλος του Ευρωπαίου Επιτρόπου για τις Οικονομικές και Χρηματοοικονομικές Υποθέσεις, Pierre Moscovici. Έχει επίσης διατελέσει Κύριος Σύμβουλος, Διευθυντής, Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής και Γενικός Διευθυντής στη Γενική Διεύθυνση Τύπου και Επικοινωνίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Διευθυντής για τις “Μικρές Επιχειρήσεις, το Εμπόριο και τη Διανομή, τους Συνεταιρισμούς, τους Αλληλοβοηθητικούς Οργανισμούς, τα Σωματεία και τα Ιδρύματα” στη Γενική Διεύθυνση Πολιτικής Επιχειρήσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Επικεφαλής της Μονάδας “Ενεργειακή Συνεργασία με εκτός ΕΕ χώρες” στη Γενική Διεύθυνση Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βοηθός Γενικού Διευθυντή Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Σύμβουλος του Υπουργείου Μεταφορών της Γαλλίας.

Αλέξανδρος Κέδρος, Μέλος του Δ.Σ., Greek Shipping Co-Operation Committee Council & Southern Shipping & Finance Co. Ltd.

Κέδρος Αλέξανδρος

Μέλος του Δ.Σ., Greek Shipping Co-Operation Committee Council & Southern Shipping & Finance Co. Ltd.

Χρύσα Κουβελιώτου, Καθηγήτρια Αστροφυσικής και Πρόεδρος του Τμήματος Φυσικής στο George Washington University, retired senior technologist in high energy astrophysics at NASA

Κουβελιώτου Χρύσα

Η Χρύσα Κουβελιώτου είναι Ελληνίδα αστροφυσικός. Είναι καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο George Washington και Ομότιμη ερευνήτρια στην αστροφυσική υψηλής ενέργειας στο Διαστημικό Κέντρο Πτήσης Marshall της NASA στο Huntsville της Αλαμπάμα. Οι πολυάριθμες συνεισφορές της στους τομείς της αστρονομίας και της αστροφυσικής έχουν διευρύνει την επιστημονική κατανόηση των παροδικών φαινομένων του Γαλαξία και όλου του σύμπαντος. Εκτός από τον προσδιορισμό των μοναδικών ιδιοτήτων των εξαιρετικά ενεργητικών εκπομπών από εκρήξεις ακτίνων γάμμα – τα πιο φωτεινά και πιο ισχυρά κοσμικά γεγονότα που έχουν τεκμηριωθεί ποτέ – η Κουβελιώτου ήταν μέρος της ομάδας που αποκάλυψε την εξωγαλακτική φύση αυτών των πηγών. Η ομάδα της έκανε επίσης την πρώτη επιβεβαιωμένη ανίχνευση εξαιρετικά πυκνών αστεριών νετρονίων που ονομάζονται magnetars – τα άκρα των αστεριών που έμειναν μετά από ένα σουπερνόβα. Το 2021 τιμήθηκε με το διεθνές βραβείο αστρονομίας Shaw.

Χριστίνα Κουλούρη, Αντιπρόεδρος Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού & Επικεφαλής του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος"

Κουλούρη Χριστίνα

Η Χριστίνα Κουλούρη είναι Καθηγήτρια Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας και Πρύτανις του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών. Διετέλεσε Κοσμήτορας της Σχολής Πολιτικών Επιστημών (2013-2017) και Πρόεδρος του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας (2018-2020). Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας), στην ÉcoledesHautes ÉtudesenSciencesSociales και στο ParisI-Panthéon-Sorbonne, όπου έλαβε και το διδακτορικό της δίπλωμα. Το 1999-2016 ήταν πρόεδρος της Επιτροπής Ιστορικής Εκπαίδευσης του Κέντρου για τη Δημοκρατία και τη Συμφιλίωση στη Νοτιοανατολική Ευρώπη (CDRSEE) και γενική συντονίστρια του Κοινού Προγράμματος Ιστορίας (JHP). Διετέλεσε Senior Research Fellow στο Université de Paris I-Panthéon-Sorbonne (2010), Visiting Research Fellow στο Πανεπιστήμιο Princeton (2017) και στο Πανεπιστήμιο του Regensburg (2019). Είναι μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας, Τεχνολογίας και Καινοτομίας (ΕΣΕΤΕΚ).

Δημήτρης Κούρκουλας, πρ. Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, πρ. στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες, πρ. Πρέσβης – Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη Βουλγαρία και στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Ιδρυτής του εκδοτικού Οίκου «Διάμετρος»

Κούρκουλας Δημήτριος

Ο Δημήτρης Κούρκουλας διετέλεσε Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελληνικής Δημοκρατίας αρμόδιος για τα ευρωπαϊκά θέματα και τις διεθνείς οικονομικές σχέσεις από τον Ιούνιο του 2012 μέχρι τον Ιανουάριο του 2015. Κατά τη διάρκεια της υπουργικής του θητείας ήταν υπεύθυνος για την διοργάνωση της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης το α! εξάμηνο του 2014. Διετέλεσε Πρέσβης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο Λίβανο, ο πρώτος Πρέσβης της Ε.Ε. μετά το τέλος του πολέμου, στη Βουλγαρία κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Βουλγαρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στη Βοσνία & Ερζεγοβίνη. Υπηρέτησε ως Διευθυντής στην Γενική Διεύθυνση Διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος για την στρατηγική και πολιτική της Διεύρυνσης με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, την Τουρκία και την Ισλανδία.

Αθηνά Κουστένη,Aστροφυσικός, Διευθύντρια Έρευνας στο Εθνικό Κέντρο Επιστημονικής Έρευνας (CNRS), στο LESIA (Laboratoire d'études spatiales et d'instrumentation en astrophysique

Κουστένη Αθηνά

Η Αθηνά Κουστένη είναι Διευθύντρια Έρευνας του Γαλλικού Κέντρου Επιστημονικής Έρευνας (CNRS) στο Αστεροσκοπείο του Παρισιού, με ειδίκευση στην αστροφυσική και την πλανητολογία. Συμβάλλει στην ανάπτυξη διαστημικών αποστολών και αναλύει τα δεδομένα που αποκτώνται για τη διερεύνηση των ατμοσφαιρών και των επιφανειών των πλανητών, των δορυφόρων και των εξωπλανητών. Έχει μελετήσει εκτενέστερα το μεγάλο φεγγάρι του Κρόνου, τον Τιτάνα και τους δορυφόρους του Δία. Αυτή τη στιγμή είναι πρόεδρος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA-HESAC) για την Επιστήμη και Εξερεύνηση των Επανδρωμένων Διαστημικών Πτήσεων, της ομάδας COSPAR για την Πλανητική Προστασία και της επιτροπής επιστημονικής αξιολόγησης του Εθνικού Κέντρου Διαστημικών Μελετών της Γαλλίας (CNES-CERES). Είναι μέλος πολλών άλλων διεθνών συμβουλευτικών οργάνων (με τη NASA, την ESA, τη NASEM κ.λπ.). Έχει δημοσιεύσει περίπου 260 επιστημονικά άρθρα, αρκετά βιβλία ή κεφάλαια και έχει παρουσιάσει περισσότερες από 700 ανακοινώσεις. Έχει τιμηθεί με πολλά διεθνή βραβεία και με το παράσημο του Ιππότη της Λεγεώνας της Τιμής στη Γαλλία.

Αλέκος Κρητικός, Σύμβουλος ΕΛΙΑΜΕΠ, πρ. ανώτερο στέλεχος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πρ. Γ.Γ. Υπουργείων Εσωτερικών & Ανάπτυξης, πρ. Περιφερειάρχης Αττικής

Κρητικός Αλέξανδρος

Ο Αλέκος Κρητικός έχει εργασθεί επί σειρά ετών στις Βρυξέλλες ως ανώτερο στέλεχος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία στην ΕΕ. Έχει ακόμη υπηρετήσει σε ανώτερες θέσεις στο δημόσιο τομέα στην Ελλάδα, μεταξύ των οποίων ως Γενικός Γραμματέας στα Υπουργεία Εσωτερικών και Ανάπτυξης, Περιφερειάρχης Αττικής και Πρόεδρος του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων. Εργάσθηκε επίσης στον ιδιωτικό τομέα, σε θέματα διαχείρισης ευρωπαϊκών προγραμμάτων,καθώς και στον τραπεζικό χώρο, ασχολούμενος κυρίως με χρηματοδοτήσεις αναπτυξιακών προγραμμάτων από διεθνείς τραπεζικούς οργανισμούς. Σήμερα είναι μέλος του Δ.Σ. της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας και Ειδικός Σύμβουλος του ΕΛΙΑΜΕΠ. Είναι Διπλωματούχος Αρχιτέκτων Μηχανικός Ε.Μ.Π. και κάτοχος D.E.A. Χωροταξίας του Πανεπιστημίου Paris I, Panthéon-Sorbonne.

Δρ. Σταμάτιος Κριμιζής, Ακαδημαϊκός

Δρ. Κριμιζής Σταμάτιος

Ο Δρ. Σταμάτιος Κριμιζής είναι Επίτιμος Επικεφαλής του Τομέα Εξερεύνησης Διαστήματος στο Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Φυσικής Johns Hopkins (APL), Mέλος της Ακαδημίας Αθηνών, Ομότιμος Δ/ντής διαστημικών προγραμμάτων NASΑ, Εθνικός Εκπρόσωπος Ελλάδας στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος και πρ. Πρόεδρος Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας & Τεχνολογίας-ΕΣΕΤ

Νικόλαος Κτιστάκης, Ερευνητής, Group Leader, Signalling Programme, Babraham Institute, Cambridge, UK

Κτιστάκης Νικόλαος

Ο Νικόλαος Κτιστάκης είναι επικεφαλής της ομάδας στο Πρόγραμμα Σηματοδότησης του Ινστιτούτου Babraham του Πανεπιστημίου του Cambridge από το 1996. Μελετά τη σηματοδότηση των λιπιδίων και την αυτοφαγία, με ιδιαίτερη έμφαση στις οδούς που ρυθμίζονται από φωσφατιδικό οξύ και 3-φωσφορική φωσφατιδυλινοσιτόλη.

Οδυσσέας Κυριακόπουλος, Επιχειρηματίας, τ. Μέλος Δ.Σ. της Imerys, τ. Προέδρος του ΣΕΒ, τ. Πρόεδρος της S&B

Κυριακόπουλος Οδυσσέας +

Ο Οδυσσέας Κυριακόπουλος ήταν μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Οικονομικών & Βιομηχανικών Ερευνών και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Lamda Development S.A., μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ομίλου IMERYS και της ASK Chemicals GmbH. Διετέλεσε πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων & Βιομηχανιών (ΣΕΒ, 2000-2006), αντιπρόεδρος της Business Europe (πρώην UNICE) και της Hellenic Exchanges Holdings SA, πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (2006-2009), μέλος του Γενικού Συμβουλίου της Τράπεζας της Ελλάδος (2002-2011) και πρόεδρος του Ιδρύματος Οικονομικών & Βιομηχανικών Ερευνών (2011 – 2014)

+ Ο Οδυσσέας Κυριακόπουλος απεβίωσε τον Μάρτιο του 2022, γεμίζοντας θλίψη τους οικείους του όπως και τα μέλη του Κόμβου και αφήνοντας ένα δυσαναπλήρωτο κενό.

Νίκος Κυρπίδης, Ερευνητής Βιολόγος, Διευθυντής Genomics Biology Program , Department of Energy Joint Genome Institute, Berkeley Lab

Κυρπίδης Νικόλαος 

Ο Νίκος Κυρπίδης είναι βιοεπιστήμονας που μελετά την προέλευση της ζωής, την επεξεργασία πληροφοριών, τη βιοπληροφορική, τη μικροβιολογία, τη μεταγονιδιωματική και την επιστήμη μικροβιώματος. Είναι ερευνητής στο Εθνικό Εργαστήριο του Μπέρκλεϋ, επικεφαλής του Υπερπρογράμματος Προκαρυωτικών Οργανισμών και ηγείται του προγράμματος Επιστήμης Δεδομένων Μικροβιώματος στο Ινστιτούτο Γονιδιώματος του Υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ. Ηγήθηκε της ανάπτυξης πρωτοποριακών συστημάτων διαχείρισης δεδομένων στη μικροβιακή γονιδιωματική και μεταγονιδιωματική. Αυτά περιλαμβάνουν συστήματα διαχείρισης δεδομένων και επιμέλειας έργων που αφορούν στα γονιδιώματα, όπως η βάση δεδομένων Genomes OnLine (GOLD) και συστήματα συγκριτικής γονιδιωματικής όπως το ERGO και τα ολοκληρωμένα μικροβιακά γονιδιώματα (IMG).

Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος, Chairman, Temes S.A..

Κωνσταντακόπουλος Αχιλλέας

Ο Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος είναι απόφοιτος της Ecole Hôtelière de Lausanne. Από το 1997, ηγείται της εταιρείας ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ Α.Ε., φορέα ανάπτυξης και λειτουργίας της Costa Navarino, στην οποία σήμερα κατέχει τη θέση του Πρόεδρου. Είναι Πρόεδρος του Δ.Σ. της ΙΟΝΙΚΗ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ Α.Ε., ιδιοκτήτριας του Hilton Αθηνών. Επίσης, είναι Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της ΚΟΣΤΑΤΕΡΑ Α.Τ.Ο.Ε.Ε. (εταιρείας συμμετοχών και ανάπτυξης ακινήτων) και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ Α.Ε. (Aegean Airlines), της CHIPITA A.E. και του ΣΕΤΕ (Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων). Ο κ. Α. Κωνσταντακόπουλος είναι Πρόεδρος του Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη & Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του μη κερδοσκοπικού οργανισμού “The Hellenic Initiative”.
Νίκος Κωνσταντάρας, Δημοσιογράφος

Κωνσταντάρας-Κυπριανός Νικόλαος-Ιωάννης

Ο Νίκος Κωνσταντάρας είναι αρθρογράφος της εφημερίδας Η Καθημερινή, της οποίας ήταν διευθυντής σύνταξής της από το 2004 έως το 2017. Ηταν και πρώτος διευθυντής της αγγλικής έκδοσης της Καθημερινής, από το1998 έως το 2017. Υπήρξε τακτικός αρθρογφάφος-συνεργάτης των New York Times International Edition και έχει συνεργαστεί με πολλές διεθνείς εφημερίδες. Από το 1989 έως το 1997 ήταν ανταποκριτής του πρακτορείου Associated Press στην Αθήνα, καλύπτοντας σημαντικά γεγονότα στην ευρύτερη περιοχή. Γεννήθηκε στη Νότιο Αφρική και σπούδασε Αρχαία Ελληνικά και Αγγλική Φιλολογία (Β.Α., Μ.Α.) στο Πανεπιστήμιο του Βιτβάτερσραντ (Γιοχάνεσμπουργκ).

Κώστας Κωστής, Καθηγητής ΕΚΠΑ

Κωστής Κωνσταντίνος

Ο Κώστας Κωστής σπούδασε στο τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών και οικονομική ιστορία στην Ecole des hautes études en sciences sociales στο Παρίσι, όπου το 1985 υποστήριξε τη διδακτορική διατριβή του. Το 1990 του απονεμήθηκε το βραβείο Νίκου Σβορώνου για νέους ιστορικούς από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας και Έρευνας του Πανεπιστημίου Κρήτης. Από το 2004 είναι καθηγητής οικονομικής και κοινωνικής ιστορίας στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ από το 1999 εργάζεται ως Σύμβουλος Διοίκησης της Alpha Bank. Από το 2006 έως το 2009 κατείχε την Έδρα Σπουδών Νεώτερης και Σύχγρονης Ελλάδας στην Ecole des hautes études en sciences socials. Στα δημοσιεύματά του περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, O Πλούτος της Ελλάδας. Η ελληνική οικονομία κατά τον 20 και 21ο αιώνα, Αθήνα 2019, Κράτος και επιχειρήσεις στην Ελλάδα. Η ιστορία του Αλουμινίου της Ελλάδος, Αθήνα 2013, Τα κακομαθημένα παιδιά της ιστορίας. Η διαμόρφωση του ελληνικού κράτους, 18ος -21ος αιώνας, Αθήνα 2013 (αγγλική έκδοση του βιβλίου Λονδίνο- Νέα Υόρκη 2018), Η ιστορία της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος (1914-1940), Αθήνα 2003, Στον καιρό της πανώλης. Εικόνες από τις κοινωνίες της ελληνικής χερσονήσου, 14ος – 19ος αιώνας, Ηράκλειο 1995.

Θεόδωρος Κωφίδης, Assoc. Professor, Head and Senior Consultant of Department of Cardiac, -Thoracic, and Vascular Surgery, NUHCS, National University of Singapore

Κωφίδης Θεόδωρος

Ο Θεόδωρος Κωφίδης είναι Διευθυντής της Καρδιο-, Θωρακο- και Αγγειοχειρουργικής κλινικής στο Εθνικό Πανεπιστημιακό Καρδιολογικό Κέντρο της Σιγκαπούρης. Είναι επίσης αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Χειρουργικής της Ιατρικής Σχολής Yong Loo Lin. Ο καθηγητής Κωφίδης έχει εισαγάγει πολλές νέες τεχνολογίες στον τομέα του σε διεθνές επίπεδο και νέες μεθόδους ελάχιστης επεμβατότητας. Έχει εκπαιδευτεί σε ορισμένα από τα κορυφαία ιδρύματα του κόσμου, όπως το Strong Memorial Hospital (Rochester, Νέα Υόρκη, ΗΠΑ), το Texas Heart Institute (Χιούστον, ΗΠΑ), την Ιατρική Σχολή του Ανόβερου (Γερμανία) και η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Stanford (Καλιφόρνια, ΗΠΑ). Έχει πλούσιο ερευνητικό, διδακτικό και επιχειρηματικό έργο.

Κωστής Μαγκλάρας, Dean, David and Lyn Silfen Professor of Business, Decision, Risk, and Operations Division, Columbia Business School

Μαγκλάρας (Μaglaras) Κωνσταντίνος (Costis)

Ο Κωστής Μαγκλάρας είναι κοσμήτορας και Καθηγητής Επιχειρήσεων στο Columbia Business School. Έλαβε το πτυχίο Ηλεκτρολόγων Μηχανικών από το Imperial College του Λονδίνου και κατέχει πτυχία MS και PhD στην Ηλεκτρολογία από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ. Πριν από την ένταξή του στη Σχολή το 1998, ο Κωστής Μαγκλάρας ήταν ερευνητής στο Canon Research Center America στο Πάλο Άλτο, εργαζόμενος στην επεξεργασία εικόνων και στη μηχανική όραση. Εμπειρογνώμονας στην έρευνα επιχειρήσεων, την ανάλυση δεδομένων και την ποσοτική χρηματοδότηση, ο Μαγκλάρας διετέλεσε πρόεδρος του τμήματος Αποφάσεων, Κινδύνων και Επιχειρήσεων. Είναι συντονιστής του μαθήματος διαχείρισης κινδύνων και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ινστιτούτου Επιστήμης Δεδομένων του Πανεπιστημίου Columbia. Έχει λάβει τόσο το Dean’s Award for Teaching Excellence όσο και το Dean’s Award for Teaching Innovation. Η έρευνά του επικεντρώνεται στη στοχαστική μοντελοποίηση και την επιστήμη δεδομένων, με έμφαση στα στοχαστικά δίκτυα, τη χρηματοοικονομική μηχανική και την ποσοτική τιμολόγηση και διαχείριση εσόδων. Έχει εποπτεύσει 20 διδακτορικούς φοιτητές, πολλοί από τους οποίους κατέχουν κορυφαίες θέσεις στον ακαδημαϊκό χώρο και στη βιομηχανία. Έχει λάβει πολλά ερευνητικά βραβεία και έχει υπηρετήσει ως θεματικός επιμελητής σε πολλά από τα κορυφαία περιοδικά του τομέα του. Είναι μέλος της INFOMRS και μέλος της Ένωσης Εξωτερικής Πολιτικής. Είναι συνιδρυτής της Mismi Inc., μιας εταιρείας χρηματοοικονομικής τεχνολογίας που εισήγαγε ποσοτικούς αλγόριθμους συναλλαγών και εργαλεία ανάλυσης συναλλαγών στην αγορά μετοχών. 

Φαίη Μακαντάση, Επικεφαλή Ερευνών διαΝΕΟσις

Μακαντάση Ευμορφία (Φαίη)

Η Φαίη Μακαντάση είναι Επικεφαλής Ερευνών στη διαΝΕΟσις και συμβασιούχος Επικ. Καθηγήτρια στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΟΠΑ). Η διδακτορική της διατριβή ολοκληρώθηκε στο ΟΠΑ. Ήταν μεταδιδακτορική ερευνήτρια σε θέματα μεταρρύθμισης του δημοσίου τομέα στην Ελλάδα, των εξαγωγικών επιδόσεων της χώρας και της μέτρησης του ανθρώπινου κεφαλαίου της. Καθ’ όλη τη διάρκεια των σπουδών της έλαβε υποτροφίες από το ΙΚΥ, την Τράπεζα Κύπρου, το Ίδρυμα Γεωργίου και Βικτωρίας Καρέλια, το ΟΠΑ και το ευρωπαϊκό πρόγραμμα «ΗΡΑΚΛΕΙΤΟΣ ΙΙ». Προσφάτως έλαβε ερευνητική επιχορήγηση από το Hellenic Observatory του London School of Economics. Έχει ανακοινώσεις σε διεθνή συνέδρια, δημοσιεύσεις σε διεθνή περιοδικά και έχει συγγράψει και επιμεληθεί επιστημονικά κοινωνικο-οικονομικές μελέτες που αφορούν την Ελλάδα και την έξοδο της χώρας από την κρίση.

Αλεξάνδρα Μανιάτη, Ανώτερη Διευθύντρια Καινοτομίας και Κυβερνοασφάλειας στην Ευρωπαϊκή Τραπεζική Ομοσπονδία (European Banking Federation - ΕΤΟ) στις Βρυξέλλες

Μανιάτη Αλεξάνδρα

Η Αλεξάνδρα Μανιάτη είναι Ανώτερη Διευθύντρια Καινοτομίας και Κυβερνοασφάλειας της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Ομοσπονδίας (EBF), υπεύθυνη για το έργο της EBFως προς τον ψηφιακό μετασχηματισμό των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών. Στα πεδία ευθύνης της περιλαμβάνονται το ψηφιακό ευρώ και τα ψηφιακά νομίσματα των κεντρικών τραπεζών(CBDCs), η οικονομία δεδομένων, ητραπεζική στο cloud, οι ηλεκτρονικές πλατφόρμες, τα συστήματα πληρωμών, η κυβερνοασφάλεια και η ψηφιακή επιχειρησιακή ανθεκτικότητα (digital operational resilience). Σε στενή συνεργασία με τραπεζικές ενώσεις και τράπεζες σε όλη την Ευρώπη, είναι υπεύθυνη για τη στρατηγική της EBFστην ψηφιακή καινοτομία και την κυβερνοασφάλεια, τη διατύπωση θέσεων για νομοθετικές/ρυθμιστικές προτάσεις, τις σχέσεις με τα θεσμικά όργανα της ΕΕ, καθώς και για έργα που αποσκοπούν στην εναρμόνιση των κανονιστικών ρυθμίσεων. Είναι μέλος στρατηγικών επιτροπών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Οργανισμού της ΕΕ για την Κυβερνοασφάλεια (ENISA) και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Κυβερνοασφάλειας (EC3)της Europol. Επίσης εκπροσωπεί την EBF στην Ομάδα Εργασίας για τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό της Διεθνούς Τραπεζικής Ομοσπονδίας (IBFed) και σε adhoc έργα της Ομάδας Εμπειρογνωμόνων για τον Κυβερνοχώρο (Cyber Expert Group) της G7.

Κωνσταντίνος Μανιατόπουλος, . Γενικός Διευθυντής στη Γεν. Δ/νση Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Μανιατόπουλος Κωνσταντίνος

Ο Κωνσταντίνος Μανιατόπουλος είναι Σύμβουλος Επιχειρήσεων και στη μακρά επαγγελματική του καριέρα έχει υπηρετήσει ως Γενικός Διευθυντής Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Διευθύνων Σύμβουλος Πετρελαιοειδών και Πρόεδρος ή Μέλος πολλών Διοικητικών Συμβουλίων Εθνικών ή Ιδιωτικών Οργανισμών και Εταιρειών στην Ελλάδα, του Διεθνούς Οργανισμός Ενέργειας (IEA), του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ), ενώ ήταν συντονιστής των διαδικασιών καθιέρωσης του Ενεργειακού Χάρτη, Μέλος του Ομίλου Ενέργειας της Οξφόρδης, του «Club de Nice – ergnergie et Géopolitique» και Σύμβουλος ΔΕΗ, ΔΕΠΑ, ΡΑΕ, Υπουργείο Ενέργειας κ.λπ. Έχει δραστηριοποιηθεί επαγγελματικά στους τομείς της ενέργειας, της οργάνωσης και της διαχείρισης των επιχειρήσεων, των επενδύσεων, των διεθνών σχέσεων.

Γιάννης Μανουηλίδης, Partner Allen & Overy LLP

Μανουηλίδης Ιωάννης

Ο Γιάννης Μανουηλίδης είναι εταίρος στην διεθνή δικηγορική εταιρεία Allen & Overy LLP και εργάζεται στο Λονδίνο. Είναι απόφοιτος του Πανεπιστημίου Princeton (AB Philosophy, 1980), του Πανεπιστημίου του Σικάγου (MA Philosophy, 1983) και του Πανεπιστημίου του Cambridge (BA Law 1985), είναι μέλος του Αγγλικού Δικηγορικού Συλλόγου και πρώην μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου του Παρισιού. Με εμπειρία 30 χρόνων σε θέματα χρηματοδοτήσεων χρέους (εκ των οποίων έξι στη Γαλλία) είναι τώρα επικεφαλής της ομάδας της Allen & Overy LLP που διαχειρίζεται της χρηματοδοτήσεις κρατών. Ο Γιάννης συμβάλλει στις τρέχουσες συζητήσεις σχετικά με το κρατικό και τραπεζικό χρέος μέσω συμβουλών, συμμετοχής σε ειδικές επιτροπές, διαλέξεων και άρθρων. Ο Γιάννης είναι μέλος του Advisory Council of the Centre of Commercial Law Studies, Queen Mary, University of London, μέλος του Board of Trustees του Κολλεγίου Αθηνών, trustee του Hellenic Foundation, Overseer της Γενναδείου Βιβλιοθήκης, μέλος του Συμβουλίου του Anglo-Hellenic League και μέλος των ομάδων εργασίας Κρατικού Χρέους του International Law Association, του Institute of International Finance and του Financial Markets Law Committee.

Ανδρέας Μανωλικάκης, Kαθηγητής Σκηνοθεσίας και Υποκριτικής Actor Studio Drama School, Πρόεδρος του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Actors Studio Drama School (Master of Fine Arts) στο Pace University της Νέας Υόρκης, ηθοποιός-Σκηνοθέτης

Μανωλικάκης Ανδρέας

Ο Ανδρέας Μανωλικάκης είναι Δια Βίου Μέλος και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Actors Studio. Είναι τέως πρόεδρος (2006 – Ιούνιος 2020) του Actors Studio Drama School (MFAProgram) στο Pace University της Νέας Υόρκης, όπου είναι καθηγητής υποκριτικής και σκηνοθεσίας καθώς και διευθυντής του τμήματος σκηνοθεσίας. Έχει διδάξει masterclasses στην Υποκριτική, τη Σκηνοθεσία και την Ανάλυση Κειμένου και έχει δώσει διαλέξεις με θέμα «Οι ρίζες και η ανάπτυξη του συστήματος Στανισλάβσκι και της «Μεθόδου»» στο Actors Studio, σε διεθνή θεατρικά φεστιβάλ, εθνικές και ιδιωτικές σχολές θεάτρου και κινηματογράφου, πανεπιστήμια, ωδεία, θεατρικούς και πολιτιστικούς οργανισμούς, στις Η.Π.Α. και την Ευρώπη. Έχει μεταφράσει στα ελληνικά και έχει εκδώσει στην Αθήνα το 1997 το ρωσικό κλασικό βιβλίο του Nikolai Gorchakov«Βαχτάνγκοφ Μαθήματα Σκηνοθεσίας και Υποκριτικής». Ως σκηνοθέτης και ως ηθοποιός έχει εργαστεί στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Ευρώπη.

Μαρκής Βασίλειος από τα μέλη του κόμβου
Βασίλειος Μαρκής, Αντιεισαγγελέας Αρείου Πάγου ε.τ.

Μαρκής Βασίλειος

Ο Βασίλειος Μαρκής είναι Επίτιμος Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου και Επίτιμος Πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος. Υπήρξε αιρετό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Εισαγγελέων από το 1988 και διετέλεσε Γενικός Γραμματέας, Αντιπρόεδρος και για οκτώ χρόνια Πρόεδρος της Ένωσης. Σε αναγνώριση της προσφοράς του στη Δικαιοσύνη, η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος τον ανακήρυξε ισόβιο Επίτιμο Πρόεδρο. Διετέλεσε Εισαγγελέας σε μερικές από τις μεγαλύτερες δίκες που έγιναν στην Ελλάδα, όπως για την υπόθεση Παλαιστίνιων Φοιτητών Πάτρας και την τρομοκρατική οργάνωση 17 Νοέμβρη, και συμμετείχε ως ομιλητής ή συντονιστής σε δεκάδες επιστημονικά συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Υπήρξε επίσης μέλος των νομοπαρασκευαστικών επιτροπών του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Πρόεδρος της Επιτροπής που συνέταξε το νόμο του Νέου Ποινικού Κώδικα και ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. Το “Χαμόγελο του Παιδιού” τον ανακήρυξε Επίτιμο Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου.

Ιωάννης Μαρτίνος, Διευθύνων Σύμβουλος και Ιδρυτής της Signal Group

Μαρτίνος Ιωάννης

Ο Ιωάννης Μαρτίνος είναι CEO και Ιδρυτής της Signal Group, ενός ομίλου εταιρειών που συνδυάζει την εμπορική διαχείριση πλοίων και την τεχνολογική καινοτομία για να βελτιστοποιήσει την εμπορική απόδοση και την ανταγωνιστικότητα σε όλους τους τομείς της ναυτιλίας. Πριν ιδρύσει την Signal Group το 2014, ο Ιωάννης εργαζόταν στην Thenamaris, σε μία από τις πιο επιτυχημένες ναυτιλιακές εταιρείες στον κόσμο. Κατά τη διάρκεια της δωδεκαετούς παραμονής του στην εταιρεία, ο Ιωάννης ανέλαβε αρκετούς τεχνικούς διοικητικούς ρόλους και το 2013 ανέλαβε τη θέση του γενικού συνδιευθυντή της εταιρείας. Ο Ιωάννης έχει πτυχίο Μηχανολόγου Μηχανικού από το Tufts University και Αεροναυπηγού από το MIT. Οι βαθιές του γνώσεις σε ναυτιλιακά θέματα, το επιχειρηματικό του πνεύμα και το ασίγαστο πάθος του για την τεχνολογία είναι τα στοιχεία που θα τον βοηθήσουν να υλοποιήσει το όραμά του: να γίνει η τεχνολογία της Signal η βάση για κάθε εμπορική απόφαση στην ναυτιλία.

Μαρία Μαυρουδή, Βυζαντινολόγος, Καθηγήτρια Ιστορίας Πανεπιστημίου Berkeley, California

Μαυρουδή Μαρία

Η Μαρία Μαυρουδή είναι καθηγήτρια Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Μπέρκλεϊ. Έχει τιμηθεί με το βραβείο MacArthur Fellowship. Η ερευνά της εστιάζει στην πρόσληψη, προσαρμογή, και αντιδανεισμό της αρχαίας παράδοσης μεταξύ Βυζαντίου και Ισλάμ, στη βυζαντινή πνευματική ιστορία, την ιστορία των βυζαντινών επιστημών, και στην επιβίωση και μεταμόρφωση του βυζαντινού πολιτισμού μετά το 1453.

Κωνσταντίνος, Καθηγητής Οικονομικών, Πανεπιστήμιο Yale "Κώστας" Μεγήρ

Μεγήρ Κωνσταντίνος-Έκτωρ-Δημήτριος

Ο Κωνσταντίνος “Κώστας” Μεγήρ είναι Ελληνο-Βρετανός οικονομολόγος. Είναι ειδικός στα Οικονομικά και την Οικονομετρία. Ήταν καθηγητής και επικεφαλής του Τμήματος Οικονομικών στο University College London. Είναι Καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Yale. Είναι επίσης ερευνητικός συνεργάτης του NBER, ερευνητικός συνεργάτης του Ινστιτούτου Φορολογικών Σπουδών (IFS) στο Ηνωμένο Βασίλειο, εταίρος της Βρετανικής Ακαδημίας (FBA), της Οικονομετρικής Εταιρείας, της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Ένωσης και της Εταιρείας Οικονομολόγων Εργασίας. Έχει συνεργασίες με την IZA και την CEPR. Είναι μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών. Τα κύρια ερευνητικά του ενδιαφέροντα είναι τα οικονομικά της εργασίας, το ανθρώπινο κεφάλαιο, τα οικονομικά των νοικοκυριών και ο σχεδιασμός προγραμμάτων φορολογίας και πρόνοιας. Έχει συμμετάσχει στην αξιολόγηση πολυάριθμων προγραμμάτων δημόσιας πολιτικής στο Ηνωμένο Βασίλειο και στις αναπτυσσόμενες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Κολομβίας, της Χιλής και της Σενεγάλης. Η πρόσφατη έρευνά του εστιάζει στον τομέα της παιδικής ανάπτυξης.

Μαριλη (Μαρία) Μέξη, Ειδική Σύμβουλος της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, Επικεφαλής της Διεθνούς Πρωτοβουλίας για τον εκδημοκρατισμό της Οικονομίας των Διαδικτυακών Πλατφορμών - Platform Economy- στο Albert Hirschman Centre on Democracy (AHCD), Graduate Institute, Geneva

Μέξη Μαρία

Η Μαριλη (Μαρία) Μέξη είναι ειδικός στην ψηφιακή εργασία και στην οικονομία της πλατφόρμας. Σήμερα υπηρετεί ως ειδική σύμβουλος της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου. Με έδρα τη Γενεύη, συμβουλεύει σημαντικούς διεθνείς οργανισμούς, μόνιμες αποστολές και αντιπροσωπείες χωρών στα Ηνωμένα Έθνη, καθώς και οργανώσεις εργοδοτών και εργαζομένων, για μελλοντικά ζητήματα εργασίας. Υπό αυτήν την ιδιότητα, έχει ξεκινήσει, και είναι σήμερα επικεφαλής διεθνούς πρωτοβουλίας για τον εκδημοκρατισμό της οικονομίας της πλατφόρμας, η οποία στοχεύει στη στήριξη κυβερνήσεων και ενδιαφερομένων μερών για την ενίσχυση της παγκόσμιας διακυβέρνησης και την εμβάθυνση του διαλόγου με γνώμονα τη δράση για το μέλλον της οικονομίας της πλατφόρμας. Αυτή η πρωτοβουλία φιλοξενείται στο Albert Hirschman Center on Democracy του Graduate Institute στη Γενεύη και διευθύνεται από ένα συμβούλιο αποτελούμενο από εμπειρογνώμονες οργανισμών του ΟΗΕ και του Παγκοσμίου Οικονομικού Φόρουμ.

Γιώργος Μητακίδης, Ομότιμος Καθηγητής Έδρας Μαθηματικής Λογικής Πανεπιστημίου Πατρών, Επισκέπτης Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Southampton, Πρόεδρος Digital Enlightenment Forum

Μητακίδης Γεώργιος

Ο Γιώργος Μητακίδης είναι Επισκέπτης Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Southampton, Adjunct Professor στο European University of Cyprus και πρόεδρος του Digital Enlightenment Forum. Έχει διατελέσει Τακτικός Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πατρών και Διευθυντής του ευρωπαικού ερευνητικού προγράμματος ESPRIT (European Strategic Program for Information Technologies). Είναι ξένο μέλος της Ρωσικής Ακαδημίας Φυσικών Επιστημών και επίτιμο μέλος της Ρουμανικής Ακαδημίας Επιστημών. Έχει συμβάλει ουσιαστικά στη σύναψη σημαντικών συμφωνιών μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ συμεριλαμβανομένης της δημιουργίας του World Wide Web Consortium (W3C) to 1993. Τα ενδιαφέροντά του περιλαμβάνουν την ανθρωποκεντρική ανάπτυξη των ψηφιακών τεχνολογιών και του αντίστοιχου ρυθμιστικού πλαισίου, την χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης για Κυβερνοασφάλεια και την ψηφιακή κατάρτιση των νέων.

Περικλής Α. Μήτκας, Πρόεδρος Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ), πρ. Πρύτανης του ΑΠΘ & Καθηγητής του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών

Μήτκας Περικλής

Ο Περικλής A. Μήτκας, Καθηγητής στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), είναι Πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ) από τον Φεβρουάριο του 2020. Η ΕΘΑΑΕ συντονίζει την αξιολόγηση και πιστοποίηση των προγραμμάτων σπουδών στα ελληνικά ΑΕΙ και εισηγείται στο Υπουργείο Παιδείας για θέματα εθνικής στρατηγικής για την Ανώτατη Εκπαίδευση.
Ο κ. Μήτκας διετέλεσε, μεταξύ άλλων, Πρύτανης του ΑΠΘ (2014-19), Πρόεδρος του Δικτύου Πανεπιστημίων των Παρευξεινίων Χωρών (2018-21) και Πρόεδρος της Ένωσης Βαλκανικών Πανεπιστημίων (2018-19). Από το 1990 έως το 2000 δίδαξε στο Colorado State University των ΗΠΑ, όπου ίδρυσε και διηύθυνε το Εργαστήριο Οπτικών Υπολογιστών και διεξήγαγε έρευνα στο Ερευνητικό Κέντρο Οπτοηλεκτρονικών Συστημάτων.
Τα ερευνητικά ενδιαφέροντα του περιλαμβάνουν βάσεις δεδομένων, μηχανική μάθηση και ανάπτυξη ευφυών συστημάτων για περιβαλλοντικές και βιολογικές εφαρμογές. Έχει συντονίσει πλειάδα ανταγωνιστικών ερευνητικών έργων στην Ελλάδα και στις ΗΠΑ.

Σταύρος-Ιωάννης Μπένος

Μπένος Σταύρος

Ο Σταύρος-Ιωάννης Μπένος είναι ο πρόεδρος του Συλλόγου ΔΙΑΖΩΜΑ. Είναι διπλωματούχος τοπογράφος μηχανικός. Έχει υπηρετήσει τον δημόσιο βίο της Ελλάδας ωςΔήμαρχος Καλαμάτας (1979-1990), βουλευτής και αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού στην τελευταία κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου, υπουργός Πολιτισμού, υπουργός Αιγαίουκαι αναπληρωτής υπουργός Δημόσιας Τάξης στις κυβερνήσεις του Κώστα Σημίτη. Είχε την ευθύνη για την ανοικοδόμηση της πόλης της Καλαμάτας μετά τους καταστροφικούς σεισμούς του Σεπτεμβρίου 1986, ένα έργο που βραβεύτηκε τόσο από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Χωροτακτών (για την πρωτότυπη και ανθρωποκεντρική αστική αποκατάσταση της Καλαμάτας) όσο και από την EuropaNostra (για τη διατήρηση και ανάδειξη των μνημείων της πόλης). Έργο του είναι επίσης η ίδρυση και λειτουργία των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) και η ίδρυση και λειτουργία του συλλόγου ΔΙΑΖΩΜΑ.

Μυλονόπουλος χρήστος μέλη του κόμβου
Χρίστος Μυλωνόπουλος, Καθηγητής Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ

Μυλωνόπουλος Χρίστος

Ο Χρήστος Μυλωνόπουλος είναι καθηγητής Ποινικού Δικαίου, Ποινικής Δικονομίας και Διεθνούς Ποινικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών (Σάλτσμπουργκ). Είναι ιδρυτής και πρόεδρος του Ινστιτούτου Ευρωπαϊκού και Διεθνούς Ποινικού Δικαίου, μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής των Ελλήνων και μέλος του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου (δύο θητείες). Δίδαξε ως επισκέπτης καθηγητής Διεθνές και Ευρωπαϊκό Ποινικό Δίκαιο στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου του Μονάχου και υπήρξε πρόεδρος ή μέλος πολλών νομοθετικών επιτροπών. Δημοσίευσε δώδεκα βιβλία και περισσότερες από 70 εργασίες στον τομέα του Ποινικού Δικαίου στην ελληνική, γερμανική και αγγλική
γλώσσα. Έργα του έχουν μεταφραστεί στα ισπανικά, ιαπωνικά, κινεζικά, γαλλικά, ιταλικά και τουρκικά.

 

Νικόλαος-Γεώργιος Κ. Νανόπουλος, Προέδρος Diorama Investments Sicar S.A., Πρόεδρος EFG Investment and Wealth Solutions Holding A.G., τ. Διευθύνων Σύμβουλος EUROBANK

Νανόπουλος Νικόλαος-Γεώργιος

Ο Νικόλαος-Γεώργιος Κ. Νανόπουλος είναι Πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου της EFG Investment & Wealth Solutions Holding AG και της Diorama Investments Sicar S.A. Είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Aegean Airlines SA και του Ιδρύματος Οικονομικής & Βιομηχανικής Έρευνας. Ο Δρ. Νανόπουλος είχε προηγουμένως εργασθεί ως Διευθύνων Σύμβουλος & Εκτελεστικός Διευθυντής στη Eurobank Ergasias Services & Holdings SA και Γενικός Διευθυντής της Euromerchant Bank SA Διετέλεσε επίσης αντιπρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, καθώς και μέλος του ΔΣ άλλων ελληνικών επιχειρήσεων.

 

Αλέξανδρος Νεχάμας, Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Princeton, Ακαδημαϊκός

Νεχαμάς Αλέξανδρος

Ο Αλέξανδρος Νεχαμάς είναι φιλόσοφος, ομότιμος καθηγητής Φιλοσοφίας και Συγκριτικής Λογοτεχνίας και ομότιμος καθηγητής Ανθρωπιστικών Επιστημών στην έδρα Edmund N. Carpenter II Class of 1943 του Πανεπιστημίου του Πρίνστον, όπου δίδαξε από το 1990 ως το 2021. Είναι μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών, μέλος της Αμερικανικής Φιλοσοφικής Εταιρείας από το 2016 και της Ακαδημίας Αθηνών από το 2018. Ασχολείται με την αρχαία ελληνική φιλοσοφία, την αισθητική, τον Φρίντριχ Νίτσε, τον Μισέλ Φουκώ και τη θεωρία της λογοτεχνίας.

Νούνεσης Γεώργιος από τα ιδρυτικά μέλη του κόμβου
Γιώργος Νούνεσης, Διευθυντής & Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος»

Νούνεσης Γεώργιος

Ο Γιώργος Νούνεσης είναι Διευθυντής και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Εθνικού Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών «Δημόκριτος». Ο Δρ. Νούνεσης σπούδασε Φυσική στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έλαβε το διδακτορικό του δίπλωμα στη Σχολή Φυσικής και Αστρονομίας του Πανεπιστημίου της Μινεσότα. Ολοκλήρωσε τριετή μεταδιδακτορική εκπαίδευση στο Τμήμα Χημείας του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης και το Πρόγραμμα Εκπαίδευσης Στελεχών με θέμα «Καινοτομία για την Οικονομική Ανάπτυξη» στο Harvard Kennedy School of Government. Σήμερα είναι Διευθυντής του Εργαστηρίου Βιομοριακής Φυσικής στον «Δημόκριτο». Πριν επιστρέψει στην Ελλάδα, κατείχε θέσεις ερευνητή στο Κέντρο Επιστήμης και Μηχανικής των Υλικών του ΜΙΤ και στο Εθνικό Εργαστήριο Μαγνήτη Francis Bitter. Έχει επίσης διδάξει ως επισκέπτης καθηγητής στο Centre de Recherche Paul Pascal του CNRS και στο Τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου του Bordeaux I.

Γιώργος Ντάγκας από τα ιδρυτικά μέλη του κόμβου
Γεώργιος Ντάγκας, Καθηγητής Ιατρικής (Καρδιολογίας) και Χειρουργικής (Αγγειακής).

Ντάγκας Γεώργιος

Ο Γιώργος Ντάγκας είναι Καθηγητής Ιατρικής (Καρδιολογίας) και Χειρουργικής (Αγγειακής) στο Mount Sinai School of Medicine, Διευθυντής Καρδιαγγειακής Καινοτομίας στο Καρδιαγγειακό Ινστιτούτο του Mount Sinai Medical Center της Νέας Υόρκης, πρ. Πρόεδρος στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο.

Βασίλης Ντζιαχρήστος, Τακτικός Καθηγητής Βιολογικής Απεικόνισης στο Πολυτεχνείο Μονάχου (TUM), Διευθυντής Ινστιτούτου Βιολογικής και Ιατρικής Απεικόνισης (ΙΒΜΙ) Κέντρου Helmholtz

Ντζιαχρήστος Βασίλειος

Ο Βασίλης Ντζιαχρήστος είναι Ελληνοαμερικανός βιοϊατρικός μηχανικός, γνωστός για την ανάπτυξη βασικών και μεταφραστικών ερευνητικών εργαλείων για την απεικόνιση ιστών με βάση τον φθορισμό και την οπτικοακουστική. Είναι καθηγητής των Τμημάτων Ιατρικής και Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και κατέχει την έδρα της βιολογικής απεικόνισης στο Πολυτεχνείο του Μονάχου. Είναι επίσης Διευθυντής του Ινστιτούτου Βιολογικών και Ιατρικών Απεικονίσεων στο Helmholtz Zentrum München και Διευθυντής Εμβιομηχανικής στο Helmholtz Pioneer Campus. Είναι ιδρυτικό μέλος και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του μεταφραστικού ογκολογικού κέντρου TranslaTUM και ηγήθηκε των εξελίξεων που οδήγησαν στην ίδρυση της Σχολής Εμβιομηχανικής του Μονάχου, όπου υπηρετεί ως Πρόεδρος του Προγράμματος Σπουδών.

Αναστάσιος Ξεπαπαδέας, Καθηγητής Οικονομικών, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και Πανεπιστήμιο της Bologna

Ξεπαπαδέας Αναστάσιος

Ο Αναστάσιος Ξεπαπαδέας είναι Ομότιμος Καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και καθηγητής Οικονομικών στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Μπολόνια. Είναι διεθνές μέλος της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ. Έχει διατελέσει Κοσμήτορας της Σχολής Οικονομικών Επιστημών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης. Είναι πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Οικονομολόγων του Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων και πρώην πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Οικολογικών Οικονομικών Beijer της Βασιλικής Σουηδικής Ακαδημίας Επιστημών.

Αμεντέο Οντόνι, Ομότιμος Καθηγητής, Έδρα T. Wilson Chair, Τμήμα Αεροναυτικής και Αστροναυτικής, Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος, MIT

Οντόνι (Odoni) Αμεντέο (Amedeo)

Ομότιμος Καθηγητής, Έδρα T. Wilson Chair, Τμήμα Αεροναυτικής και Αστροναυτικής, Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος, MIT

 

Γιώργος Παγουλάτος, Καθηγητής Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών & Γεν. Διευθυντής ΕΛΙΑΜΕΠ

Παγουλάτος Γεώργιος

Ο Γιώργος Παγουλάτος είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΛΙΑΜΕΠ (Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής & Εξωτερικής Πολιτικής) από το 2013, Αντιπρόεδρος το 2019, πριν διοριστεί Γενικός Διευθυντής του ΕΛΙΑΜΕΠ το Νοέμβριο του 2019. Είναι καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής και Οικονομίας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, και Επισκέπτης Καθηγητής στο Κολλέγιο της Ευρώπης στην Μπριζ. Ήταν Ανώτερος Σύμβουλος και Διευθυντής Στρατηγικής στο Γραφείο Πρωθυπουργών Λουκά Παπαδήμου και Παναγιώτη Πικραμένου. Είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πολιτικής στις Βρυξέλλες. Διετέλεσε μέλος του Ανωτάτου Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου στη Φλωρεντία και Πρόεδρος της ECSA-Ελλάδας. Η έρευνα και οι δημοσιεύσεις του επικεντρώνονται στην ΟΝΕ και την ΕΕ, την πολιτική οικονομία της Νότιας Ευρώπης και την Ελλάδα, την οικονομική διακυβέρνηση, την πολιτική οικονομία του τραπεζικού και χρηματοοικονομικού και την πολιτική οικονομία των μεταρρυθμίσεων.

Θάνος Πάλλης, Καθηγητής Οικονομικών και Πολιτικής Λιμένων ΕΚΠΑ, Προέδρος της Διεθνούς Ένωσης Ναυτιλιακών Οικονομολόγων

Πάλλης Αθανάσιος

Ο Θάνος Πάλλης είναι καθηγητής Λιμενικής Οικονομικής & Πολιτικής και επιστημονικός συντονιστής της δράσης Jean Monnet για την ευρωπαϊκή λιμενική πολιτική στο Τμήμα Ναυτιλίας, Εμπορίου και Μεταφορών (STT) του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Είναι Πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Ναυτιλιακών Οικονομολόγων (IAME) και έχει υπηρετήσει ως γενικός γραμματέας της της ένωσης λιμένων κρουαζιέρας MedCruise.

Στράτος Παπαδημητρίου, Καθηγητής του Τμήματος Ναυτιλιακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιά και Δ/ντής του Εργαστηρίου Μεταφορικών Συστημάτων

Παπαδημητρίου Ευστράτιος

Ο Στράτος Παπαδημητρίου είναι καθηγητής στο Τμήμα Ναυτιλιακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς και διευθυντής του Εργαστηρίου Οικονομικής των Μεταφορών. Έχει διατελέσει Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών (1997-2002), Πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Επενδύσεων (2002-2004) και Πρόεδρος του Δ.Σ. του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (2010-2012).

Λουκάς Παπαδήμος, τ. Πρωθυπουργός, Ακαδημαϊκός

Παπαδήμος Λουκάς

τ. Πρωθυπουργός, Ακαδημαϊκός
Άρτεμις Α. Παπαθανασίου, Νομικός Σύμβουλος Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδος

Παπαθανασίου Άρτεμις

Η Δρ. Άρτεμις Παπαθανασίου είναι δικηγόρος και νομική σύμβουλος στο Υπουργείο Εξωτερικών. ΄Εχει διδακτορικό (PhD) στο Δημόσιο Διεθνές Δίκαιο. Ειδικεύεται σε θέματα δημοσίου διεθνούς δικαίου και, ειδικότερα, σε θέματα διεθνούς τρομοκρατίας, διεθνούς δικαίου του διαστήματος και διεθνούς δικαίου πολιτιστικής κληρονομιάς. Εκπροσωπεί την Ελλάδα σε διεθνείς και περιφερειακούς οργανισμούς (ΟΗΕ, ΟΥΝΕΣΚΟ, ΔΟΑΕ, COPUOS). Είναι π. πρόεδρος της Διακυβερνητικής Επιτροπής της Σύμβασης της Χάγης για την προστασία των πολιτιστικών αγαθών σε περίπτωση ένοπλης σύρραξης και π. πρόεδρος της Διακυβερνητικής Επιτροπής της UNESCO για την προώθηση της επιστροφής πολιτιστικών αγαθών στις χώρες προέλευσής τους (ICPRCP). Είναι η Συντονιστής διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και ορισμένη Διαμεσολαβητής στον Κατάλογο διαμεσολαβητών της ΟΥΝΕΣΚΟ για την επίλυση διεθνών πολιτιστικών διαφορών. ΄Εχει δημοσιεύσει σειρά άρθρων επί θεμάτων διεθνούς δικαίου και, ειδικότερα, δικαίου πολιτιστικής κληρονομιάς.

Ηλίας Παπαϊωάννου, Professor of Economics & Αcademic Director of the Wheeler Institute for Business and Development at the London Business School

Παπαϊωάννου Ηλίας

Ο Ηλίας Παπαϊωάννου είναι ακαδημαϊκός διευθυντής του Wheeler Institute for Business and Development και Καθηγητής Οικονομικών στο London Business School, με επίκεντρο τη διεθνή χρηματοδότηση, την πολιτική οικονομία, την εφαρμοσμένη οικονομετρία και την ανάπτυξη. Κατά το ακαδημαϊκό έτος 2019/2020, κατείχε τον τίτλο του Επισκέπτη Καθηγητή Οικονομικών στο Τμήμα Οικονομικών του MIT.
Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, Πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ομίλου TITAN, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών (ΣΕΒ)

Παπαλεξόπουλος Δημήτριος

Ο Δημήτρης Παπαλεξόπουλος είναι Πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ομίλου Titan Cement International (TCI), παραγωγού τσιμέντου και δομικών υλικών που δραστηριοποιείται από το 1902 σε πολλές χώρες. Ο κ. Παπαλεξόπουλος είναι αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Στρογγυλής Τράπεζας για τη Βιομηχανία (ERT) και προεδρεύει της Επιτροπής Ενεργειακής Μετάβασης και Κλιματικής Αλλαγής της ERT. Είναι Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ) και του “Endeavor Greece”. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος MSc Ηλεκτρολόγου Μηχανολόγου από το Ελβετικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας (ETHZ) και MBA από το Harvard Business School. Διετέλεσε σύμβουλος της McKinsey & Company στη Νέα Υόρκη και το Μόναχο.

Γιάννης Παπανικολάου, Οικονομολόγος-Οικονομικός Σύμβουλος

Παπανικολάου Ιωάννης

O Γιάννης Παπανικολάου είναι οικονομολόγος. Από το 2004 εργάζεται ως οικονομικός σύμβουλος στην Ελλάδα και στο εξωτερικό με εξειδίκευση στον στρατηγικό σχεδιασμό (ανάπτυξη και εφαρμογή στρατηγικής) ενώ έχει συμμετάσχει σε πολλά Δ.Σ. μεγάλων εταιρειών και τράπεζων. Έχει διατελέσει Γενικός Διευθυντής του Διεθνούς Κέντρου Μελετών του Εύξεινου Πόντου, Αναπληρωτής Διοικητής της Ελλάδας στην Τράπεζα Εμπορίου και Ανάπτυξης του Εύξεινου Πόντου και μέλος της πρώτης Διοικούσας Επιτροπής του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας. Προηγουμένως απασχολήθηκε στον κυβερνητικό τομέα ως Οικονομικός Σύμβουλος του Πρωθυπουργού της Ελλάδας Ανδρέα Παπανδρέου, Πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Ειδικός Σύμβουλος του Υπουργού Εξωτερικών. Ξεκίνησε την επαγγελματική του καριέρα ως Lecturer in Economics στο London School of Economics και στο Queen Mary College (London University). Αποφοίτησε από το Οικονομικό Τμήμα της Νομικής Σχολής του Πανεπιστήμιου Αθηνών, πρώτος από πλευράς βαθμολογίας με Άριστα (9&3/6). Στη συνέχεια μετεκπαιδεύτηκε στο London School of Economics (M.Sc.Econ with Distinction) και στο London Graduate School for Business Studies (Senior Executive Program). Είναι επίσης Επίτιμος Καθηγητής του κρατικού πανεπιστημίου του Κουμπάν (Κuban) στο Κρασνοντάρ της Ρωσίας και Eπίτιμος Διδάκτωρ (Honoris Causa) του κρατικού τεχνικού πανεπιστημίου της Μολδαβίας.

Σπύρος Παππάς, Δικηγόρος, Μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και Βρυξελλών, President of the Argo-Brussels Hellenic Network; former: DG European Commission; Prof. DG EIPA (Maastricht); ΓΓ/ΕΚΔΔ; Δικαστής ΣτΕ)

Παππάς Σπυρίδων

Ο Σπύρος Παππάς είναι Δικηγόρος, Μέλος των Δικηγορικών Συλλόγων της Αθήνας και των Βρυξελλών, Ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της Νομικής Εταιρείας Pappas & Associates, Βρυξέλλες, Πρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Ευθύνης στην Ψηφιακή Εποχή και Πρόεδρος του Ελληνικού Δικτύου στις Βρυξέλλες. Ήταν Γενικός Διευθυντής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος για την Πολιτική των Καταναλωτών, για την Πολιτική Πληροφόρησης, Επικοινωνίας, Πολιτισμού και Οπτικοακουστικών Θεμάτων και για την Εκπαίδευση και τον Πολιτισμό. Διετέλεσε Γενικός Διευθυντής και καθηγητής του Ευρωπαϊκού Δικαίου στο Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Δημόσιας Διοίκησης (Μάαστριχτ), Γενικός Γραμματέας του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και δικαστής στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Ευστράτιος Πατσούρης, Ομότιμος Καθηγητής Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Προέδρος Ινστιτούτου Ψυχικής Υγείας ΕΚΠΑ

Πατσούρης Ευστράτιος

Ο Ευστράτιος Πατσούρης είναι ομότιμος Καθηγητής Παθολογίας, Διευθυντής και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Ψυχικής Υγείας, Νευροεπιστημών και του Ινστιτούτου Ιατρικής Ακριβείας «Κώστας Στεφάνης» (UMHRI) στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Διετέλεσε αντιπρόεδρος της Ιατρικής Σχολής (2011-2013) και Πρύτανης της Σχολής Επιστημών Υγείας (2014-2018) του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Αναστάσης Περάκης
Αναστάσης Περάκης, Καθηγητής Πανεπιστημίου Ουτρέχτης, Δ/ντης Ερευνών στο Ολλανδικό Ινστιτούτο για τον Καρκίνο

Δρ. Περάκης Αναστάσιος

Ο Καθηγητής Α.Ν. Περάκης γεννήθηκε στην Ιεράπετρα Κρήτης τις 23/7/1953, και μεγάλωσε στη Χίο μέχρι το 1962, και μετά στην Αθήνα, όπου έζησε μέχρι το 1977. ΤΟ 1962 εισήχθη με υποτροφία και το 1972 αποφοίτησε απο το Κολέγιο Αθηνών Ψυχικού πρώτος στην τάξη του, (Βραβείο Σιτιμπανκ), και αμέσως μετά εισήχθη και αποφοίτησε μεταξύ των πρώτων στο Τμήμα Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ, 1972-77. Εκανε όλες τις μεταπτυχιακές του σπουδές με υποτροφία στο ΜΙΤ, 1977-82, όπου πήρε δυο Μάστερς, (1980), το Διδακτορικό του και το ΜΒΑ (1982), και αμέσως μετά εξελέγη καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, (Άνν Άρμπορ), όπου του εδόθη μονιμότητα (1988) και εργάσθηκε μέχρι το τελος του 2020. Για την διδασκαλία του, την έρευνα του και τις πολλές υπηρεσίες του προς το Πανεπιστήμιο του αλλα και το επάγγελμα του, εχει τιμηθεί με πολλές σημαντικές τιμές και βραβεία, μεταξύ των οποίων το Βραβείο Διακεκριμένων Υπηρεσιών της τάξης του 38E (1987), το υψηλότερο βραβείο που απονέμεται σε νεαρούς καθηγητές του Κολλεγίου Μηχανικών του Μίσιγκαν, Office of Naval Research Distinguished Faculty Fellow, και εξελέγη Welliver Faculty Fellow της Boeing Company (ένα από τα 9 μέλη σε όλες τις ΗΠΑ), SNAME Fellow (2003) και Michigan Energy Institute Fellow (2008). Περισσότεροι απο τους μισούς διδακτορικούς φοιτητές που ηταν πρόεδρος της διατριβής τους, έγιναν και οι ίδιοι καθηγητές σε πανεπιστήμια των ΗΠΑ και της Ελλάδας. Το 2018 ίδρυσε την εταιρία ” Prometheus Transport Research”, της οποίας ειναι και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος μέχρι σήμερα. Είναι ειδικός στην Πιθανολογική Μοντελοποίηση και Βελτιστοποίηση Θαλάσσιων Συστημάτων, στη Βελτιστοποίηση Μεταφορών, ειδικότερα των θαλάσσιων και συνδυασμένων μεταφορών, στην ανάλυση αξιοπιστίας και ασφάλειας συστημάτων και δομών και στις οικονομικές επιπτώσεις προτεινόμενων περιβαλλοντικών κανονισμών. Απο το 2022 ειναι Επιτιμος Καθηγητής του Παν/μιου του Μίσιγκαν, αλλά συνεχίζει διαλέξεις και διδασκαλία όπως και ερευνητικές συνεργασίες με κορυφαία πανεπιστήμια πολλών χωρών, και ιδίως της Κίνας, Γερμανίας και Μ. Βρετανίας.

περράκης Αναστάσιος
Αναστάσης Περράκης, Βιοχημικός, ερευνητής στον τομέα της Δομικής Βιολογίας και την ανάπτυξη υποψήφιων φαρμάκων

Περράκης Αναστάσης

Ο Αναστάσης Περράκης είναι Βιοχημικός, ερευνητής στον τομέα της Δομικής Βιολογίας και την ανάπτυξη υποψήφιων φαρμάκων. Εργάζεται στο Ολλανδικό Ινστιτούτο για τον Καρκίνο (NKI), και στο Ινστιτούτο Oncode που αποσκοπεί στην ενίσχυση της ογκολογικής έρευνας και περίθαλψης. Παράλληλα, είναι διευθυντής του Τομέα Βιοχημείας του ΝΚΙ, καθηγητής Μακρομοριακών Δομών στο Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης, συντονιστής δικτύων ερευνητικών υποδομών της ΕΕ, και ιδρυτικό και εκτελεστικό μέλος της ευρωπαϊκής κοινοπραξίας ερευνητικών υποδομών για την ολοκληρωμένη δομική βιολογία. Οι επιστημονικές εργασίας της ομάδας του έχουν δημοσιευθεί στα περισσότερα σημαντικά επιστημονικά περιοδικά των βιοεπιστημών (συμπεριλαμβανομένων των Science, Cell, Nature και άλλων). Διατηρεί πολυάριθμα προγράμματα συνεργασίας με τη φαρμακοβιομηχανία και μικρότερες εταιρείες βιοϊατρικής, και έχει αξιοποιήσει με επιτυχία την πνευματική ιδιοκτησία από αρκετά από τα ερευνητικά του αποτελέσματα. Έχει συνεισφέρει ως αξιολογητής σε Πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα της Ελλάδας και του εξωτερικού, σε πολυάριθμα επιστημονικά περιοδικά, και για οργανισμούς χρηματοδότησης της έρευνας.

Ιωάννης Πλατσιδάκης, Costamare INC, τ. Εντεταλμένος Σύμβουλος Anangel Maritime Services Inc και τ. Αντιπρόεδρος του Ομίλου Αγγελικούση, πρ. Επίτιμος Πρόεδρος της INTERCARGO

Πλατσιδάκης Ιωάννης

Costamare INC, τ. Εντεταλμένος Σύμβουλος Anangel Μaritime Services Inc. και τ. Αντιπρόεδρος του Ομίλου Αγγελικούση. Πρόεδρος Intercargo, Διευθύνων Σύμβουλος, Anangel Maritime Services Inc. Τον Μάρτιο του 1978 εντάχθηκε στο δυναμικό της Bank of America και ειδικεύτηκε στη ναυτιλιακή χρηματοδότηση, εργαζόμενος στην Αθήνα, τον Πειραιά και το Λονδίνο, από όπου αποχώρησε ως Αντιπρόεδρος τον Δεκέμβριο του 1987. Το 1988 εργάστηκε ως Οικονομικός Διευθυντής στην Marmaras Navigation. Από το 1997 είναι μέλος του ΔΣ και από το 2015 της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών ενώ από το 1994 μέλος του ΔΣ και από το 1998 μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος. Επίσης έχει διατελέσει μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής (2009-2015) και του Συμβουλίου (από το 2007) της Intertanko, καθώς και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής (από το 2002), Επίτιμος Αντιπρόεδρος (2004-2012) και Πρόεδρος (από το 2012) της Intercargo.

Γιώργος Πρεβελάκης, Ομότιμος Καθηγητής Γεωστρατηγικής στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης, Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΟΣΑ

Πρεβελάκης Γεώργιος – Στυλιανός

Ο Γιώργος Πρεβελάκης είναι ομότιμος καθηγητής στη Σορβόννη (Παρίσι 1). Ειδικεύεται στην γεωπολιτική της Ευρώπης, των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου, στη διασπορά και στον φυσικό σχεδιασμό. Έχει καταλάβει θέσεις διδασκαλίας και έρευνας στο Παρίσι, τη Βαλτιμόρη, τη Βοστώνη και το Λονδίνο. Κατά τα ακαδημαϊκά έτη 2003-2005 κατείχε την έδρα Κωνσταντίνου Καραμανλή στις Ελληνικές και Νοτιοανατολικές Ευρωπαϊκές Σπουδές στο Fletcher School. Ήταν πρόεδρος του Ιδρύματος “Κωνσταντίνος Καραμανλής” και είναι ο Έλληνας Μόνιμος Αντιπρόσωπος στον ΟΟΣΑ.
Γεώργιος Προβόπουλος, Οικονομολόγος, τ. Διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος

Προβόπουλος Γεώργιος

Ο Γιώργος Προβόπουλος ήταν Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος από το 2008 έως το 2014 και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Πριν από το διορισμό του ως επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας, ήταν καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Νωρίς στην καριέρα του, διετέλεσε πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Emporiki Bank, όπου επέβλεψε την εξαγορά της τράπεζας από την Credit Agricole το 2006. Αργότερα διετέλεσε Διευθύνων Σύμβουλος στην Τράπεζα Πειραιώς.

Sir Χρήστος Πισσαρίδης από τα ιδρυτικά μέλη του κόμβου
Sir Χριστόφορος Πισσαρίδης, Ομότιμος Καθηγητής Οικονομικών του LSE, Nobel Laureate in Economics.

Πισσαρίδης Χριστόφορος

Ο Sir Χριστόφορος Πισσαρίδης είναι Κύπριος οικονομολόγος. Είναι Καθηγητής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών και Regius Καθηγητής Οικονομικών στο London School of Economics και Καθηγητής Ευρωπαϊκών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Η έρευνα του επικεντρώνεται σε θέματα μακροοικονομικής πολιτικής, στα οικονομικά αγορών εργασίας (labour economic growth), οικονομικής ανάπτυξης και οικονομικής πολιτικής. Το 2010 του απονεμήθηκε το βραβείο Νόμπελ Οικονομικών, από κοινού με τους Peter A. Diamond και Dale Mortensen, «για την ανάλυση των αγορών με θεωρία τριβών αναζήτησης». Είναι μέλος της Βρετανικής Ακαδημίας και της Ακαδημίας Αθηνών.

Βασιλική "Vicky" Pryce, Οικονομολόγος, Chief Economic Adviser and Board Member at the Centre for Economics and Business Research (CEBR). Former Joint Head of the UK Government Economics Service

Pryce Vasiliki (Vicky)

Η Βασιλική “Vicky” Pryce είναι Ελληνο-Βρεττανή οικονομολόγος και πρώην επικεφαλής του Οικονομικού Οργανισμού της Κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου. Υπηρέτησε ως  επικεφαλής οικονομολόγος στην Williams & Glyn’s Bank (τώρα μέρος της Royal Bank of Scotland), εταιρικός οικονομολόγος για την Exxon Europe και ως επικεφαλής οικονομολόγος στην Peat Marwick McLintock και την KPMG. Εργάστηκε για τη συμβουλευτική του London Economics και σήμερα είναι σύμβουλος της OMFIF για θέματα σχετικά με το χρηματοπιστωτικό και νομισματικό σύστημα.

Αντώνιος Ρεγκάκος, Πρόεδρος Ακαδημίας Αθηνών, Καθηγητής της Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας στο Τμήμα Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

Ρεγκάκος Αντώνιος

Ο Αντώνιος Ρεγκάκος σπούδασε Κλασσική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο του Φράιμπουργκ. Δίδαξε στα Πανεπιστήμια της Βιέννης (1994-1995) και του Φράιμπουργκ (1991-1997). Το 1997 διορίστηκε Καθηγητής Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το 2011 έγινε τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών (έδρα Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας). Το 2015 εξελέγη Επίτιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και το 2016 αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας της Χαϊδελβέργης (Τάξη Φιλοσοφικών-Ιστορικών Επιστημών). Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν τον Όμηρο, την ιστοριογραφία και την ελληνιστική ποίηση. Είναι Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών.

Δρ. Κυριάκος Σαμπατακάκης, Ηλεκτρολόγος Μηχανικός, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Accenture

Δρ. Σαμπατακάκης Κυριάκος

Ο Δρ. Κυριάκος Σαμπατακάκης είναι Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Accenture στην Ελλάδα με ευθύνη για αρκετές αγορές στην Ν.Α. Ευρώπη, διοικώντας μια ομάδα 1.500 στελεχών. Στην θέση αυτή βρίσκεται από τον Σεπτέμβριο του 2003, έχοντας ηγηθεί πολλαπλών σύνθετων έργων στην Ελλάδα και το εξωτερικό σε θέματα στρατηγικής, καινοτομίας, επιχειρηματικού και ψηφιακού μετασχηματισμού και τεχνολογίας σε μεγάλες επιχειρήσεις και οργανισμούς. Από το 2003 μέχρι το 2008, είχε επίσης την ευθύνη στην Accenture παγκοσμίως για συμβουλευτικές υπηρεσίες σε δίκτυα κινητής τηλεφωνίας. Εργάσθηκε επί σειρά ετών στην Andersen Consulting στη Ζυρίχη καθώς και σε εταιρείες υψηλής τεχνολογίας στην Ελβετία. Είναι απόφοιτος των Πανεπιστημίων Yale, Dartmouth και Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου.

Χριστόφορος Σαρδελής, Οικονομολόγος- Πρόεδρος Δ.Σ. των εταιριών ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ και ΚΑΡΕΝΤΑ

Σαρδελής Χριστόφορος

Ο Χριστόφορος Σαρδελής είναι Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εθνικής Ασφαλιστικής από το 2016. Σπούδασε οικονομικά στο Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης, όπου επίσης δίδαξε για πάνω από μια δεκαετία. Στη συνέχεια ανέλαβε θέση στην Κεντρική Τράπεζα της Σουηδίας (Riksbanken), αρχικά ως επικεφαλής του Τμήματος Έρευνας και αργότερα ως Ανώτερος Σύμβουλος Νομισματικής Πολιτικής. Μεταξύ 1992 και 1994 διετέλεσε σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε θέματα νομισματικής ολοκλήρωσης. Παράλληλα εκπροσώπησε τη Σουηδική Κεντρική Τράπεζα στη Νομισματική Επιτροπή της ΕΕ και στην Επιτροπή Οικονομικής Πολιτικής του ΟΟΣΑ. Τα τελευταία χρόνια κατείχε εκτελεστικές θέσεις σε διάφορες επενδυτικές τράπεζες (Handelsbanken, Bank of America και Banca IMI). Μεταξύ 1999 και 2004 διετέλεσε Γενικός Διευθυντής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους.

Ιωσήφ Σηφάκης, Καθηγητής Πληροφορικής στο Εcole Polytechnique Federale de Lausanne (EPFL), Διευθυντής του Centre de Recherche Integrative της Grenoble, Ακαδημαϊκός

Σηφάκης Ιωσήφ

Ο Ιωσήφ Σηφάκης είναι διευθυντής έρευνας στο εργαστήριο Verimag στην Grenoble. Το 2007, του απονεμήθηκε το βραβείο Turing 2007 το αντίστοιχο του βραβείου Νόμπελ στην Πληροφορική. Είναι μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας Επιστημών, της Γαλλικής Ακαδημίας Τεχνολογιών, της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας, της Αμερικανικής Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών (American Academy of Arts and Sciences), της Ακαδημίας Μηχανικής (National Academy of Engineering) των ΗΠΑ και της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών. Το γαλλικό κράτος του απένειμε το 2009 τον τίτλο του Μεγάλου Αξιωματούχου Εθνικής Άξίας (Grand Officier de l’Ordre du Mérite) και του διοικητού της Λεγεώνας της Τιμής (Commandant de la Légion d’Honneur) το 2011. To 2009, του απενεμήθη το Βραβείο του Ίδρύματος της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και την Δημοκρατία και το 2013 ο Ταξιάρχης του Τάγματος του Φοίνικος.

Βασίλειος Σκούρης, Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου, τ. Προέδρος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου

Σκουρής Βασίλειος

Ο Βασίλειος Σκούρης σπούδασε νομικά στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου. Έλαβε το διδακτορικό δίπλωμα και ήταν λέκτορας συνταγματικού και διοικητικού δικαίου στο Πανεπιστήμιο του Αμβούργου. Έχει διατελέσει Καθηγητής Διοικητικού Δικαίου στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και Καθηγητής Δημοσίου Δικαίου στο Πανεπιστήμιο του Μπίλεφελντ. Εκλέχτηκε ως καθηγητής και τώρα είναι ομότιμος καθηγητής στη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ο Σκούρης έγινε δικαστής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο το 1999 και, από το 2003-2015, διετέλεσε Πρόεδρος του. Είναι πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κέντρου Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Οικονομικού Δικαίου (CIEEL) στη Θεσσαλονίκη. Από τον Μάιο του 2017 ο Σκούρης είναι ο πρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας της FIFA. Έχει δημοσιεύσει μονογραφίες και πολλές ακαδημαϊκές σπουδές στα ελληνικά, γερμανικά, γαλλικά και αγγλικά.

Μιχαήλ Στασινόπουλος, ΒΙΟΧΑΛΚΟ, Πρόεδρος Ελληνικής Παραγωγής

Στασινόπουλος Μιχαήλ

Ο Μιχαήλ Στασινόπουλος είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Viohalco SA. από το 2013. Διετέλεσε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Elval SA Aluminium Industry για 11 χρόνια. Συμμετέχει επίσης στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Επιχειρήσεων. Είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Στρογγυλής Τράπεζας Παραγωγής-Βιομηχανίας και της Στρογγυλής Τράπεζας για την Ανάπτυξη, ενός νεοσύστατου μη κυβερνητικού οργανισμού.

Γιάννης Στουρνάρας, Διοικητής Τράπεζας της Ελλάδος.

Στουρνάρας Ιωάννης

Ο Γιάννης Στουρνάρας είναι Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος από το 2014 και καθηγητής Οικονομικών στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάστηκε ως Ειδικός Σύμβουλος του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών (1986-1989) σε θέματα δημοσίων επιχειρήσεων και εισοδηματικής πολιτικής και της Τράπεζας της Ελλάδος (1989-1994) σε θέματα νομισματικής πολιτικής. Από το 1994 έως τον Ιούλιο του 2000 ήταν Πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Συμβούλων στο Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών. Με αυτή την ιδιότητα, συμμετείχε στο σχεδιασμό μακροοικονομικών και διαρθρωτικών πολιτικών, εκπροσώπησε το Υπουργείο στη Νομισματική Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Ελλάδας στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση και ήταν υπεύθυνος για τις ετήσιες διαβουλεύσεις με το ΔΝΤ, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον ΟΟΣΑ. Από το 2000 έως το 2004 ήταν Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Εμπορικής Τράπεζας και Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών. Διετέλεσε Γενικός Διευθυντής του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) (2009-2012) και Υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας στην υπηρεσιακή κυβέρνηση (2012). Από τον Ιούλιο του 2012 έως τον Ιούνιο του 2014 διετέλεσε Υπουργός Οικονομικών.

Κωνσταντίνος Στρατάκης, Chief Scientific Officer of ELPEN, Inc., Athens, Greece and Senior Investigator-elect of the Foundation for Research and Technology Hellas (FORTH) at Heraklion, Crete, Greece

Στρατάκης Κωνσταντίνος

Ο Κωνσταντίνος Στρατάκης είναι επιστημονικός διευθυντής της ELPEN, Inc. στην Αθήνα και διευθυντής του τομέα Ανθρώπινης Γενετικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας Ελλάδος (ΙΤΕ). Διετέλεσε Επιστημονικός Διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου για το Παιδί, την Υγεία και την Ανάπτυξη των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας (NIH) στις ΗΠΑ για σχεδόν 11 χρόνια, επικεφαλής ενός από τα μεγαλύτερα ινστιτούτα του NIH (2009-2020), πριν επιστρέψει στην Ελλάδα το 2021 για να ηγηθεί ενός νέου Ερευνητικού Ινστιτούτου. Ο Δρ Στρατάκης τιμήθηκε με το μετάλλιο Dale 2019 από την Εταιρεία Ενδοκρινολογίας και πολλές άλλες τιμητικές διακρίσεις. Είναι επισκέπτης καθηγητής στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου και επισκέπτης καθηγητής σε πολλά ιδρύματα σε όλο τον κόσμο, συνεκδότης του περιοδικού Molecular & Cellular Endocrinology και άλλων περιοδικών. Έχει περισσότερες από 800 δημοσιεύσεις σε κορυφαία περιοδικά και το έργο του έχει αναφερθεί περισσότερες από 28.000 φορές.

Ταβερναράκης Νεκτάριος, ιδρυτικά μέλη
Νεκτάριος Ταβερναράκης, Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστήμιου Κρήτης, Πρόεδρος του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβούλιου Έρευνας (ERC)

Ταβερναράκης Νεκτάριος

Ο Νεκτάριος Ταβερναράκης είναι μέλος και από το 2022 Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου και της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας και Τεχνολογίας (EIT). Επίσης είναι Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), Διευθυντής Ερευνών στο Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας (ΙΜΒΒ) και Καθηγητής Μοριακής Βιολογίας Συστημάτων στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ηράκλειο. Είναι Διευθυντής του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Βιοπληροφορικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης και επίσης επικεφαλής του εργαστηρίου Νευρογενετικής και Γήρανσης του ΙΜΒΒ. Είναι αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, μέλος και Αντιπρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας (ERC), μέλος της Αμερικανικής Ένωσης για την Προώθηση της Επιστήμης (AAAS), του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Μοριακής Βιολογίας (EMBO), της Γερμανικής Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών (Leopoldina), της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών και της Academia Europaea. Έχει επίσης διατελέσει διευθυντής του Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας.

Ιωάννης Ταρναράς, Ερευνητής, Ειδικός στην Ιατρική Διάγνωση Αλτσχάιμερ, Global Brain Health Institute, Senior Atlantic Fellow (Neuroscience & Computer Science), Founder/Chief Scientific Officer of ALTOIDA Inc

Ταρνανάς Ιωάννης

Ο Ιωάννης Ταρνανάς είναι Συνεργάτης με ηγετική θέση στην ομάδα Brain Health και Digital Biomarkers στο Global Brain Health Initiative, ένα κοινό ερευνητικό κέντρο μεταξύ του Τμήματος Νευρολογίας του UCSF και του Τμήματος Νευροεπιστήμης του Trinity College του Δουβλίνου. Είναι αναγνωρισμένος σε εθνικό και διεθνές επίπεδο για την έρευνά του σχετικά με τις εκφυλιστικές ασθένειες του κεντρικού νευρικού συστήματος. Επιπλέον, είναι Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Πρωτοβουλίας κατά του Αλτσχάιμερ και εξωτερικός συνεργάτης

Μιχάλης Τιβέριος, Ακαδημαϊκός, Ομότιμος Καθηγητής Κλασσικής Αρχαιολογίας στο Αρχαιολογικό Τμήμα της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

Τιβέριος Μιχαήλ

Ο Μιχάλης Α. Τιβέριος είναι Έλληνας αρχαιολόγος, Ομότιμος Καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας στη Σχολή Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Ελλάδα και Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών (Έδρα Αρχαίας Κεραμικής). Έχει συμμετάσχει σε πολλές ανασκαφές αρχαιολογικών χώρων (π.χ. Σίνδος και Καραμπουρνάκι στη Θεσσαλονίκη) και είναι ειδικός στηγν ελληνική κεραμική των αρχαϊκών και κλασικών χρόνων και στην αρχαία εικονογραφία.

Ανδρέας Τζάκης, Ακαδημαϊκός, Χειρουργός Μεταμοσχεύσεων, Professor of Surgery, Emeritus Director of Transplantation, Cleveland Clinic Enterprise, Florida

Τζάκης Ανδρέας

Ο Ανδρέας Τζάκης είναι Διευθυντής του Κέντρου Μεταμόσχευσης στο Cleveland Clinic Florida. Υπήρξε μέλος αξιόλογων επιστημονικών και επαγγελματικών εταιρειών και κατείχε ηγετικές θέσεις σε αυτές τις εταιρείες, όπως στο Συμβούλιο της Διεθνούς Ένωσης Παιδιατρικών Μεταμοσχεύσεων, ως Πρόεδρος της Ένωσης Εντερικών Μεταμοσχεύσεων και Σύμβουλος της Εταιρείας Μεταμόσχευσης. Κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του, πραγματοποίησε την πρώτη σειρά μεταμοσχεύσεων συκωτιού piggyback, τη χρήση ανοσοκατασταλτικών πρωτοκόλλων, έναν από τους μεγαλύτερους αριθμούς μεταμοσχεύσεων ήπατος χωρίς ανοσοκαταστολή στον κόσμο και πρόσφατες προκλινικές και κλινικές εφαρμογές στη μεταμόσχευση μήτρας με υψηλό ποσοστό επιτυχίας .

τραυλός νικόλαος από τα ιδρυτικά μέλη του κόμβου
Νικόλαος Τραυλός, Καθηγητής Πανεπιστημίου

Τραυλός Νικόλαος

Ο καθηγητής Νικόλαος Τραυλός ειδικεύεται στους τομείς της Εταιρικής Χρηματοοικονομικής, της Χρηματοοικονομικής Ανάλυσης, των Χρηματοοικονομικών Αγορών, των Τραπεζών, των Συγχωνεύσεων και Εξαγορών. Δίδαξε στο Boston College, στο City University of New York (Baruch College), στο New York University (L. Stern School of Business) και στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, όπου διετέλεσε Πρόεδρος του Τμήματος Τραπεζικής και Χρηματοοικονομικής Διοίκησης και Διευθυντής του ΠΜΣ. Επίσης, κατείχε τη θέση του Distinguished Senior Research Fellow στο Cardiff Business School (U.K.). Υπηρέτησε ως Κοσμήτορας στο Alba Graduate Business School, The American College of Greece (1998-2016). Σήμερα κατέχει τη έδρα Kitty Kyriacopoulos Chair in Finance στο Alba Graduate Business School και την έδρα Χρηματοοικονομικής στο Surrey Business School. Διετέλεσε Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών Α.Ε., Αντιπρόεδρος της Διεθνούς Διαφάνειας-Ελλάς και Μέλος της ActionAid Hellas. Είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Unibios Α.Ε. και του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ).

Αντωνία Τριχοπούλου, Ακαδημαϊκός, Ομότιμη καθηγήτρια Ιατρικής και Πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Υγείας

Τριχοπούλου Αντωνία

Η Αντωνία Τριχοπούλου, Ακαδημαϊκός, είναι Πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Υγείας, Ομότιμη Καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Έχει διατελέσει πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Εταιρειών Διατροφής (FENS) και πρόεδρος ή βασικό μέλος πολλών ελληνικών επιτροπών, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Έχει λάβει πολλές τιμητικές διακρίσεις και βραβεία και παρασημοφορήθηκε από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας με τον Χρυσό Σταυρό της Τιμής για το έργο της στη διατροφή και τη δημόσια υγεία. Το 2011 έλαβε το βραβείο της Ομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Διατροφικών Εταιρειών (FENS) για την «εξαιρετική καριέρα της ως διατροφολόγος». Το επιστημονικό της έργο έχει επικεντρωθεί στη διατροφή για τη δημόσια υγεία και τη διατροφική επιδημιολογία, με έμφαση στις επιπτώσεις της μεσογειακής διατροφής και των παραδοσιακών τροφίμων στην υγεία.

Φίλιππος Τσιμπόγλου, Γενικός Διευθυντής Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος

Τσιμπόγλου Φίλιππος

Διδάκτωρ Βιβλιοθηκονομίας-Επιστήμης Πληροφόρησης του Ιονίου Πανεπιστημίου, Πτυχιούχος Οικονομικών της ΑΣΟΕΕ. Από το 2014 Γενικός Διευθυντής της Εθνικής Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, υπεύθυνος για: την μετεγκατάσταση της ΕΒΕ στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, την οργάνωση υπηρεσιών κλασσικής Εθνικής Βιβλιοθήκης με σύγχρονη προσέγγιση, τον σχεδιασμό και ανάπτυξη ψηφιακών υπηρεσιών και ένταξη της ΕΒΕ στην ψηφιακή εποχή, τη δημιουργία και λειτουργία πρότυπων υπηρεσιών δημόσιας βιβλιοθήκης και ανάπτυξη του οικοσυστήματος του Εθνικού Δικτύου Βιβλιοθηκών, την ανάδειξη της ΕΒΕ στο απροσπέραστο διεθνές κέντρο για τη μελέτη του καταγεγραμμένου ελληνικού πολιτισμού και την πρόσληψή του στη διαχρονία του. 1999

Λουκάς Τσούκαλης, Πρόεδρος Δ.Σ. ΕΛΙΑΜΕΠ, Καθηγητής, Sciences Po, Παρίσι, Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών

Τσούκαλης Λουκάς

Ο Λουκάς Τσούκαλης γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε οικονομικά και διεθνείς σχέσεις στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, το Κολλέγιο της Ευρώπης στην Μπρυζ και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης όπου πήρε το διδακτορικό του και δίδαξε πολλά χρόνια. Εξελέγη Καθηγητής Ευρωπαϊκής Οργάνωσης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών το 1990. Αργότερα έγινε Καθηγητής στο European Institute του London School of Economics ως πρώτος κάτοχος της έδρας Ελευθέριος Βενιζέλος. Το 2016 ήταν επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ (Kennedy School). Ήταν επίσης Επισκέπτης Καθηγητής στο Κολέγιο της Ευρώπης για πολλά χρόνια. Υπήρξε σύμβουλος του πρώην Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του πρώην Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Καθηγητής στη Σχολή Διεθνών Υποθέσεων του Παρισιού (Sciences Po). Είναι επίσης Πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ). Συγγραφέας πολλών βιβλίων, στα οποία περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων το The New European Economy, What Kind of Europe?, In Defence of Europe: Can the European Project Be Saved? που εκδόθηκαν από τις εκδόσεις του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και μεταφράστηκαν σε πολλές γλώσσες. Η ελληνική έκδοση Υπεράσπιση της Ευρώπης: Μπορεί να σωθεί το ευρωπαϊκό εγχείρημα και με ποια μορφή; κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος. Έχει τιμηθεί με το παράσημο του Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικος από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας και τη Λεγεώνα της Τιμής από τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας για την προσφορά του στην ευρωπαϊκή ενοποίηση, καθώς επίσης και με πολλές επιστημονικές διακρίσεις.

Βούλα Τσούνα, Καθηγήτρια Αρχαίας Φιλοσοφίας, University of California, Santa Barbara

Τσούνα Βούλα

Η Βούλα Τσούνα είναι Καθηγήτρια Αρχαίας Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Santa Barbara. Εργάζεται στον τομέα της αρχαίας ελληνικής φιλοσοφίας και ειδικεύεται στην επικούρια ηθική, την επιστημολογία των Κυρηναϊκών, τη σχέση μεταξύ νόησης και φύσης, την αυθεντία των αναφορών σε πρώτο πρόσωπο, τον σκεπτικισμό απέναντι στον εμπειρικό κόσμο και σε άλλες σκέψεις, τις σχέσεις μεταξύ σχετικισμού και σκεπτικισμού, τον Σωκράτη, τον Πλάτωνα, τις Σωκρατικές σχολές και τν Ελληνιστική Φιλοσοφία. Είναι Πρόεδρος της Εταιρείας Αρχαίας Ελληνικής Φιλοσοφίας και μέλος του ΔΣ του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών.

Γιώργος Τσώκος, Καθηγητής Παθολογίας, Harvard University, Διευθυντής του τμήματος Ρευματολογίας και Κλινικής Ρευματολογίας στο Ιατρικό Κέντρο Beth Israel Deaconess της Βοστώνης

Τσώκος Γεώργιος 

Ο Γιώργος Τσώκος είναι Καθηγητής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ και Διευθυντής στο Τμήμα Ρευματολογίας και Κλινικής Ανοσολογίας στο Ιατρικό Κέντρο Beth Israel Deaconess. Σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο Πανεπιστήμιο Georgetown/Ιατρικό Κέντρο VA στην Ουάσιγκτον και έκανε εξειδίκευση στην Ανοσολογία και τη Ρευματολογία στα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας. Ήταν μέλος της κοινότητας Uniformed Services / Walter Reed όπου υπηρέτησε σε διάφορες ηγετικές θέσεις. Η έρευνά του επικεντρώθηκε στην κυτταρική και μοριακή παθογένεση του συστημικού ερυθηματώδους λύκου (SLE). Η έρευνά του στις μοριακές και βιοχημικές ανωμαλίες στα ανοσοκύτταρα από ασθενείς με SLE έχει οδηγήσει στον εντοπισμό νέων θεραπευτικών στόχων, οι οποίοι βρίσκονται σε διάφορες φάσεις κλινικής ανάπτυξης.

φιλιππούλη ελισάβετ
Ελισσάβετ Φιλιππούλη, Social Entrepreneur/Founder & CEO, Global Thinkers Forum

Φιλιππούλη Ελισσάβετ

Η Ελισάβετ Φιλιππούλη είναι δημοσιογράφος, συγγραφέας και κοινωνική επιχειρηματίας. Η αρχή της καριέρας της στην έντυπη και ραδιοτηλεοπτική δημοσιογραφία στην Ελλάδα, και το CNN και το Al Jazeera English, ήταν το πρελούδιο για μια δεκαετία ακτιβισμού και σειριακής επιχειρηματικότητας. Είναι η Ιδρύτρια του Global Thinkers Forum (GTF) ενός πολιτικά και οικονομικά ανεξάρτητου κοινωνικού οργανισμού που επωάστηκε στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, και ιδρύθηκε υπό την αιγίδα της βασίλισσας Ράνια της Ιορδανίας και εργάζεται μέσω ενός παγκόσμιου δικτύου ηγετών σκέψης για την προώθηση της ηγεσίας που βασίζεται σε αξίες και της υποστήριξης γυναικών και νέων μέσω προγραμμάτων καθοδήγησης και άλλων πρωτοβουλιών.

Η Ελισάβετ έχει υπηρετήσει στο Παγκόσμιο Συμβούλιο του Prince’s Trust International συμβουλεύοντας για την υποστήριξη των μη προνομιούχων νέων μέσω καθοδήγησης. Έχει πτυχίο επιπέδου MBA στη Στρατηγική και την Καινοτομία από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης Said Business School, μεταπτυχιακό (ΜΑ) στα Διακρατικά ΜΜΕ και Παγκοσμιοποίηση από το London City University και έχει ολοκληρώσει μεταπτυχιακό στη Δημιουργική Γραφή στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ.

Το πρώτο της βιβλίο «The Invisible Reality» εκδόθηκε στην Ελλάδα το 2004. Το βιβλίο της «From Women to the World: Letters for a New Century» εκδόθηκε από την IB Tauris τον Ιούλιο του 2021 και στην Ελλάδα από την Brainfood Media τον Νοέμβριο του 2021. Η Ελισάβετ είναι κόρη του δημοσιογράφου, συγγραφέα και θεατρικού συγγραφέα Σταμάτη Φιλιππούλη.

Το 2020 συνέγραψε με τον Δρ Marc J. Ventresca ένα έργο με τίτλο «Kindness in Leadership in Times of Crisis», μια δημοσίευση που βασίζεται σε διεθνή έρευνα που φιλοδοξεί να επανεξετάσει το έργο των ηγετών.

Μαρίλυ Φραγκίστα, Επιχειρηματίας, Διευθ. Σύμβουλος Franco Comp. Navigera

Φραγκίστα Μαρία

Η Μαρίλυ Φραγκίστα είναι Διευθύνουσα Σύμβουλος της FRANCO COMPANIA NAVIERA S.A. από το 1995. Από το 2000, κατείχε μη εκτελεστικές θέσεις στο Διοικητικό Συμβούλιο διαφόρων θεσμικών οργανισμών στη Ναυτιλιακή Βιομηχανία. Υπηρέτησε επίσης ως ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος. Από το 2004, είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της MALTA INTERNATIONAL SHIPOWNERS ASSOCIATION (MISA) και σήμερα υπηρετεί ως Ταμίας / Γραμματέας. Από τον Σεπτέμβριο του 2012, είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Endeavour Greece.
Εμμανουήλ Φραγκούλης, Ομότιμος Καθηγητής Βιοχημείας ΕΚΠΑ, τ. Γ.Γ. Έρευνας & Τεχνολογίας

Φραγκούλης Εμμανουήλ

Ο Εμμανουήλ Φραγκούλης έχει διατελέσει Επισκέπτης Ερευνητής σε μεγάλα Ερευνητικά κέντρα του εξωτερικού, και Καθηγητής Βιοχημείας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει εκλεγεί αρκετές φορές Πρόεδρος της Σχολής Βιολογίας. Έχει διατελέσει Γενικός Γραμματέας Επιστήμης και Τεχνολογίας στο Υπουργείο Ανάπτυξης, της Ελλάδας, Πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Βιοχημικών Εταιρειών. Έχει τιμηθεί με διάφορες υποτροφίες μεταξύ των οποίων και από την Alexander von Humboldt Stiftung.

Αθανάσιος Φωκάς, Aκαδημαϊκός, Professor of Nonlinear Mathematical Sciences, University of Cambridge, UK

Φωκάς Αθανάσιος

Ο Αθανάσιος Φωκάς αποφοίτησε πρώτος από την Αεροναυπηγική του Imperial College και έκανε διδακτορικό στα Εφαρμοσμένα Μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο Caltech. Παρόλο που αποφοίτησε μεταξύ των πρώτων από την Ιατρική του Πανεπιστήμιου του Miami, αποφάσισε να επιστρέψει στα Μαθηματικά. Το 1995 ανέλαβε την έδρα των Εφαρμοσμένων Μαθηματικών του Imperial College και το 2002 την έδρα Μη Γραμμικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Cambridge. Το 2015, το University of  Southern California τον ανακήρυξε επισκέπτη καθηγητή. Το 2000 τιμήθηκε με το βραβείο Naylor που είναι το πιο σημαντικό βραβείο για Εφαρμοσμένα Μαθηματικά  και τη Μαθηματική Φυσική στο Ηνωμένο Βασίλειο. Έχει βραβευθεί με το Αριστείο της Ακαδημίας Αθηνών, με το Αριστείο του Ιδρύματος Μποδοσάκη, έχει παρασημοφορηθεί από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας και είναι μέλος διάφορων Ακαδημιών, συμπεριλαμβανομένης και της Ακαδημίας Αθηνών.  Έχει ανακηρυχθεί Επίτιμος Διδάκτορας οχτώ πανεπιστημίων και είναι εταίρος του Ιδρύματος Guggenheim.

Μιχάλης Χαλιάσος, Καθηγητής, Έδρα Μακροοικονομικών και Χρηματοοικονομικών στο Πανεπιστήμιο Γκαίτε της Φραγκφούρτης και Διευθυντής του Πανευρωπαϊκού Δικτύου του CEPR για τα οικονομικά των νοικοκυριών

Χαλιάσος Μιχαήλ

Ο Μιχάλης Χαλιάσος κατέχει την έδρα Μακροοικονομικής και Χρηματοοικονομικών στο Πανεπιστήμιο Goethe Φρανκφούρτης. Είναι ερευνητικός εταίρος του Κέντρου Έρευνας Οικονομικής Πολιτικής (CEPR), ιδρυτικός διευθυντής του πανευρωπαϊκού δικτύου του CEPR για τα Χρηματοοικονομικά των Νοικοκυριών, Καθηγητής Ερευνών και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ινστιτούτου Νομισματικής και Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας, σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τα οικονομικά και την κατανάλωση των νοικοκυριών από την έναρξη της σχετικής έρευνας το 2006 και ερευνητικός εταίρος του δικτύου NETSPAR. Τα ερευνητικά ενδιαφέροντά του εστιάζουν στη μακροοικονομική και τα χρηματοοικονομικά με έμφαση στην συμπεριφορά των νοικοκυριών ως προς τα περιουσιακά τους στοιχεία και δάνεια. Διετέλεσε Πρόεδρος Τμήματος και Αναπληρωτής Κοσμήτορας των Σχολών Οικονομικών και Διοίκησης Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο Goethe και στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, καθώς και μέλος της Συγκλήτου και του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Κύπρου, του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας της Ελλάδος (ΕΣΕΤ) και της Συμβουλευτικής Ομάδας Εργασίας της ESMA (Βρυξέλλες).

αγγελος χανιώτης ένα από τα ιδρυτικά μέλη του κομβου
Άγγελος Χανιώτης, Καθηγητής Αρχαίας Ιστορίας και Κλασσικών Σπουδών, Ιnstitute for Advanced Study, Princeton

Χανιώτης Άγγελος

Ο Άγγελος Χανιώτης είναι Καθηγητής Αρχαίας Ιστορίας και Κλασικών Σπουδών στο Ινστιτούτο Προχωρημένων Σπουδών στο Πρίνστον. Η έρευνά του είναι αφιερωμένη στις αρχαίες επιγραφές, την ιστορική μνήμη, τη θρησκεία, τη θεατρικότητα στη δημόσια ζωή, το συναίσθημα και κοινωνία στον Ελληνιστικό κόσμο και τη Ρωμαϊκή Ανατολή. Διετέλεσε καθηγητής στα στα Πανεπιστήμια της Νέας Υόρκης, της Χαϊδελβέργης, και της Οξφόρδης και είναι επισκέπτης καθηγητής στο Northeastern Normal University στην Κίνα. Διετέλεσε Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης και μέλος πολλών συμβουλίων, συμπεριλαμβανομένου του Comitato Nazionale dei Garanti per la Ricerca στην Ιταλία και του Ερευνητικού Συμβουλίου της Αυστριακής Ακαδημίας Επιστημών. Σήμερα είναι μέλος της Εθνικής Αρχής για την Ανώτατη Εκπαίδευση στην Ελλάδα. Είναι αντεπιστέλλον μέλος των Ακαδημιών Αθηνών, Χαϊδελβέργης και Φινλανδίας, μὲλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας και επίτιμος διδάκτωρ πολλών πανεπιστημίων. Έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία και με τον Ταξιάρχη του Φοίνικα από την Ελληνική Δημοκρατία. 

από τα ιδρυτικά μέλη του κόμβου Χαραλαμπίδης Ηρακλής
Ηρακλής Χαραλαμπίδης, Καθηγητής Ναυτιλιακής Οικονομίας και Λιμενικής Πολιτικής, Econometric Institute, Erasmus University Rotterdam & Σχολή Οικονομικών Επιστημών Σορβόννης

Χαραλαμπίδης Ηρακλής

Ο Ηρακλής Χαραλαμπίδης είναι καθηγητής οικονομικών από το 1992. Έχει διδάξει σε 9 πανεπιστήμια (και 7 διαφορετικές χώρες), κυρίως στα Erasmus University Rotterdam, Σορβόννη (σήμερα), National University of Singapore (NUS), και Singapore Management University (SMU). Κατέχει επίσης την έδρα ‘διακεκριμένου καθηγητή’ Ναυτιλιακής Οικονομίας και Λιμένων στο πανεπιστήμιο Dalian Maritime University της Κίνας. Είναι ιδρυτής του Εrasmus Center for Maritime Economics and Logistics (MEL) και της επιστημονικής επιθεώρησης Maritime Economics & Logistics (MEL), που εκδίδεται τα τελευταία 23 χρόνια. Έχει συγγράψει περισσότερα από 300 επιστημονικά άρθρα, βιβλία, κλπ. στο ευρύτερο αντικείμενο της ναυτιλίας, λιμένων και εφοδιαστικής αλυσίδας. Έχει συμβουλεύσει κυβερνήσεις, διεθνείς οργανισμούς αλλά και τον ιδιωτικό τομέα, ενώ για σειρά ετών συνεργάστηκε στενά με τον τότε Επίτροπο Μεταφορών της ΕΕ, Neil Kinnock. Τέλος, την περίοδο 2011-2015, και παράλληλα με τα ακαδημαϊκά του καθήκοντα, είχε αναλάβει τη διοίκηση του Ιταλικού λιμένα του Μπρίντιζι.

Γκίκας Α. Χαρδούβελης, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εθνικής Τράπεζας

Χαρδούβελης Γκίκας

Ο Γκίκας Α. Χαρδούβελης είναι ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εθνικής Τράπεζας από τον Ιούλιο 2021, ενώ την αμέσως προηγούμενη διετία κατείχε τη θέση του Senior Independent Director. Είναι επίσης Καθηγητής στο Τμήμα Τραπεζικής και Χρηματοοικονομικής Διοικητικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς, Α΄ Αντιπρόεδρος του ΔΣ και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΙΟΒΕ, μέλος των Εφόρων (Trustee) του Anatolia College στη Θεσσαλονίκη, και Ερευνητικός Εταίρος στο Centre for Economic Policy Research του Λονδίνου. Ο κ. Χαρδούβελης είναι κάτοχος Διδακτορικού Διπλώματος στα Οικονομικά από το Πανεπιστήμιο Berkeley της Καλιφόρνιας (1985) και Master of Science και Bachelor of Arts (Magna Cum Laude) στα Εφαρμοσμένα Μαθηματικά από το Πανεπιστήμιο Harvard της Μασαχουσέτης (1978). Δίδαξε στα πανεπιστήμια Columbia και Rutgers των Η.ΠΑ. και το επιστημονικό του έργο έχει δημοσιευτεί σε διεθνή ακαδημαϊκά περιοδικά κύρους και υψηλότατης ποιοτικής κατάταξης. Ο κ. Χαρδούβελης διετέλεσε επί σειρά ετών (1987-1993) στέλεχος και σύμβουλος στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Νέας Υόρκης (μέλος της Κεντρικής Τράπεζας των Ηνωμένων Πολιτειών), και στη συνέχεια Σύμβουλος στην Τράπεζα της Ελλάδος (1994-1995), όπου υπήρξε και Αναπληρωτής του Διοικητή στο Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ινστιτούτο (EMI) (τον πρόδρομο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας). Στον ιδιωτικό χρηματοοικονομικό χώρο, υπήρξε στέλεχος του Ομίλου της Εθνικής Τράπεζας (1996 – 2004), καθώς και της Eurobank (2005-2014). Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Χρηματιστηρίου Παραγώγων (1998-2000), ενώ επί σειρά ετών ήταν ο εκπρόσωπος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (EET) στην Επιτροπή Economic and Monetary Affairs της European Banking Federation – καθώς και Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου της ΕΕΤ. Η μακρόχρονη ακαδημαϊκή και τραπεζική του καριέρα συνοδεύτηκε με διαλείμματα παραμονής σε ανώτερες κυβερνητικές θέσεις, αυτές του Διευθυντή του Οικονομικού Γραφείου του Έλληνα Πρωθυπουργού (πρώτη φορά την τετραετία 2000-2004 και δεύτερη φορά το Νοέμβριο 2011 – Μάϊο 2012), καθώς και του Υπουργού Οικονομικών (Ιούνιος 2014 – Ιανουάριος 2015).

Τζελίνα Χαρλαύτη, Διευθύντρια του Ινστιτούτου Μεσογειακών Σπουδών του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας στην Κρήτη, Καθηγήτρια στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Χαρλαύτη Αγγελική-Χαρίκλεια

Η Τζελίνα Χαρλαύτη είναι Διευθύντρια του Ινστιτούτου Μεσογειακών Σπουδών του Ιδρύματος Έρευνας και Τεχνολογίας Ελλάδος (ΙΤΕ) και καθηγήτρια Ναυτικής Ιστορίας στο Τμήμα Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης. Διετέλεσε Πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Ναυτιλιακής Οικονομικής Ιστορίας, Επισκέπτης Εταίρος στο All Souls College του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και Alfred D. Chandler, Jr., International Visiting Scholar στο Business History Program, Harvard Business School. Ήταν επίσης επισκέπτρια καθηγήτρια στο Memorial University of Newfoundland του Καναδά και Επίτιμη Ερευνητική Συνεργάτης στο Ινστιτούτο Ναυτιλιακών Σπουδών του Greenwich University στο Λονδίνο. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα αφορούν στη ναυτιλιακή ιστορία, την οικονομική και κοινωνική ιστορία, την επιχειρηματική ιστορία, την παγκόσμια ιστορία και την ιστορία της διασποράς.

Δημήτριος Χριστοδούλου, Ομότιμος Καθηγητής Μαθηματικών & Φυσικής (ETH Zürich), Μέλος της American Academy of Arts and Sciences, Μέλος U.S. National Academy of Sciences

Χριστοδούλου Δημήτριος

Ο Δημήτριος Χριστοδούλου διετέλεσε Καθηγητής Μαθηματικών και Φυσικής στο ETH της Ζυρίχης 2001-2017, όπου από το 2017 είναι Ομότιμος Καθηγητής. Σπούδασε φυσική στο Πανεπιστήμιο του Princeton, όπου έλαβε το διδακτορικό του το 1971. Στην συνέχεια στράφηκε στα μαθηματικά, και έγινε Καθηγητής Μαθηματικών, πρώτα 1985-1987 στο Πανεπιστήμιο των Συρακουσών της πολιτείας της Νέας Υόρκης, κατόπιν 1988-1992 στο Ινστιτούτο Courant του
Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, και την περίοδο 1992-2001 στο Πανεπιστήμιο Princeton, θέση την οποία κατείχε μέχρι την μετάβαση του στην Ζυρίχη. Έχει τιμηθεί με το βραβείο MacArthur (1993) για το έργο του στα μαθηματικά και τη φυσική, το βραβείο Bocher της Αμερικανικής Μαθηματικής Εταιρείας (1999), το βραβείο Shaw (Χονγκ Κονγκ) στην Μαθηματική Επιστήμη (2011), και το βραβείο Ανρί Πουανκαρέ της Διεθνούς Ένωσης Μαθηματικής Φυσικής (2021). Είναι μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών, της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ, και της Academia Europaea.

Γιώργος Π. Χρούσος, Ομότιμος Kαθηγητής ΕΚΠΑ, Δ/ντής Ερευνητικoύ Ινστιτούτου Υγείας Μητέρας, Παιδιού & Ιατρικής Ακριβείας, Επικεφαλής Έδρας UNESCO Εφηβικής Υγείας & Ιατρικής.

Χρούσος Γεώργιος

Ο Γεώργιος Χρούσος είναι παιδίατρος, ενδοκρινολόγος, νευροβιολόγος και ένας από τους σημαντικότερους ιατρικούς κλινικούς ερευνητές παγκοσμίως. Είναι ομότιμος καθηγητής Παιδιατρικής και Ενδοκρινολογίας της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και διευθυντής του Πανεπιστημιακού Ερευνητικού Ινστιτούτου Υγείας Μητέρας και Παιδιού & Ιατρικής Ακριβείας. Είναι κάτοχος της έδρας της UNESCO για τη φροντίδα της υγείας των εφήβων. Είναι ένας από τους 250 πιο πολυαναφερόμενους επιστήμονες διεθνώς (ISI highly cited), που περιλαμβάνεται όχι μόνο στον κατάλογο της Κλινικής Ιατρικής, αλλά και σε αυτόν της Βιολογίας και Βιοχημείας, και ο πιο πολυαναφερόμενος κλινικός παιδίατρος ή ενδοκρινολόγος στον κόσμο. Σήμερα είναι μέλος του Ανωτάτου Συμβουλίου της Εθνικής Αρχής για την Ανώτατη Εκπαίδευση στην Ελλάδα.